Spring naar inhoud


Slechte adem

Beste Beatrijs,

Sinds een paar maanden heb ik (vrouw van 50) een relatie met een heel aardige man van mijn leeftijd. Er is één gênant probleem: hij ruikt uit zijn mond. We zijn net samen op vakantie geweest en het was super, maar ook lastig vanwege deze geur – iets wat ik moeilijk vind om tegen hem te zeggen. Hij is heel schoon op zichzelf, ook qua gebit, en hoogstwaarschijnlijk ligt de oorsprong van dit probleem dan in het maag- of darmgebied. Ik heb al getracht hem tot beter kauwen te manen (‘Ik vind het gezellig als je niet véél sneller klaar bent met eten dan ik’), dan is er in ieder geval een betere vóórvertering en ik heb verteld dat in snel tempo uiteenlopende dingen eten niet goed inwerkt op de maag, maar hij meldt dat hij gelukkig een erg goede spijsvertering heeft. Kunt u mij nog meer subtiele hints aanreiken of moet ik moed verzamelen voor de botte bijl?

Slechte adem

Beste Slechte adem,

Er bestaat een gerede kans dat niemand ooit tegen hem heeft gezegd dat hij een slechte adem heeft.

Ik raad u aan het onderwerp rechtstreeks te bespreken met uw vriend. U gaat hem op een vriendelijke en betrokken manier uitleggen dat hij zich er waarschijnlijk niet van bewust is, maar dat hij een probleem heeft met slechte adem. Er bestaat een gerede kans dat niemand dit ooit tegen hem heeft gezegd, omdat kennissen of collega’s het te gênant vinden om het onderwerp aan te roeren. Liever blijven ze uit zijn buurt. Omdat iemand die een kwalijke mondgeur verspreidt sociaal gemeden en uitgesloten wordt, is het in het grootste belang van uw vriend om het hem wél mede te delen, zodat hij maatregelen kan nemen. Door hem te waarschuwen bewijst u uw vriend een dienst.

Het euvel heeft trouwens niets te maken met slechte spijsvertering en de kwalijke geur komt zelden of nooit uit het maag-darmkanaal. Het is doorgaans een kwestie van mondbacteriën die zich op (vooral het achterste deel van) de tong hebben gevestigd en die een zwavelachtige geur afscheiden. Aandoeningen van het tandvlees kunnen hierbij ook een rol spelen. De tandarts kan nader onderzoek doen om te bepalen wat er met uw vriend precies aan de hand is.

Het is moeilijk om definitief van slechte adem af te komen, maar een veelgebruikte remedie is om twee of drie keer per dag de tong intensief te schrapen met een bij de apotheek verkrijgbare tongreiniger. Misschien heeft de tandarts nog andere ideeën over hoe dit euvel te bestrijden. Uw vriend moet dus naar de tandarts om zijn probleem voor te leggen. Bespreek het open met uw vriend. Uit uw houding en uw manier van formuleren blijkt vanzelf dat u dit niet aan de orde stelt om hem te vernederen, maar juist om hem te helpen.

Artikelen in Liefde en relaties, Ziekte.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Studente schrijft

    Vaak is het ook een kwestie van tussen je tanden schoonmaken; doormiddel van flossen/tandenstokers/borsteltje (afhankelijk van de afstand tussen de tanden). Wellicht kan de mondhygienistie uw vriend verder helpen.Sommige HTML is toegestaan