Spring naar inhoud


Handen wassen na wc-bezoek

Beste Beatrijs,

Het ergert mij dat de meeste mensen die bij mij over de vloer komen hun handen niet wassen na toiletbezoek. Van de vrienden van mijn pubers tot bejaarde familieleden, iedereen is zo snel de wc in en weer uit, dat er voor handenwassen geen tijd geweest kan zijn. Nooit hoor ik de kraan van het fonteintje lopen. Handdoek en gastenzeepje blijven ongebruikt. En al die ongewassen handen komen via het vastpakken van vier deurknoppen vrolijk de kamer binnen en grijpen vervolgens een stoel bij de rugleuning om aan tafel aan te kunnen schuiven, of helpen even de borden op tafel te zetten. Ik vind het vreselijk onfris. Maar daar kun je tegen (bijna) volwassen mensen toch niets over zeggen? Ik heb gedacht aan een ludieke tekst op de wc, maar dat staat toch erg bevoogdend in een huis waar geen kleine kinderen meer opgevoed worden. Bestaat er een diplomatieke hint die wel kan?

Een loopje met de hygiëne

Beste Een loopje met de hygiëne,

Er bestaat geen subtiele manier om gasten aan te sporen tot handenwassen na wc-bezoek. Dit soort aanmaningen reserveert men voor kleine kinderen. Ik kan u een kleine troost bieden: het is helemaal niet zo erg als mensen hun handen niet wassen na het plassen. Urine is steriel op het moment dat deze vloeistof het lichaam verlaat. In pre-antibiotische tijden urineerde men wel over verse wonden ter ontsmetting. Dat oude urine stinkt komt door contaminatie met bacteriën in de buitenwereld. Bijna iedereen slaagt er normaal gesproken in om niet over zijn of haar handen heen te plassen. Handen wassen na het urineren is niet noodzakelijker dan pakweg na een autoritje, gordijnen sluiten of tikken op een toetsenbord. Het probleem van handen wassen in toiletruimtes is dat kraantjes, handdoeken en deurklinken ook bevolkt worden door allerhande bacteriekolonies. Wie zich tijdens het handen wassen ontdoet van een stelletje bacteriën (die er al op zaten voordat er geplast werd) raakt tijdens het kraan dichtdraaien, handen drogen en wc-deur ontgrendelen besmet met de volgende lading bacteriën. Dit verhaal gaat natuurlijk niet op voor ontlasting, waarna altijd wél de handen moeten worden gewassen. Maar gasten beperken zich bij toiletbezoek in andermans huis doorgaans tot plassen en uw smetvrees hiervoor is overbodig.

Artikelen in Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Marike schrijft

    Jammer dat er geen leuke tip is. Ik vind het ook ronduit smerig. Het is prettig als mensen hun handen TENMINSTE wassen na toiletbezoek. Ik griezel ook van het idee dat ze daarna even het bestek op tafel leggen of de borden. Gelukkig kan ik altijd luid tegen de kinderen tetteren dat ze hun handen moeten wassen nadat ze op het toilet zijn geweest. In de hoop dat de rest het dan ook maar doet. Ik ben niet zo bang voor de bacteriën, maar de handen zijn in elk geval niet meer plakkerig en weer even lekker opgefrist.

  2. Sarah schrijft

    Goed zo Beatrijs. Het is veel belangrijker dat mensen hun gore toetsenbord en muis schoonhouden en hun handen wassen na reizen met het openbaar vervoer dan na een onschuldig plasje. Plas is niet gevaarlijk, behalve als je een urineweginfectie hebt, die meestal veroorzaakt wordt door bacteriën uit de ontlasting. Ontlasting is wél gevaarlijk.Sommige HTML is toegestaan