Spring naar inhoud


Envelopjes met Kerstmis

Beste Beatrijs,

De laatste jaren gaf ik, moeder van twee kinderen, met de Kerst mijn zoons en ook de aanhang een envelopje met geld. Het waren geen gigantische bedragen, maar toch. Ik wil er eigenlijk mee ophouden, omdat ze allemaal een goed inkomen hebben en ik alleen AOW. Dit kost mij wel moeite en laat een schuldgevoel achter. Ik speel met de gedachte om ze in plaats van het envelopje een oudjaarslot te geven, maar dan zit ik volgend jaar weer met het zelfde probleem. Een vriendin van mij zei dat ik van te voren moet zeggen dat ik geen envelopjes meer geef. Zelf vind ik dat ik geen verantwoordelijkheid naar mijn kinderen hiervoor hoef af te leggen. Hoe denkt u hier over?

Kerstenvelopjes

Beste Kerstenvelopjes,

Nu u een punt wilt zetten achter de gewoonte van kerstenvelopjes voor uw zoons en schoondochters, kunt u dat inderdaad maar beter aankondigen. De traditie heeft zichzelf overleefd. Het slaat nergens op om kinderen te spekken die meer geld hebben dan u als moeder. Dat kunt u gewoon aan ze vertellen: ‘Kinderen, ik houd ermee op, want jullie hebben het niet meer nodig.’ Natuurlijk zullen ze dat begrijpen. Ze hebben geld genoeg!

Uw aankondiging (dat u ermee ophoudt) is geen voorbeeld van verantwoording afleggen tegenover uw kinderen, maar een zakelijke mededeling over het beëindigen van een traditie. Het is beter om daar open over te zijn dan om het stilzwijgend te doen, alsof u zich schaamt. U hoeft zich er niet voor te schamen, dus hoeft u er ook niet geheimzinnig over te doen. En nee, ik raad u nadrukkelijk af om in plaats van een envelopje een oudjaarslot aan uw kinderen te geven. Geld dat u aan loterijen besteedt kunt u net zo goed meteen uit het raam gooien.

Artikelen in Feestdagen, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Nina schrijft

    als u het toch niet leuk vindt om helemaal niets te geven dan kunt u ook overwegen om een klein zakje/doosje met kerstchocola (waarbij gewoon een assorti hulstblaadjes al kan)te geven (Of voor iedereen een iets grotere chocolade kerstkrans). Maak het cadeautje af met een persoonlijke boodschap voor de ontvanger en ze zullen er hartstikke blij mee zijn.

  2. Nettie schrijft

    Natuurlijk is een oudejaarslot weggegooid geld. Maar zelf geef ik iedereen (3-4 mensen) met wie ik Oud en Nieuw vier zo’n lot, inclusief mezelf. Gewoon voor de lol, leuk en spannend om te kijken wat eruit komt. We spreken af dat we de opbrengst met elkaar delen en we zoeken allemaal toch met enige spanning op internet naar de uitslag. Dit jaar was het een tientje, iedereen € 2,50. Hoera, toch wat gewonnen!

  3. Fransje schrijft

    Beste Kerstenvelojes,
    Wisten uw kinderen
    a) dat uw inkomen uit alleen AOW bestaat en
    b) wat het rondkomen met alleen AOW als inkomen inhield dan zouden ze u op iedere gelegenheid envelopjes met geld geven…Sommige HTML is toegestaan