Spring naar inhoud


Steeds maar bij de schoonfamilie langs

Beste Beatrijs,

Ik word al jaren een beetje moe van alle verjaardagen van mijn schoonfamilie. Mijn schoonouders hebben vier dochters (onder wie mijn echtgenote dus) met partner en daarnaast zijn er met onze kinderen erbij inmiddels zeven kleinkinderen. In mijn schoonfamilie is het de gewoonte dat iedereen alle verjaardagen van elkaar bezoekt. Vooral mijn schoonmoeder stuurt steeds op familiebijeenkomsten aan. Voor mij is dit redelijk verstikkend. Er zijn inmiddels zoveel familieleden dat we soms om de twee weken weer met z’n allen met gebak en koffie steeds dezelfde praatjes zitten te houden. Ik houd dan weinig tijd over voor mijn eigen ouders, vrienden of culturele activiteiten. Mijn echtgenote voelt deze worsteling ook, maar zit natuurlijk met haar loyaliteit. We willen graag een betere balans vinden. Wat zou een goede oplossing kunnen zijn?

Te veel verjaardagen

Beste Te veel verjaardagen,

Spreek allereerst met uw vrouw en word het eens over hoeveel verjaardagen u per jaar aankunt. Zoals u het beschrijft lijkt het me veel te veel. Daar wordt een mens horendol van. U moet ook nog gewone, vrije weekenden overhouden zonder sociale verplichtingen en u moet ook tijd en aandacht kunnen besteden aan uw eigen familie en uw eigen vriendenkring. Een belangrijke opschoning zou erin kunnen liggen om geen kinderverjaardagen meer te bezoeken. Die zijn vaak toch tamelijk vervelend en, laten we wel wezen, er zijn te veel neefjes en nichtjes. Wees consequent en nodig de familie ook niet meer uit voor de verjaardagen van uw eigen kinderen. Kinderen horen kinderpartijtjes te hebben en geen feestjes waarvoor allerlei volwassenen moeten opdraven.

Ook kunt u overwegen om niet meer naar de verjaardagen van de zwagers van uw vrouw te gaan. Als ik goed reken, houdt u dan alleen nog de verjaardagen van uw schoonouders (verplicht natuurlijk) over en die van de zusters van uw vrouw. Vijf in totaal per jaar moet te doen zijn. Als uw vrouw vaker wil gaan, het betreft tenslotte háár familie, kan ze makkelijk in haar eentje gaan en u verontschuldigen wegens andere bezigheden – u hoeft tenslotte niet de hele tijd in haar kielzog te verkeren.

Artikelen in Schoonfamilie, Verjaardag.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Rob vdM schrijft

  Herkenbaar. Ik heb 12 a 13 jaar een “schoonfamilie” in de Hoekse Waard gehad (Puttershoek). Als er een meter sneeuw op de weg lag, moest er nog naar verjaardagen worden gereden in dat gebied. Ik kon niet tegen haar op. Nu denk ik toch dat je moet breken met dit soort families, als je je blijft ergeren. En op tijd breken, voordat je echt met haar getrouwd bent.

 2. Hans schrijft

  In mijn eveneens grote familie worden de verjaardagsfeestjes gegroepeerd: op de verjaardag van een familielid een eenvoudige telefoontje of sms’je of iets dergelijks en daarna om de zoveel tijd één gezamenlijke familiebijeenkomst voor al wie de afgelopen twee drie maanden jarig is geweest.

 3. Noor schrijft

  Mijn man heeft ook vaak andere bezigheden te doen dan verjaardag bezoeken. Ik ga dan vaak alleen naar mijn familie. Geen enkel punt. Voor mij juist ook relaxed. Ik heb er niets aan als iemand tegen zijn zin meegaat. En binnen de familie helemaal geaccepteerd.
  NoorSommige HTML is toegestaan