Spring naar inhoud


Onbeantwoorde liefdes

Beste Beatrijs,

Hoe ga je om met een onbeantwoorde liefde? Of beter, met de emotionele gevolgen ervan? Uit uw antwoorden op vergelijkbare vragen begrijp ik dat je moet proberen alles te vergeten en los te laten. Dat zal uiteindelijk ook wel lukken, al kan dat erg lang duren in mijn ervaring (ik heb het over jaren).

Het probleem waar ik (man, dertiger) steeds weer tegenaan loop ná dat eventuele loslaten, is dat ik dan weer minder ben gaan geloven in mijn gevoelens die ik voor een ander kan hebben. Wat betekenen die eigenlijk, als ze zo sterk kunnen zijn, en zo waar en eeuwig aan kunnen voelen, terwijl ze blijkbaar wel degelijk gewoon weer kunnen verdwijnen? Ik weet verstandelijk wel dat het zo gaat, maar ik kan het emotioneel niet accepteren. Het lijkt erop alsof de keuze er een is tussen wanhopig vasthouden aan een verloren zaak of met de jaren cynischer worden. Geen van beide opties trekt mij aan.

Tussen wanhoop en cynisme

Beste Tussen wanhoop en,

Gevoelens zijn nooit voor eeuwig en de liefde is al helemaal een containerbegrip, waar alles rijp en groen maar in gestort kan worden. Het gevoel wat een moeder heeft voor een pasgeboren baby is heel anders dan voor datzelfde kind 20 jaar later. Toch is in beide situaties sprake van liefde. Het romantische gevoel van verliefdheid van twee mensen die elkaar net hebben leren kennen is heel anders dan als diezelfde mensen zestigers zijn. Toch zijn het allebei vormen van liefde. Mensen veranderen in de tijd en gevoelens evolueren mee.

Een onbeantwoorde liefde die te lang aanhoudt zingt zichzelf los van de wereld. Zo’n romantische, vergeefse liefde lijkt dan wel een gooi te doen naar de eeuwigheid, maar zelf schiet u daar geen steek mee op. Op een gegeven moment is het zaak deze liefde de nek om te draaien, want hij brengt u alleen maar ellende. Als u erin slaagt dit gevoel uit te bannen in plaats van erin te blijven zwelgen, maakt u niet de weg vrij voor cynisme, maar creëert u innerlijke ruimte om eens iets anders mee te maken waar u (voor de verandering) gelukkiger van wordt.

De liefde is niet bedoeld om tegen beter weten in aan vast te houden – dat is pas een cynische manier van er tegenaan kijken. Het enige wat voor eeuwig is is de dood. Gebruik uw leven voor de dingen die tijdelijk zijn. De eeuwigheid zorgt wel voor zichzelf.

Artikelen in Liefde en relaties.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan