Spring naar inhoud


Schoonfamilie doet vervelend

Beste Beatrijs,

Ik heb ruim anderhalf jaar een relatie met mijn vriendin en dat bevalt prima, zelfs zo goed dat we hebben besloten een huis te kopen. Haar ouders en grootouders, tantes en ooms zijn wel oké, ik sta met iedereen op goede voet. Tot zover niks aan de hand. Het probleem ligt bij haar broer en zus. Als ik hen apart spreek, doen ze normaal tegen me. Maar in een groter gezelschap, als de hele familie bij elkaar is, dan pakken ze me met zogenaamd grappige, maar eigenlijk stinkvervelende opmerkingen waar ik meestal geen antwoord op heb. Ik kan dan wel op mijn beurt rotdingen gaan roepen, maar dat zou de relatie er niet beter op maken. Hoe kan ik hier een eind aan maken?

Onheus bejegend

Beste Onheus,

Als u met de familieleden afzonderlijk wel kunt opschieten, lijkt dit me niet zo’n probleem. Schoonbroer en -zus proberen u een beetje uit door prikjes uit te delen en te zien of ze u op de kast kunnen krijgen. Sommige families doen dat soort dingen. Die vinden dat buitenstaanders zich moeten invechten in het collectief. Gewoon niets van aantrekken, niet op reageren, als u geen snedige repliek bij de hand hebt. Wat ook nog wel eens werkt is de onnozele spelen. Dus als ze iets vervelends zeggen, dan zegt u: ‘Sorry, ik begrijp het niet, kun je dit uitleggen?’ Zodra ze zichzelf moeten verduidelijken, is het vaak niet leuk meer. En dan zegt u: ‘Ach, het is als grap bedoeld, oké,’ (en dan lacht u niet, maar u staart peinzend voor u uit, alsof u vergeefs probeert de pointe te vatten). Als u elke keer doet alsof u hen niet begrijpt of zegt: ‘O, dat is natuurlijk weer zo’n speciaal grapje van jou,’ dan gaat de lol er wel af. En hopelijk neemt iemand anders het op een gegeven moment voor u op. Uw vriendin misschien?

Artikelen in Broers en zussen, Liefde en relaties, Schoonfamilie.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan