Spring naar inhoud


Kerstmis met schoonfamilie

Beste Beatrijs,

Zoals elk jaar vieren we eerste kerstdag met mijn schoonmoeder en haar kinderen en kleinkinderen. Ik heb er zo genoeg van. Ik wil wel eens met mijn eigen gezin heerlijk onder de kerstboom zitten zonder de schoonfamilie. Mijn man heeft dit jaar alweer afgesproken voor de kerstzondag. Weer een paar uur rijden en verplicht op kerstbezoek. Help, ik wil dit jaar niet. Helaas is dit onbespreekbaar met mijn man.

Verlos me van de schoonfamilie

Beste Verlos me,

Als u niet de schoonfamilie wil bezoeken met Kerstmis zijn er twee manieren om er onderuit te komen. De ene is om iets af te spreken met uw eigen familie. De andere is om tegen die tijd het land uit te zijn. In dat geval moet u met vooruitziende blik al in de zomer reserveren voor een weekje wintersport. Terwijl de rest van de familie zich een weg kluift door de taaie kalkoen heen en elkaar zeurverhalen vertelt, staat u voor veel geld in eindeloos lange rijen voor de skilift spijt te hebben van het teveel aan glühwein dat u de avond daarvoor voor alweer teveel geld temidden van brallende landgenoten naar binnen hebt geslagen. Een verre zonvakantie kan natuurlijk ook. Maar dan mist u misschien dat typische buiten-koud-binnen-warm kerstgevoel.

Met uw eigen gezin onder uw eigen kerstboom zitten is geen oplossing. Zit u niet al de hele kerstvakantie met uw gezin onder uw eigen kerstboom? Het is vervelend, maar u kunt Kerstmis niet behandelen alsof het een willekeurige eind-december-dag is. Daarvoor is het feest in de vorm van twee opeenvolgende dichtgetimmerde zondagen te opdringerig aanwezig. Er moet iets gebeuren. Je kunt niet de hele dag een mooi boek gaan zitten lezen. De kinderen worden ongedurig van het binnen zitten, aan ingewikkelde kerstdiners hebben ze geen boodschap en je kunt niet twee dagen achter elkaar spelletjes met ze doen. Kerkbezoek is een traditionele invulling, evenals familiebezoek. Het is niet erger om uw schoonfamilie te bezoeken op 25 december dan op 3 maart, ik noem maar wat. Ik denk zelfs dat u beter op 25 december de schoonfamilie kunt bezoeken dan op 3 maart, omdat er op 3 maart ongetwijfeld heel veel leukere activiteiten te doen zijn, terwijl op 25 december echt niets beters valt te verzinnen. Alles is dicht en vrienden bezoeken hun eigen familie. Ga er dus gewoon heen en leg u neer bij de gezelligheid of stuur uw man en kinderen en blijf zelf thuis omdat u migraine hebt. Of nodig de familie voor de verandering eens uit bij u thuis. Telkens als de gesprekken u niet bevallen, trekt u zich discreet terug in de keuken om de volgende lekkernij klaar te maken. Heerlijk rustig.

Artikelen in Feestdagen, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan