Spring naar inhoud


Wassen op de camping

Beste Beatrijs,

Tijdens het kamperen sta ik wel eens te wachten op het moment dat een wasmachine beschikbaar komt. Toen het mij onlangs te lang duurde (het programma was al zeker vijf minuten afgelopen), heb ik met schroom het gecentrifugeerde wasgoed eruit gehaald en op een tafel neergelegd op een uitgespreide, schone vuilniszak. Terwijl ik daarmee bezig was, kwam de eigenaresse van het wasgoed eraan en begon mij uit te foeteren. Ik heb me de rest van de dag rot gevoeld over haar woedeaanval. Heb ik regels overtreden?

Andermans wasgoed

Beste Andermans wasgoed,

Deze situatie komt vaak voor op campings. Mensen staan te wachten tot er een wasmachine vrij komt en degene van wie de was draait is weggelopen. Natuurlijk moeten gebruikers zo snel mogelijk hun was eruit halen als het programma is afgelopen. Er is wel degelijk een ongeschreven code dat, als de eigenaar dat niet doet (omdat die intussen koffie is gaan drinken en de tijd is vergeten), een nieuwe gebruiker de was eruit mag halen en de machine mag aanzetten met zijn eigen spullen erin. Meestal staat er wel een wasmand om de schone was tijdelijk in te parkeren of het kan in een droger worden gedeponeerd en anders is een plastic vuilniszak ook een prima ligplaats. Er was geen reden voor uw voorgangster om boos op u te worden en geen reden voor u om daarover in te zitten. Als zij niet wilde dat u haar schone was bepotelde (met uw mogelijke coronavingers), had zij eerder terug bij de machine moeten zijn.

Artikelen in Reizen.

Gelabeld met .


11 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. G. Adema schrijft

  Met dit advies ben ik het niet eens. Van mij had Andermans Goed ook de wind van voren gekregen. Het is wellicht onfatsoenlijk om een ander 5 minuten te laten wachten maar ongevraagd iemands frisgewassen eigendom bepotelen is onfatsoenlijker.

 2. Emma schrijft

  Eens met Beatrijs. Je bent op een camping, je deelt de faciliteiten. Dat betekent dat je ruim op tijd terug bent om je was uit de machine te halen zodat je andere mensen niet onnodig laat wachten. Ik zou zelf wel een minuut of 5 hebben gewacht en daarna de was ook echt hebben weggehaald. Wie niet wil dat iemand anders zijn was “bepotelt” komt maar gewoon op tijd terug.

 3. Lilith schrijft

  Ik had zelf misschien ergens een stel handschoenen vandaan getoverd. Of die vuilniszak gebruikt en daarmee het wasgoed (als een hondendrol, met dezelfde techniek) in de zak gedeponeerd.
  Beiden hadden een goed punt en de volgende keer kan de ‘hondenpoep-techniek’ uitgeprobeerd worden.

 4. Henna schrijft

  Deze kwestie is letterlijk en figuurlijk een wissewasje en vraagster stond in haar recht te doen wat ze heeft gedaan. Als studenten op een camping, wisten we vroeger al hoe het werkte: er bleef altijd iemand bij de machine en soms wisselden we elkaar af, om de doorgang voor anderen soepel te laten verlopen. Het woord “bepotelen” roept hele andere associaties op, meer de boeken van v. Reve uit de vorige eeuw. Nogal overdreven bovendien in dit verband.

 5. Jan Keuzenkamp schrijft

  Toen ik nog kampeerde kwam ik standaard expres te laat terug. Ik vond het gemakkelijk als het wasgoed er al uit was gehaald. Met de wasdroger idem dito.

 6. Doortje schrijft

  En het is zo mogelijk nog veel onfatsoenlijker om iemand eerst te laten wachten en vervolgens ook nog de wind van voren te geven. Als je niet wilt dat een ander je was uit de machine haalt dan zorg je dat je bijtijds terug bent.
  Adema had van mij lik op stuk gekregen.

 7. Utta schrijft

  Dergelijke situaties heb ik vaak meegemaakt in jachthavens. Als ik wil gaan wassen noem ik dat altijd gekscherend oorlog voeren. Zoveel gevoeligheden over schone was. Kom er niet aan! Bepotelen vind ik een heel grove omschrijving. Als je niet tegen het door anderen betasten van je wasgoed kunt, ga liever thuis wassen. Dan kunnen de andere mensen rustig hun was draaien met hulpvaardigheid over en weer.

 8. Eelke schrijft

  Ja, dat zou ik ook niet willen: dat iemand mijn frisgewassen eigendom bepotelt. Maar als ik het nu met mijn frisgewassen handen op een frisgewassen stuk plastic leg, mag het dan wel, geachte frisgewassen G. Adema?

 9. Suzanne schrijft

  Niet eens met G. Adema. Ten eerste ben ik het eens met Beatrijs dat een nieuwe gebruiker op een nette manier de was uit de wasmachine mag halen. Ten tweede is het niet nodig om iemand ‘de wind van voren te geven’ als je het niet eens bent met de gang van zaken. Je kan ook op een rustige manier uitleggen dat je iets niet prettig vindt, en liever niet hebt dat het nogmaals gebeurt.

 10. Julian schrijft

  Wie niet wil dat zijn/haar wasgoed aangeraakt wordt door anderen, dient vóór het einde van het wasprogramma terug te zijn bij de wasmachine. Zo niet, dan is de opvolger gerechtigd het wasgoed uit de machine te halen. Had je maar op tijd terug moeten komen. Anderen wachten immers ook op hun beurt.

 11. Esther schrijft

  In deze moderne tijd is dat zo makkelijk. Op elke camping wasmachine die ik de afgelopen jaren ben tegen gekomen staat net als op mijn wasmachine thuis hoe lang het programma nog duurt. Je pakt je telefoon, trekt 5 minuten van de duur af en zet je wekker. Altijd op tijd. Het zijn gezamenlijke wasmachines, je kan niet lang weg blijven.Sommige HTML is toegestaan