Spring naar inhoud


Ik wil geen Kerstmis vieren

Beste Beatrijs,

Ik heb een gruwelijke hekel aan Kerstmis. Aan de kerstboom, aan de kerstversiering, aan de rompslomp. De rest van de familie (mijn vrouw en kinderen, mijn ouders, broers en zussen en hun kinderen) zijn fervente kerstfanaten. Het hele huis en de tuin zijn versierd en ze willen het liefst drie dagen uitbundig kerst vieren met alles erop en eraan. Heb ik net een paar dagen vrij, krijg ik allerlei familie over de vloer en moet ik de dag daarna naar de familie van mijn vrouw. Ik wil gewoon rustig thuis zijn met die dagen en mijn eigen dingen doen. Geen gedoe. Hoe los ik dit op?

Kerststress

Beste Kerststress,

U geeft niets om Kerstmis en nog minder om wat ervoor komt kijken, terwijl uw gezin en de rest van de familie het juist enig vinden. U staat alleen in een menigte kerstfanaten. Het spijt me voor u, maar dan delft u het onderspit. Uw gezin vindt kennelijk niets leuker dan de tuin versieren met lichtgevende rendieren en de huiskamer volstouwen met kerstbomen, kerststalletjes en kaarsen, terwijl ze zich in de keuken storten op het braden van gans en het fabriceren van chipolatapudding. Laat ze begaan, ze hebben er plezier in! Als uw gezinsleden zich verheugen op bezoek van uw familie, ontkomt u er niet aan om daar aan mee te doen. U kunt zich moeilijk sikkeneurig in een hoekje terugtrekken. Zo erg kan het toch niet zijn om met uw eigen familie een kerstdiner achterover te slaan? Als u twee familiediners achter elkaar te veel vindt, kunt u permissie vragen om de schoonfamiliekerstviering over te slaan. U laat uw vrouw en kinderen zonder u gaan, u excuseert zich met een ziek/ zwak/ misselijk/ smoes en u brengt die avond in uw eentje thuis door onder een dekentje met de restjes van de gebraden gans.

Artikelen in Feestdagen.


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Truusje schrijft

  Ook een oplossing is om elke dag een paar uur voor uzelf te reserveren. Om te wandelen, om in een (slaap)kamer een boek te lezen, om te mediteren. Of mensen die om wat voor reden dan ook geen toeters en bellen hebben te bezoeken met een mooie fles wijn. Waarschijnlijk speelt hier de weerzin tegen de immense druk die uitgeoefend wordt om vooral maar uitzinnig feest te vieren een grote rol.

 2. Sandra schrijft

  Haha ik ken dat. Mijn man en ik gingen dan een weekendje weg. Enkele keer doen we mee met het kerstdiner maar het moet geen verplichting/verwachting zijn. Sinds we een kind hebben.. is het eigenlijk niet anders. We doen wat wij zelf prettig vinden. Wij willen ook even bekomen van de drukte.

 3. Stella schrijft

  Natuurlijk is er wel een compromis mogelijk. Het grote familiefeest niet tegenwerken en door de grote familie wat rustige momenten toegestaan krijgen. Dus inderdaad zich tijdens deze drie drukke dagen zich enkele dagdelen terugtrekken. En niet naar elkaar zitten simmen (geen kritiek op de terugtrekker leveren en ook niet naar de feestvierders chagrijnen.

  Ik ken iemand die in de drukte niet kan meekomen en dan gewoon aan de rand van het gezelschap naar de rustige vaste tv-programma’s zit te kijken of boven iets gaat doen. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn.Sommige HTML is toegestaan