Spring naar inhoud


Kiezen na scheiding

Beste Beatrijs,

Sinds vorig jaar zijn goede vrienden van ons gescheiden. Mijn man en ik zien hen nu allebei afzonderlijk, maar laatst zei mijn vriendin dat ze het vervelend vindt dat wij nog bij haar ex-man op bezoek gaan, die inmiddels ook een nieuwe vriendin heeft. Mijn vriendin zei: ‘Jullie hoeven niet te kiezen, maar het doet me pijn dat jullie daar komen.’ Nu weten we niet meer wat we moeten doen. We willen haar als vriendin niet kwijt maar hem ook niet als vriend.

Verscheurde vriendschap

Beste Verscheurde vriendschap,

De praktijk leert dat het zelden lukt om met beide exen even goed bevriend te blijven.

Een scheiding brengt ook altijd verandering in de vriendenkring met zich mee. U kunt wel vinden dat er wat u betreft niets is veranderd en dat u met beide exen even goed bevriend kunt blijven, de praktijk leert dat dat zelden lukt. Er komt bij een scheiding vaak heel veel opgekropte onmin los en het is niet ongebruikelijk dat een van de exen voortgaande omgang van vrienden met de andere ex onverteerbaar vindt. Uw omgang met in haar ogen de vijand beschouwt uw vriendin als een persoonlijke belediging.

Als u zelf niet wilt kiezen, zal de keuze voor u worden gemaakt. Als u doorgaat met gezellige avondjes met de mannelijke ex en zijn nieuwe vriendin, zal de vrouwelijke ex u dat kwalijk nemen (dat heeft ze al aangekondigd) en vervolgens zelf het contact met u stop zetten. Blijf loyaal aan degene die voor u persoonlijk het meeste betekent. Een compromis zou kunnen zijn om het gescheiden stel onderling te verdelen: dan blijft u bevriend met de vrouw (en u dimt uw contacten met de ex plus zijn nieuwe vriendin) en uw man houdt zijn vriend aan. Misschien neemt uw vriendin daar genoegen mee.

Artikelen in Huwelijk en scheiding, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Suzanne schrijft

  Quote: ‘Een compromis zou kunnen zijn om het gescheiden stel onderling te verdelen: dan blijft u bevriend met de vrouw (en u dimt uw contacten met de ex plus zijn nieuwe vriendin) en uw man houdt zijn vriend aan. Misschien neemt uw vriendin daar genoegen mee.’

  Dat klinkt mooi in theorie, maar lijkt me in de praktijk ondoenlijk…

 2. Helena Claes schrijft

  Net dezelfde situatie hier. Mijn beste vriendin en mijn beste vriend waren een koppel.. en ik wou geen van beide kwijt na hun scheiding. Ik heb dus altijd heel duidelijk gemaakt dat ik er voor allebei wou zijn, dat ze daar maar mee moesten leren leven en dat degene die mij vroeg te kiezen, aan het kortste eind zou trekken. Gewoon een kwestie van duidelijke afspraken maken. De ‘ex’ komt nooit ter sprake, ook niet als iemand er expliciet naar vraagt, er wordt nooit informatie doorgegeven en je formuleert nooit of te nimmer een schuldoordeel of mening ten aanzien van zaken waarbij de ‘ex’ betrokken is.. genre ‘vind je ook niet dat de nieuwe vriendin van x de kinderen wel heel erg zit te verwennen?’ – ‘als je daar een probleem mee hebt, zal je dat met x moeten bespreken, maar ik doe echt geen uitspraken voor of tegen’. Als je je daar consequent aan houdt, lukt dat best.

 3. Suzanne schrijft

  @Helena: er wordt je niet altijd gevraagd om te kiezen.
  Als ik het niet prettig vindt dat iemand omgaat met mijn ex, laat ik het contact verwateren.

  En je vriendschap verandert wel degelijk, want zowel je vriend als je vriendin kunnen hun scheidingsperikelen niet met jou bespreken (‘de ex komt nooit ter sprake’), terwijl dat gedurende de scheidingsperiode iets heel belangrijks en ingrijpends in hun leven is.

 4. Jozine schrijft

  Herkenbaar. Ik heb zelf een vriendschap van ruim 30 jaar beëindigd, omdat ik het gevoel had dat ik met mijn jeugdvriendin nooit over mijn ex kon praten, omdat ze “niet wilde kiezen”tussen mij en mijn ex. Zo’n vriendschap wordt dan heel oppervlakkig in feite, want ik kon haar niet meer in vertrouwen nemen, steun bieden kon ze daardoor ook niet. Dit is gewoon een loyaliteitskwestie, ik rouw om de vriendschap die voorbij gegaan is en ik heb geen zin in een oppervlakkig contact met iemand met wie ik ooit bevriend was, dat gaat niet.Sommige HTML is toegestaan