Spring naar inhoud


Slechte partnerkeus

Beste Beatrijs,

Onze dochter (35) heeft een rampzalig huwelijk achter de rug met een man voor wie wij haar destijds gewaarschuwd hebben vanwege zijn passiviteit. Hij leunde voor alles op haar en voerde niets uit. Na vijf jaar zijn ze gescheiden. Na het opruimen van wat financiële problemen hebben mijn vrouw en ik ons volop ingezet voor onze kleinzoon. Veel opgepast dus en ook voor onze dochter staan wij altijd klaar.

Enige tijd geleden kwam er een nieuwe vriend in haar leven. En weer lijkt het er op dat onze dochter in haar eentje de kar moet trekken. Hij heeft geen baan, hij is te lamlendig om uit zich zelf iets te doen in het huishouden, er is geen normaal gesprek mee te voeren en onze dochter roept maar dat ze hem zo lief vindt. Wij zien aankomen dat we straks weer de brokken moeten lijmen. Maar als we onze bedenkingen uitspreken, krijgen we een conflict en dat willen we graag vermijden. Eigenlijk willen we afstand houden, maar dat is lastig aangezien we veel tijd besteden aan onze kleinzoon. Daarnaast zijn er feestdagen en vakanties die we graag samen doorbrengen, maar liefst niet met die nieuwe vriend. Misschien hebt u advies om onze strategie te bepalen voor de komende tijd.

Dochter kiest de verkeerde

Beste Dochter kiest de verkeerde,

Hier kunt u niets aan doen. Uw dochter is 35 jaar! Toen u uiting gaf aan uw bedenkingen tegenover de vorige schoonzoon, luisterde zij ook al niet naar u. Natuurlijk deed zij dat niet. Mensen maken nu eenmaal hun eigen keuzes op het gebied van de liefde en laten zich niet door hun ouders leiden. En van hun fouten leren doen mensen ook maar heel zelden.

U zult de nieuwe vlam van uw dochter in de schoot van uw familie moeten accepteren. Er blijft voor u weinig anders over dan handenwringend aan de zijlijn staan en hopen dat het vanzelf weer over gaat. Inderdaad, als u uw dochter voorhoudt dat deze man ook niet geschikt voor haar is, krijgt u ruzie en drijft u haar des te sterker in zijn armen. Wacht af hoe een en ander zich ontwikkelt en doe er het zwijgen toe. Met een beetje tijd kan zij best weer bij haar positieven komen. Er is een uitzondering op deze strategie van afwachten: als uw dochter trouwplannen maakt of een samenlevingscontract overweegt, spreek haar dan aan en smeek haar om een jaar te wachten. Waarschuw haar dat verliefdheid de slechtst denkbare reden is om een relatie officieel te maken. Formuleer op dat moment heel duidelijk uw bedenkingen over haar geliefde en adviseer haar een jaar bedenktijd te nemen, voordat zij een definitieve beslissing neemt.

Uw enige hoop is dat zij tot bezinning komt, voordat die twee formeel aan elkaar vastzitten. Maar op die verliefdheid zelf hebt u geen invloed. Die moet vanzelf betijen.

Artikelen in Liefde en relaties, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan