Spring naar inhoud


Een scheiding toelichten

Beste Beatrijs,

Toen mijn man en ik huwelijksproblemen kregen, heb ik werk gezocht en dat is mij als 50-plusser gelukt. Inmiddels woont mijn (bijna) ex ergens anders en liggen we in scheiding. Ik vind het lastig om op mijn werk te vertellen dat ik ga scheiden. Houd ik me op de vlakte met termen als ‘uit elkaar gegroeid’, waardoor ik overkom als een oppervlakkig iemand die zomaar haar huwelijk opgeeft? De waarheid: een man met een matige impulsbeheersing qua drinken, eten, geld en woede is natuurlijk ook niet gepast. Wanneer moet ik iets over mijn scheiding zeggen en hoe pak ik dat aan?

Openheid verschaffen

Beste Openheid verschaffen,

U hoeft uw scheiding helemaal niet aan te kondigen op uw werk! Als uw collega’s niet op de hoogte zijn van uw persoonlijke omstandigheden, kunt u dat zo houden. Blijkbaar woont u op dit moment alleen, althans zonder man. Dat is gewoon een feit om voor kennisgeving aan te nemen op uw werk. Mocht op zeker moment uw burgerlijke staat ter sprake komen, kunt u zakelijk meedelen dat u gescheiden bent. Als collega’s vragen ‘Waarom?’ (wat een grensoverschrijdende vraag zou zijn – zo’n indringende vraag hoort men niet te stellen aan iemand met wie geen persoonlijke band bestaat), dan zegt u iets in de trant van ‘Ons huwelijk was helaas niet meer te redden’. U laat in het midden wat er aan de scheiding vooraf is gegaan, omdat collega’s daar niets mee te maken hebben. Dat terrein is voorbehouden aan familie en vrienden.

Artikelen in Collega's, Huwelijk en scheiding.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan