Spring naar inhoud


Geldcadeau met Kerstmis

Beste Beatrijs,

In het verleden gaven wij (echtpaar van 70-plus) onze dochters bij het kerstontbijt een leuk bedrag dat onder hun bord werd verstopt. Later, toen de kinderen het huis uit waren, trouwden en zelf gezinnen kregen, hebben we de traditie van een geldelijk kerstcadeau voortgezet. De laatste jaren vind ik (vader) het moeilijk om beide kinderen, nu rond de 50 jaar, hetzelfde bedrag te geven. De reden is dat de een het absoluut niet nodig heeft en de ander het heel goed kan gebruiken. Mijn vrouw vindt dat zij beiden hetzelfde bedrag moeten krijgen: zij zijn ons allebei even lief. Hoe kunnen we dit meningsverschil oplossen?

Kerstgeld

Beste Kerstgeld,

Geef uw kinderen hetzelfde bedrag. Ook al heeft het ene kind het geld niet nodig en het andere wel, het zet kwaad bloed als u het ene kind begunstigt boven het andere. Weliswaar is geld geen liefde, maar een kind dat een fooi krijgt zal toch onwillekeurig denken dat de ouders meer geven om het andere kind dat een vorstelijk bedrag krijgt. Dat uw dochter die er warmpjes bij zit uw geld niet nodig heeft, wil niet zeggen dat ze het niet kan gebruiken. Met geld is het nu eenmaal zo dat het altijd wel ergens handig voor uitkomt. Dus geef uw dochters hetzelfde bedrag, dan voelt niemand zich tekort gedaan en kweekt u geen onderlinge jaloezie of rancune.

Vanaf een zekere leeftijd geeft men elkaar geen bankbiljetten meer.

Ik raad u trouwens aan om uw schenking los te koppelen van Kerstmis. Geld en Kerstmis hebben niets met elkaar te maken. Sterker: geld bezoedelt de kerstgedachte. U viert Kerstmis met uw familie in de huiselijke kring, het is gezellig, u hoeft verder niet in uw portemonnee te tasten. Als u in het algemeen geld wil geven, maak er dan een jaarlijkse schenking van, die u belastingvrij aan uw kinderen kunt overmaken. Dit kan op elke datum van het jaar plaatsvinden, bij voorkeur niet met Kerstmis. Wanneer het gaat om een relatief klein bedrag in contanten (een briefje van 20 of 50 euro) dat u gewend was met Kerstmis te geven, raad ik u aan om daarmee op te houden. Op deze leeftijd (ouders van 70-plus, kinderen rond de 50) geeft men elkaar geen bankbiljetten meer. Als u gehecht bent aan uw kerstgeldtraditie, kunt u hem beter naar de kleinkinderen verplaatsen, als die er zijn.

Artikelen in Cadeaus, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Mw. J.E. Smit schrijft

    Mijn ouders geven mij, mijn man en mijn broers, schoonzussen en kleinkinderen nog steeds elk jaar bij elke verjaardag en bij speciale dagen (dus ook Kerstmis) een geldbedrag, cash. Dat vinden zij fijn om te doen. Wij vinden het fijn om te krijgen en doen er altijd iets speciaals mee. Wij, de kinderen, zijn inmiddels allemaal al van middelbare leeftijd maar we waarderen de geste van onze ouders.Sommige HTML is toegestaan