Spring naar inhoud


Hart moet helen

Beste Beatrijs,

Mijn ex-geliefde noemde mijn opmerking dat mijn hart nog moet helen van onze relatie (zo’n zeven maanden over en uit al weer, en ik ben degene die er een punt achter zette), ‘inhoudsloze dramatiek’. Ik vind het moeilijk te omschrijven wat er precies moet helen, weet alleen dat ik er onder lijd. Als ik hem vervolgens vertel dat zijn woorden mij pijn doen, zegt hij dat ik zelf verantwoordelijk ben voor wat ik voel. Hem valt dus niet te verwijten dat hij deze woorden kiest?

Oké, geheel onschuldig ben ik ook weer niet. Ik neem soms ook beslissingen op verkeerde gronden, maar zal niet bewust iemand kwetsen. Laat ik hiernaast nog vermelden dat deze ex-vriend voor mij (ik ben een man van 42) erg belangrijk was en is en dat ik nog steeds ondanks alles van hem houd.

Mijn vraag is eigenlijk: wat houdt dat in, verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel nemen? Je bent zelf verantwoordelijk, dus iedereen kan maar van alles tegen je zeggen en als je dat als pijnlijk ervaart, ligt dat aan jezelf?

Te veel verantwoordelijkheid

Beste Te veel,

Dat was een heel onaardige reactie van uw ex-vriend. ‘Een hart dat moet helen’, oftewel een gebroken hart is een heel normale metafoor, die door miljoenen mensen wordt gebruikt. Dat is geen inhoudsloze dramatiek, het is gewoon een tamelijk feitelijke weergave van een gemoedstoestand.

Ja, u bent verantwoordelijk voor uw eigen gevoelens, maar dat betekent niet dat anderen van alle verantwoordelijkheid ontslagen zijn. Als iemand iets onaardigs, gemeens, kwetsends zegt, dan ervaart de ander pijn, zeker als de opmerking komt van een geliefde of ex-geliefde. Dat is nogal wiedes.

Wat ik hier verder van denk? Ik denk dat u terecht een eind hebt gemaakt aan deze relatie. Dit kan niet een echt aardige man zijn. Niet gevoelig, niet empathisch genoeg. Niet iemand die u in uw waarde laat.

U houdt nog steeds van hem, schrijft u. Probeer ermee op te houden. Wat u ook samen gehad hebt – en het zal best mooi geweest zijn – er is geen gemeenschappelijke basis en begrip overgebleven. Zo’n relatie tussen exen kan alleen overleven, als het contact op een oppervlakkige, luchtige manier kan worden vormgegeven. Nu, dat lukt blijkbaar niet, want jullie slagen erin elkaar dwars te zitten naar aanleiding van niet meer dan een onschuldige metafoor. Het lijkt me beter voor uw gemoedsrust als u uw ex-vriend maar eens een flinke tijd helemaal niet ziet. Op die manier neemt u concreet verantwoordelijkheid voor uw gevoelens.

Artikelen in Exen, Liefde en relaties.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Ga elders klagen schrijft

    Ik kan me voorstellen dat uw ex niet op uw hartepijn zit te wachten en bot reageert. Eerst is hij door u gedumpt en daarna mag hij aanhoren dat het u pijn doet. En zijn gevoelens dan?

    Het opbreken van een relatie kan evengoed pijn doen voor degene die er een punt achterzet maar moet u uw ex daarmee lastigvallen? Zoek iemand die u geen pijn hebt gedaan. Hij/zij zal met onbezwaard hart uw geklaag kunnen aanhoren.Sommige HTML is toegestaan