Spring naar inhoud


Kattenwasje op de camping

Beste Beatrijs,

Ik (vrouw, begin veertig) ben gewend om mij bij de wastafel van boven en van onderen te wassen. Ook op de camping (in Nederland of andere Europese landen) wil ik dit graag doen, maar het valt mij op dat ik bijna altijd de enige ben en daardoor voel ik mij vaak een beetje opgelaten. Helaas zijn er niet overal aparte washokjes, zodat ik tot de gemeenschappelijke wasruimte gedwongen ben. Een douche gebruik ik alleen als ik mijn haar wil wassen of bezweet ben. Iedere dag douchen vind ik ongewenst, omdat het niet goed is voor je huid, je meer water gebruikt, er op de camping ook nog vaak voor betaald moet worden of omdat er een rij voor staat. In Italië werd ik van de zomer zelfs op mijn wasgedrag aangesproken. Zelf ben ik van mening dat de dames- en herenwasgelegenheden juist gescheiden zijn zodat je je kunt wassen en aan- en uitkleden zonder bespied te worden door het andere geslacht. Maar wat vindt u? Ik wil mijn zoontjes hierin ook het goede voorbeeld kunnen geven.

Geen doucheliefhebber

Beste Geen doucheliefhebber,

Houd je naaktheid bij je! Val me niet lastig met je intiem toilet!

Eigenlijk raad ik u af om in wasgelegenheden op de camping naakt voor een wastafel te gaan staan. Zoals u al gemerkt hebt doet bijna niemand dit tegenwoordig nog. Het is echt een gewoonte van een halve eeuw geleden. De camping voorziet in douchehokjes waarin mensen zich kunnen terugtrekken. De aanwezigheid van die douchehokjes heeft consequenties voor de campingmores: mensen raken verstoord door de confrontatie met een naakt persoon die intieme handelingen voor een wastafel staat te verrichten. De afwijzende reactie komt niet zozeer voort uit preutsheid als wel uit weerstand tegen opdringerigheid. In het gedachtenwolkje boven de hoofden van de omstanders staat: ‘Houd je naaktheid bij je! Val me niet lastig met je intiem toilet!’ De aanblik is te vergelijken met die van een vrouw die haar maandverband/ tampon verwisselt aan de semi-openbare wastafel omdat het zo handig is om meteen de zaak met een washandje te kunnen opfrissen – iets wat in de wc niet kan.

Doe het dus niet en was uzelf achter de gesloten deur van de douche. Dat dagelijks douchen slecht zou zijn voor de huid is een mythe. Er is geen enkel bezwaar tegen dagelijks meerdere keren zwemmen. Het is het overmatig gebruik van zeep dat slecht is voor de huid en die zeep kunt u zelf doseren. Uw verblijf onder de douche kunt u zo kort en zeeploos mogelijk houden en rijen kunt u vermijden door buiten de geijkte uren van de douche gebruik te maken.

Hoe u het thuis doet en wat voor wasrituelen u uw kinderen bijbrengt is uw eigen zaak, maar ik raad u aan om uw zoontjes op de camping naar de douche te verwijzen. Opgroeiende kinderen (van beide geslachten) bewijst u geen dienst door hen te stimuleren bloot voor een openbare wastafel te staan. Kinderen hebben toch al weinig aardigheid in naaktheid voor een publiek en u zult hen niet willen dwingen om naar hun gevoel voor gek te staan.

Artikelen in Kinderopvoeding, Reizen.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Saar schrijft

  Ik ben het volledig eens met Beatrijs. Maar toch zijn er een hoop plekken waar Geen doucheliefhebber zonder rare blikken een lapje langs haar lijf kan halen: naturistencampings, verspreid over Europa ongeveer 650 stuks (Google maar eens op NFN of Naturismegids). Zijn nog vaak een stuk mooier gelegen ook. Veel plezier!

 2. B schrijft

  Saar, om de redenen die Beatrijs al aangeeft, hoop ik dan wel dat ze haar kinderen thuis laat…!

 3. Richard schrijft

  Op mijn sportschool ging een hele brede en grote vent ineens zijn hele kruis staan soppen voor de wastafel. De douche was 4 meter verderop. Geen zin in ruzie liet ik hem maar het irriteerde mij zo dat ik er toch wat van zei. Gelukkig nooit meer gezien daarna.

  Waarom zou je in zicht voor iedereen bij een wastafel dat doen? Doe je dat ook op visite? Mensen willen anderen helemaal niet bloot zien en is nog onhygienisch ook als u uw washandjes staat ui tte knijpen boven de wastafel waar u net uw ‘onderkant’ mee hebt gewassen. Ga toch gewoon in het douchehokje staan met je washandje en zet dan het water uit.

 4. Floor Mizee schrijft

  Het is wel een grappig probleem, eigenlijk. In mijn sportschool kun je elkaar gewoon zien bij het douchen. Je ziet elkaar dus helemaal bloot. Dat interesseert mij vrij weinig. Laatst had ik zo sloom gesport dat ik dacht dat het wassen bij een wastafel wel zou volstaan, maar toch deed ik het niet, want om een of andere reden is dat ineens intiem. Waarom weet ik ook niet. Het heeft er denk ik mee te maken dat het niet de gewoonte is, denk ik.

 5. Gijs van Dalderen schrijft

  Bij het sporten en zo komt het nog best vaak voor dat mensen van het zelfde geslacht elkaar naakt zien onder de douche en nog niet zo lang geleden was ik in Luxemburg in enkele jeugdherbergen (tegenwoordig ook toegankelijk voor ouderen) waar je gemeenschappelijke douches had en ik merkte dat vooral mensen uit Duitsland en Scandinavië er weinig moeite mee hadden. Ik heb dat zelf ook niet maar om nou in je blootje te gaan staan waar dat helemaal niet van iemand verwacht wordt is weer een ander verhaal. Als je om welke reden niet onder de douche wilt kun je denk ik, als het hokje niet ál te klein is de kranen wat minder wijd open zetten en dus als het ware naast of onder de douche-straal gaan staan. Ik heb dat thuis ook wel eens gedaan toen ik me niet mocht douchen na een operatie.

 6. Mar schrijft

  . Ik zou het nooit op de kijk gaan staan doen. Op een camping is nooit zoals thuis, maar dat is toch ook de charme..of wassen in de douche of met een teiltje in de tent, er is altijd wel een oplossing.
  Al kan een douchen ook geen kwaad voor de vakantie..
  Het is inderdaad zo dat niet veel mensen dit wassen nog zo doen maar zoals met veel dingen, we hebben ons wel gewoontes aangeleerd die qua gezondheid heus niet altijd beter zijn (warm douchen)
  In de scandinavische landen douchen de mensen eerst naakt voor ze in hun badkleding in het zwembad gaan. Het is dan even wennen maar als het de gewoonte is heb ik er ook geen moeite mee.Sommige HTML is toegestaan