Spring naar inhoud


Hechte schoonfamilie

Beste Beatrijs,

Ik woon sinds vijf jaar samen met mijn vriendin. Mijn probleem gaat over mijn schoonfamilie: haar ouders, haar zussen en broer (plus hun aanhang). Stuk voor stuk aardige, lieve mensen. Maar als de hele familie bij elkaar is (verjaardagen, feestdagen), ervaar ik hen na verloop van tijd als één grote, drukke, emotionele kliek. Ze zitten constant met hun allen bij elkaar en houden alles centraal.

Bij het begin van zo’n bijeenkomst kan ik met sommigen nog wel redelijk praten en vind ik de sfeer prettig, maar na verloop van tijd voel ik me steeds meer alleen temidden van hen. Vaak gaat het gesprek over zaken waar ik niet zoveel mee heb. Zij vermaken zich opperbest. Het is niet zo dat ik bewust word buitengesloten, maar ik voel me dan toch geïsoleerd, kan mijn ei niet meer kwijt en zou graag willen dat het er meer aan toeging zoals bij mijn familie (spelletje doen, tv kijken, boek lezen, praten). Ik word dan chagrijnig en wil daar liever weg. Als mijn vriendin en ik later thuiskomen, draait dit vaak op ruzie uit. Ook ben ik een tijdje van slag over die dag met de schoonfamilie. Hoe kan ik hiermee omgaan, zodat ik er minder last van heb?

Mijn schoonfamilie gaat in zichzelf op

Beste Mijn schoonfamilie,

U hebt geen moeite met de individuele leden van uw schoonfamilie, alleen met hen als hechte groep, waar u buiten valt. Waarom vindt u dat zo erg? Die mensen hebben plezier met elkaar, dat is al heel wat. Ze voeren een gezamenlijk gesprek in plaats van verschillende gesprekken in kleine groepjes of duo-conversaties. Tja, zo gaat dat er blijkbaar aan toe in die familie. Het lijkt me niet iets om chagrijnig van te worden. U kunt zich hier op verschillende manieren mee verstaan. U kunt proberen contact te leggen met de andere ‘koude-takkers’ van uw schoonfamilie. Misschien dat de aanhang met hetzelfde probleem als u zit? Neem zo iemand mee weg van de plenaire discussie naar een andere plek (keuken, tuin, andere kamer) en begin daar een gesprek. Verder kunt u tussendoor de krant doornemen of iets op de tv bekijken. De schoonfamilie zal toch niet het toehoorderschap verplicht stellen voor gasten? Ook kunt u zich vermaken met te observeren wat er gebeurt. In een familie doen zich altijd kleine wrijvingen voor, bepaalde routines of gezinsstereotiepen, waar u later met uw vriendin over van gedachten kunt wisselen. Niet om kritiek te geven, maar omdat het u is opgevallen.

Maar het belangrijkste is dat u moet inzien dat zo’n bijeenkomst met de schoonfamilie niet gehouden wordt om ú een geweldige dag/avond te bezorgen. De familie treft elkaar en de aanhang zit per definitie een beetje aan de zijlijn. Het is niet erg om eens een dagje aan de zijlijn te zitten. U gaat mee, omdat uw vriendin het fijn vindt dat u meegaat. De schoonfamilie verleent u gastvrijheid en doet verder wat zij altijd doet. Het draait niet om u, maar om hen. Schep er genoegen in dat ze het leuk met elkaar hebben en zit het gelijkmoedig uit. Elders komt u wel weer beter aan uw trekken.

Artikelen in Festiviteiten, Liefde en relaties, Schoonfamilie.


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan