Spring naar inhoud


Ik wil mijn schoonmoeder niet met Kerstmis

Beste Beatrijs,

De afgelopen dertig jaar heeft mijn schoonmoeder, die al die tijd weduwe is, de kerst bij ons doorgebracht. Een hele opgave, mijn schoonmoeder is een lastige, dominante vrouw die overal commentaar op heeft: het eten is niet goed, ze doet ongenuanceerde uitspraken over van alles en nog wat, kortom, ik word er hondsmoe en geïrriteerd van. Ik zag altijd enorm op tegen haar verblijf. Mijn man heeft een zus, maar zij heeft nooit haar moeder uitgenodigd. Ik heb mijn man vaak gevraagd om dit met zijn zus te bespreken (ik wil ook weleens een leuke kerst), maar dat weigert hij. Vorig jaar heb ik mijn man laten weten dat ik niet langer de kerst wil doorbrengen met zijn moeder, omdat ik er genoeg van heb. Mijn man wil zijn moeder niet alleen laten met de kerst en gaat nu naar haar toe. Je zou zeggen: prima opgelost. Toch blijft dit wringen tussen mijn man en mij nu de feestdagen weer voor de deur staan. Ik voel een stilzwijgend verwijt dat ik voor mijzelf kies, maar wat had ik anders kunnen doen?

Tot hier en niet verder

Beste Tot hier en niet verder,

U hebt uw schoonmoeder dertig jaar tegen uw zin gastvrijheid geboden met Kerstmis. Dat is inderdaad een lange tijd. Merkwaardig is dat haar dochter nooit is ingesprongen om uw last te verlichten door haar moeder ook eens te ontvangen. Nog vreemder is het dat uw man zijn zus daarop niet heeft aangesproken. Kennelijk durft hij dat niet. Of de broer-zus-verhouding is slecht. Of de zus heeft op haar beurt een slechte verhouding met haar moeder.

De beste manier om een irritant persoon onschadelijk te maken is door hem of haar te verdunnen in grotere massa.

Enfin, nu gaat uw man in z’n eentje naar zijn moeder en u zit met Kerstmis alleen thuis. Ook niet gezellig natuurlijk. Ik zou u adviseren: laat schoonmoeder maar weer komen, maar zo kort mogelijk. Als het niet zonder logeren kan, dan met hooguit één overnachting. Nodig nog een paar mensen erbij uit voor het eten. De beste manier om een irritant persoon onschadelijk te maken is door hem of haar te verdunnen in grotere massa. Hebt u geen kinderen die langs willen komen? Of een buurtgenoot of vriend(in) die best een hapje mee wil eten? Vreemde ogen dwingen en allicht zal uw schoonmoeder zich wat beleefder en prettiger gedragen, als er nog anderen aan tafel zitten. Verder kunt u zich zo min mogelijk van haar aantrekken. Overdag doet u uw eigen dingen. Als ze het eten niet lekker vindt, zegt u: ‘Zal ik anders een blik soep voor u/je opwarmen?’ Als ze een rotopmerking maakt, zegt u: ‘Dat vind ik niet aardig gezegd’. Voor de rest haalt u uw schouders op en u denkt bij uzelf: ‘Morgen is ze weer vertrokken en ze heeft hoe dan ook niet het eeuwige leven.’

Artikelen in Feestdagen, Schoonfamilie.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. charlotte bakker schrijft

  Op deze manier zit de schoondochter weer met hetzelfde probleem opgezadeld. Nee, ik vind dit zeer zeker geen goed advies!

 2. cv-tje schrijft

  Helaas is dit vanaf het begin fout gegaan. Ik vind het heel goed dat u voor uzelf kiest.
  Uw man mag u niks verwijten, hij heeft immers 30 jaar de tijd gehad om dit met zijn zus te bespreken. U kunt hem nu wel tegemoet komen. Zodra hij met zijn zus weet af te spreken uw schoonmoeder om en om in huis te nemen, doet u weer mee.

 3. marielle schrijft

  Ooit gedacht om met zijn allen naar een restaurant te gaan? Na het diner gaat ieder zijn eigen weg. Misschien vindt uw schoonmoeder het een crime om de kerstdagen bij u door te brengen en voelt zij zich verplicht om naar u te komenSommige HTML is toegestaan