Spring naar inhoud


Veel verjaardagen bij schoonfamilie

Beste Beatrijs,

Ik ben sinds een jaar getrouwd met iemand die uit een grote familie komt. Twaalf kinderen van wie negen aanhang. Dat betekent veel verjaardagen. Er gaat geen maand voorbij of er is een familiefeestje. Soms hebben we zeven weken achter elkaar elke week een verjaardag. Met mijn schoonzusters gaat het meestal over koetjes en kalfjes, kinderopvoeding, luiers, flesvoeding, kleren naaien, enzovoort. Iets wat me weinig interesseert. Wij hebben zelf geen kinderen. Bijna iedereen van zijn familie wel, en kinderen is eigenlijk het mooiste wat je hebben kunt in het leven, zo menen zij. Ik doe veel moeite om met iedereen een gesprek aan te gaan, maar er is voor mijn (hele andere) leefwereld weinig belangstelling. Soms ga ik naast zwagers zitten en met hen een interessanter gesprek voeren. En eerlijk gezegd zijn er ook wel eens gezellige verjaardagen. Maar negen van de tien keer niet. Ik krijg er zo genoeg van. Ik wil afstand, mijn eigen leven leiden en niet naar hun saaie sleurleven hoeven te luisteren, maar het ergste is dat ik niet kan zeggen: ‘Ik ga vanavond een keer niet’. Hoe kan ik deze verjaardagen een leuke draai geven?

De sleur van de schoonfamilie

Beste De sleur van,

U schrijft: ‘het ergste is dat ik kan niet zeggen: ik ga vanavond een keer niet.’ Dit is een groot misverstand. Dat kan namelijk wel. Nergens staat geschreven dat een echtpaar verplicht is ten eeuwigen dage overal als het duo Jut & Jul samen op te komen dagen. Als u met een vriendin een avondje uit gaat, hoeft uw man niet mee. Als uw man het leuk vindt om vijftien keer per jaar op verjaarsvisite te gaan bij z’n familie, dan hoeft u hem niet als een geketende gevangene te vergezellen.

Zeg tegen uw man dat u zijn familie heel aardig vindt, maar dat u niet zoveel vrije tijd aan hen wil besteden. Kondig aan dat u (ik sla maar een slag) eens per twee maanden met hem meegaat en meer niet. Wanneer ter plekke de conversatie van de schoonzusters u niet bevalt, dan onderhoudt u zich met de zwagers. Als uw man z’n familie vaker wil zien, dan kan hij in z’n eentje gaan, terwijl u lekker thuisblijft. Of u spreekt iets af met uw eigen familie danwel een vriendin. Over zoiets simpels moet u toch simpele afspraken kunnen maken met uw man?

Artikelen in Schoonfamilie, Verjaardag.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan