Spring naar inhoud


Eén keer per week douchen

Beste Beatrijs,

Een tijdje geleden vertelde Maarten van Rossem, de baardige historicus uit Utrecht, in een interview dat hij slechts één keer per week doucht. Vroeger (in de jaren vijftig) gingen wij (generatiegenoten van Van Rossem) een keer per week in bad of teil! Tegenwoordig moet men dagelijks douchen. Bij wijze van experiment heb ik mijn douchefrequentie teruggebracht naar wekelijks en niemand zegt dat ik stink. Zijn wij misschien overdreven hygiënisch geworden sinds de jaren vijftig? Mijn nieuwe record is twee weken zonder douche en opnieuw: niemand maakt ook maar de geringste toespeling op mijn (gebrek aan) hygiëne!

Zonder douche kan het ook

Beste Zonder douche,

Het lijkt me niet raadzaam om deze gewoonte over te nemen. De lichaamsgeur neemt toch toe. Het probleem zit ’m in het zweet. Met vers zweet is niets mis. Dat bevat allerlei feromonen die de seksuele aantrekkelijkheid bevorderen. Niet zo met oud zweet. En van ‘oud’ spreken we al in geval van zweet van een uur oud. Het stinkende aspect betreft de bacteriën die hierin welig tieren. Het zweet is dus eerder een katalysator dan de hoofdschuldige. Als u bedenkt dat mensen per nacht een kwart liter zweet verliezen plus allerlei huidschilfers, waarmee de in het bed aanwezige mijten dineren, dan kunt u zelf verder het geurniveau bedenken van iemand die ’s ochtends opstaat. Hoe dan ook, na een paar dagen niet wassen is er sprake van serieuze stank – denk maar niet dat u daarop een uitzondering vormt. Aan wassen valt niet te ontkomen. Zeep is daarbij niet eens belangrijk. Zeep is een soort ontveller, het bovenste laagje huid wordt weggeschraapt, vandaar dat Van Rossem erop tegen is, en daar heeft hij ook wel een punt. Zeep is niet nodig, maar afspoelen wel! Een douche van twee minuten afspoelen is al voldoende. Met een washandje aan de wastafel lukt het ook, en zo ging het in de jaren vijftig. U denkt misschien: een fijne periode waarin niemand zich hoefde te wassen, maar het voorschrift luidde om je dagelijks van top tot teen met koud water af te poedelen bij de wasbak! Dat was helemaal geen pretje, vandaar de collectieve overstap op een dagelijkse (lekker warme) douche.

Dat de mensen die u zoal tegenkomt geen kritiek op uw lichaamsgeur uitoefenen, moet u niet opvatten als een teken dat alles in orde is. De mededeling ‘Je stinkt’ is zo ongeveer het grofste wat men anderen kan toevoegen. Dit is een groot taboe. Zo’n intieme mededeling kan alleen een partner opbrengen. Alle anderen denken: ‘Help, hij stinkt, maar aan mijn lijf geen polonaise. Het is zijn leven, hij moet het zelf maar uitzoeken.’

Als u qua lichaamsverzorging en -geur niet uit de toon wilt vallen, raad ik u met klem aan om u te houden aan de dagelijkse douchefrequentie, ook al hebt u er nog zo’n hekel aan.

Artikelen in Etiquette.


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. sam schrijft

  Het is helemaal niet nodig om je elke dag te douchen. Okselzweet dringt in je kleren. Doe gewoon om de twee à drie dagen verse kleren aan en niemand zal klagen over lichaamsgeur. Mensen die zich tweemaal daags wassen zijn ziek in mijn ogen, en laten zich te veel beïnvloeden door reclamepraatjes. Eén douche per week is meer dan genoeg; ikzelf ga meestal om de tien dagen. Neem zelf eens de proef op de som, zou ik zeggen.

 2. Leon schrijft

  Ik was me zelf ook niet om de dag, vind om de week voldoende
  ( of nog iets langer )

  En als ik me heb gewassen, valt het mij ook iedere keer weer op dat ik mij erg raar voel.
  Zelf als ik mijn kleren weer aan heb, lijkt het voor mij of ik dan nog steeds geen kleren aan heb.
  Omdat ik mijn natuurlijke vetlaag heb weg gewassen, heb ik mijn extra jas tijdelijk verwijderd.

  Als je iedere dag je zelf vaak wast, dan zet je voor bacteriën de toegang tot je lichaam heel makkelijk open
  ( voorbeeld: Net als een hordeur die je weg haalt dat je keuken vol met vliegen komt en op het eten kunnen komen )
  Dus je natuurlijke vetlaag zorgt er voor dat de bacteriën niet makkelijk in je lichaam komen, en op je huid blijven plakken.

  ( op een andere site vond ik iets vergelijkbaars wat ik zelf ook vind )
  Je lichaam heeft van nature een vet laagje op je huid, dat je beschermd tegen infecties van bacteriën en schimmels.
  Zou je alleen maar met water douchen en geen shampoo gebruiken, dan zou dat laagje intact blijven.
  Maar juist door al ons geboen met shampoo, maken we ons lichaam vaak veel te schoon, juist hierdoor hebben we meer last van bactrién die bij ons de zweetlucht veroorzaken, dus hoe meer je doucht, hoe sneller je naar zweet gaat ruiken.
  2 keer per week douchen en je verders wassen waar nodig is geen enkel probleem en zal je trouwens minder vaak/vlug gaan stinken naar zweet.
  Je edele delen ga je toch ook niet met zeep wassen, want ook dan verstoor je de natuurlijke stoffen die ons juist beschermen , maar dat weten we meestal wel, maar dit andere niet.

 3. johannes schrijft

  ook ik ben het er helemaal mee eens dat dat dagelijkse douchen en dwangmatig wassen overdreven is. de precaire gebieden zoals oksels en geslachtsdelen kun je dagelijks wassen met een washand. verder je kleren (zeker ondergoed) dagelijks verversen. ikzelf douche om de andere dag. ik vraag aan mijn partner of ik stink en hij is altijd eerlijk. die overdreven hygiene is ons waarschijnlijk opgedrongen door de overheid, hand in hand met zeepfabrikanten. net zoiets als dat het gezond zou zijn om iedere dag melk te drinken. dit is het resultaat van de inspanningen van de overheid en de melkindustrie, die na de oorlog de economie op gang wilden helpen. maar zeg maar eens tegen de mensen dat melk helemaal niet zo gezond is. een grote verontwaardiging valt je ten deel.

 4. Anita schrijft

  Nou ik vind als je je zelf niet wast met zeep onder je oksels, dat je een smeerlap bent, want het zijn toch bacteriele huidvetten wat onder je oksels uitkomt, en dat kun je niet alleen met water verwijderen, daarvoor heb je toch echt wel zeep voor nodig!
  Een bakpan krijg je toch ook niet alleen schoon met water ha ha!

 5. Pantoffel-Diertje schrijft

  Ik scheer mijn oksels altijd – niet helemaal glad maar terug tot zo’n 10% vh origineel, als man zijnde. Dat scheelt ENORM met de zweetgeur onder de armen, die zoals gezegd voortkomt van oud zweet. Ik scheer mijn kruis trouwens ook, doch terzijde. Ik neem momenteel met die baggehritte wel zowat elke dag een koude afspoeldouche.

  Zeggen dat iemand stinkt is inderdaad taboe, behalve tussen familie en goede vrienden. Ik heb trouwens zelden iemand in het openbaar “geroken”. Gelukkig gebeurt het niet zo vaak, nou ja soms aan het eind van de dag in het openbaar vervoer in een zomer als deze als iedereen moegewerkt weer naar huis gaat. Maar die hebben er voor gewerkt :-)

 6. Marike schrijft

  ’t Valt mij wel op dat mannen dat prima vinden dat weinige douchen. Wat is er op tegen op een verfrissende douche? Zeker weten dat je stinkt als je niet doucht!! Bij mijn Tango lessen zitten ook altijd mannen die stinken. Getver. Daar moet ik dan mee dansen. Allerlei onwelriekende luchten komen mij tegemoet, van knoflook, zweet, alcohol, muffig etc. etc. En ik maar prakkizeren hoe ik tactisch kan brengen dat zo’n man niet fris ruikt!! Ik vraag niet om een overdaad aan parfum, dat is even onfris, maar gewoon een prettige schone vent!! Tanden gepoetst!! Fris gewassen!!

 7. maria schrijft

  allemaal leuk en aardig die actie van prinses laurentien over die waterbesparing ,maar als je lang haar hebt heb je echt wel 10 minuten nodig ,als je dat eens in de 3 dagen doet is er niets mis mee en ruik je ook altijd fris ik hoor niemand in dat debat over tuinen sproeien in de zomer met erg hete weken.denken we nu echt dat in de tuinen van de koninklijke families,landhuizen diverse landhuizen, bezitters van grote tuinen zoals Wassenaar, Blaricum,Aerdenhout etc. niet ùren gesproeid wordt!!! dacht het wel .reis maar eens in de zomer door deze plaatsen dan zie je dat dagelijks. deze welgestelden laten hun mooi aangelegde tuinen (onderhouden door hoveniers)echt niet verdrogen en verpieteren in de hete zon. kijk maar naar de jaarlijkse fotosessie van onze koninklijke familie.mooie tuin ,goed onderhouden en dat lukt echt niet zonder wekelijks flink te sproeien wat ze ook gewoon doen.waarom moet de gewone burger dan aangespoord worden om te bezuinigen als het water bij deze mensen wel rijkelijk mag stromen. dit is een gotspe en gaat nergens over. dat we zuinig moeten zijn met water okè maar dan ook iedereen.Sommige HTML is toegestaan