Spring naar inhoud


Spugen bij de bakker

Beste Beatrijs,

Bij de bakkerswinkel om de hoek word ik altijd vriendelijk geholpen, maar wat ik heel vervelend vind is dat de medewerksters hun vingers met hun tong of met de binnenkant van hun onderlip bevochtigen om een plastic broodzak te pakken. Niet alleen bij deze bakker trouwens, ook in andere bakkerswinkels valt me deze onaangename gewoonte soms op. Vindt u dat ik het personeel hierop kan aanspreken?

Smetvrees voor spuug

Beste Smetvrees voor,

De vingers bevochtigen is vaak de enige manier om extreem aan elkaar klevende plastic zakken van een stapel te pakken of te openen. Een vacuüm opgerolde vuilniszak bijvoorbeeld krijg je anders niet gebruiksklaar. U hebt er bezwaar tegen dat het personeel hun vingers met spuug bevochtigen. Bestat er een andere methode? Het enige wat me te binnen schiet is om een natte spons naast de plastic broodzakjes te leggen of een bakje water, waarin het personeel z’n vingers kan dopen. Of deze hulpmiddelen de toets der hygiëne zullen doorstaan valt te betwijfelen. Bovendien komen er zo druppels water op de zakjes en dat vinden klanten ook niet prettig.

Ik vrees dat er niets aan te doen is. Personeel kan beter niet worden aangesproken op iets wat onoplosbaar is. U moet maar denken dat de fractie spuug die met deze handeling gepaard gaat alleen aan de buitenkant van de plastic broodzak terecht komt en al lang en breed is opgedroogd tegen de tijd dat u de zak in handen krijgt. Het brood zelf komt overigens een aantal keer in aanraking met de handen van het personeel, waar los van het spuug sowieso allerlei bacteriën op zitten – volgens recent onderzoek leven er permanent zo’n 150 verschillende bacteriën op mensenhanden. Wassen helpt niet. Vergeleken bij eventuele besmettingsrisico’s van het hand-brood-contact valt het vingerbevochtigingsprobleem (spuug op plastic zak) in het niet. Wuif het weg als onbelangrijk.

Artikelen in Winkels, Zakelijke relaties.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. H.Teunissen schrijft

    Misschien een practische tip: als je het brood in-vriest, worden mogelijke bacterien sowieso gedood…………..Wat ik zelf ALTIJD doe als ik boodschappen gedaan heb, is thuis m”n handen wassen uit voor-zorg , ZEKER als de ”R” in de maand is………..Je weet nooit of je ongemerkt bacterien opgelopen hebt(verkoud-heid/griep/niezen/hoesten van anderen). Meer kun je m.i. niet doen

  2. Klaartje schrijft

    Tegenwoordig mag je bijna altijd kiezen tussen plastic of papier, en papieren zakken kleven niet zo. Kijk, nog een optie!

  3. Jolanda schrijft

    Een beetje laat (bericht uit 2008), maar toch een leuke aanvulling: uit onderzoek blijft dat de duwstang van winkelwagentjes een broeiplaats van griep- en alle mogelijke andere bacteriën is. Daar zou ik me drukker om maken dan een klein beetje speeksel van een (medewerker van een) bakker die toch hygiënisch werkt.Sommige HTML is toegestaan