Spring naar inhoud


Zittend plassen

Beste Beatrijs,

Al  decennialang heb ik (man) thuis de regel dat mannelijke familieleden en bezoekers zittend op het toilet dienen te plassen, omdat staand plassen onhygiënisch is. Zelfs als heel precies wordt gemikt, verstuift er urine die op de rand van de toiletpot en op de onderzijde van de toiletbril terechtkomt én op de broek van de plasser. Hoewel ik boven de toiletpot de tekst ‘Heren, zittend plassen a.u.b.!’ heb opgehangen, trekken lang niet alle mannelijke gasten zich dit duidelijk leesbare verzoek aan, met als gevolg zichtbare urinesporen op de vloer naast de toiletpot.

Ik overweeg nu om mannelijke bezoekers die vragen of ze gebruik mogen maken van mijn toilet nog steeds ruimhartig toestemming te verlenen, maar op de uitdrukkelijke voorwaarde dat zij dat uitsluitend zittend doen. Ik vind dat ik het volste recht heb in mijn eigen huis de toiletgebruikregels vast te stellen. Zondig ik tegen een etiquetteregel als ik die voorwaarde – vriendelijk, maar wel duidelijk en kort gemotiveerd – stel aan bezoekers?

Gij zult zitten!

Beste Gij zult zitten,

Natuurlijk hebt u in uw eigen huis het volste recht de regels vast te stellen. Zo ook regels voor toiletbezoek van heren. Dit vooropgesteld lijkt het mij vreselijk gênant om gasten elke keer dat zij uw wc bezoeken met zo veel woorden op het hart te drukken dat zij vooral moeten gaan zitten. Terwijl er op uw wc al een briefje hangt met deze strekking. De extra mondelinge aanmaning die u van plan bent mee te geven maakt op mij (en wellicht ook op uw bezoekers) de indruk van een obsessie met andermans urine. Terwijl een paar druppels gemorste urine nou ook weer niet zo’n verschrikkelijke ramp is. U kunt er later toch een dweiltje overheen halen?

Ik raad u aan om het uitspellen en toelichten van de toiletregels achterwege te laten wegens al te pietluttige bemoeienis met andermans gewoontes, en u te beperken tot de schriftelijke aansporing. Vertrouw erop dat bezoekers zich zullen houden aan uw regel om zittend te plassen. Als u na gedane zaken merkt dat iemand zich niet aan uw consignes heeft gehouden, kunt u de onverlaat altijd nog voor straf nooit meer uitnodigen. Op een gegeven ogenblik zult u alleen regelvolgers overhouden in uw kennissenkring.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Esther schrijft

  Ja hoor gaat uw gang met het benadrukken van uw toiletregels. Des te sneller blijft uw visite gewoon helemaal weg. Dan blijft uw toilet in elk geval maandenlang smetteloos (zucht).
  Wc’s worden nou eenmaal vies. En ja, het is wel eens vervelend als er een viezerik op je toilet is geweest, maar het overgrote deel van de volwassenen kan echt wel netjes plassen zonder troep.
  Trouwens, geeft u uw gasten wel eens een koekje oid? Dat kruimelt vaak ook erg. Maar u zou dan hopelijk uw gasten ook niet aanmanen hun kruimeldief mee te nemen of iets dergelijks.

 2. Lieke schrijft

  Wij (vrouwenhuis) hebben een grote kroonluchter opgehangen in de wc, dus je kunt niet eens meer staand plassen. Effectief en decoratief!

 3. Frans C. Deventer schrijft

  Eén aspect van het mannelijk zittend plassen is nog steeds niet vermeld: een gemiddeld of groter geschapen man kán niet op een normale manier zittend plassen op een modern vormgegeven toilet. Het past eenvoudig niet. Er is niet aan gedacht. Hoe ver je je lul ook naar achteren houdt, je hebt grote kans de binnenkant van de voor-onderzijde van de pot te raken, wat niet alleen een heel naar koud gevoel is, maar ook nog echt onhygiënisch. Zoals iedereen weet is urine normaal gesproken steriel en dus ongevaarlijk. Inderdaad een kwestie van een wekelijks doekje erover. Dat geldt natuurlijk niet voor de faecaliënresten aan de binnenkant van de pot. Toen wij ons sanitair gingen kopen trof ik een badkamerman die het probleem herkende en toegaf dat vrijwel alle moderne potten daar geen rekening mee houden (en vrijwel alle ouderwetse modellen wel). Zie hier dus de verklaring voor het feit dat sommige mannen niet graag zittend plassen en over de reden niet zo graag praten.

  Daar voeg ik nog graag aan toe dat vrouwen op openbare plekken soms de grootste viespeuken zijn. Er ging laatst een keurig geklede dame vlak na mij op de treintoilet. Direct na haar ging ik even terug om een papieren handdoekje te pakken en toen bleek werkelijk de gehele bril en de gehele vloer ondergeplast te zijn door deze zakenvrouw. Zij vond natuurlijk de bril per definitie vies (wat hij niet was) en is daar staande overheen gaan hangen, zonder hem omhoog te doen (want te vies om vast te pakken) en zonder even schoon te maken met een handdoekje. Ik was verbijsterd. Ik wist toen geen acceptabele manier te vinden om haar in de drukke trein aan te spreken. Nu bedacht ik dat ik had kunnen zeggen: ‘volgens mij hebt u iets op het toilet laten liggen’. In de trein is trouwens het probleem dat veel wc’s zo dom ontworpen zijn dat de bril niet rechtop kan blijven staan tijdens het rijden.Sommige HTML is toegestaan