Spring naar inhoud


Geen handen schudden s.v.p.

Beste Beatrijs,

Volgende week hebben we een bruiloft. De broer van mijn man gaat trouwen. Mijn schoonvader heeft last van arthrose aan zijn handen en handenschudden is voor hem pijnlijk. Hij kwam met de vraag naar ons als ceremoniemeesters hoe dat op te lossen. Hij wil er niet teveel aandacht er aan besteden. Dus een bordje bij de ingang met: ‘Gelieve de vader van de bruidegom geen hand schudden in verband met arthrose’ is een beetje te veel van het goede. Hoe kunnen we dit op een fatsoenlijke manier onder de aandacht brengen, zodat hij het niet steeds hoeft uit te leggen?

Geen handen schudden

Beste Geen handen schudden,

Familieleden en goede bekenden van uw schoonvader zullen op de hoogte zijn van zijn aandoening en geen poging ondernemen hem pijn aan te doen. Het gaat vooral om vage kennissen, familie van de bruid en andere onbekenden. Deze personen zullen veelal ontmoet worden, terwijl schoonvader met zijn vrouw en de andere ouders naast het bruidspaar in de receptierij staat om felicitaties in ontvangst te nemen. De rest van de dag passeert doorgaans zonder al te veel handenschudderij. Uw schoonvader kan overwegen om voor de tijd van de receptierij zijn rechterhand te omwikkelen met een duidelijk zichtbare zwachtel. Dit signaal zal de meeste mensen ervan weerhouden zijn hand te grijpen. Als iemand toch aanstalten maakt voor het handenschudritueel, kan hij de formule: ‘Sorry, geen hand, zenuwpijnen’ uitspreken. Als het een lange receptierij is en schoonvader genoeg krijgt van het afweren van handen, kan hij ophouden met te worden gefeliciteerd door mensen die hij toch niet kent, en zich als gast tussen de gasten begeven. Vluchten naar een gesprekje met bekenden is dan de oplossing.

Artikelen in Traditionele etiquette, Ziekte.


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Dr. O.S. van Hees schrijft

    Helaas “gezegend” met eveneens een forse arthrose aan beide handen, los ik dit probleem als volgt op:
    Ik pak met met beide handen de rechter pols van de ander, omvat die lichtjes en retourneer zijn/haar gelukwensen. Staat ook nog eens erg hartelijk. Tevens zeg ik er dan bij dat ik erg pijnlijke handen heb.Sommige HTML is toegestaan