Spring naar inhoud


Tegen Kerstmis opzien

Beste Beatrijs,

Ik zie op tegen de kerstdagen. Vorig jaar is mijn man overleden, ik heb geen kinderen en mijn enige zus woont in het buitenland. Om mij heen heb ik wel lieve vrienden en vriendinnen, maar die gaan naar hun kinderen of de kinderen komen bij hen. Ik durf ze dan ook niet uit te nodigen en vermoed dat ze er nauwelijks bij stil staan dat ik met de kerst alleen zal zijn. In het gewone leven zie ik genoeg mensen en kan ik goed alleen zijn, maar met die dagen is het extra beladen. Hoe kan ik wat meer naar de Kerst uitzien?

Bang voor de kerstdagen

Beste Bang voor de kerstdagen,

Het kan zwaar zijn om de hele kerstperiode alleen te zijn zonder een levende ziel te spreken. Bedenk dat slechts één afspraak ergens in die dagen al genoeg is om het gevoel van eenzaamheid te doorbreken. En dat hoeft niets eens een zogenaamd kerstdiner te zijn, een afspraak om overdag met iemand een wandeling te maken of een kopje thee te drinken is al genoeg. Hebt u helemaal geen alleenstaande personen in uw kennissenkring die u kunt bellen om iets mee af te spreken voor een van de kerstdagen? Ook geen aardige buurvrouw die u kunt vragen om mee te eten?

Neem niet voetstoots aan dat uw vriend(inn)en de hele kerstperiode met hun kinderen bezig zijn. Inderdaad, meestal zijn er afspraken met kinderen (ofwel uw vrienden gaan bij hen eten, ofwel kinderen komen langs), maar daar komen lang niet altijd logeerpartijen aan te pas. Vaak is het met één gezamenlijke maaltijd wel weer bekeken. Uw vrienden zijn slechts een deel van de kerstdagen met hun familie bezig. Dat betekent dat er ruimte over is om ook iets met u te doen.

Informeer naar de kerstplannen van uw vrienden. Als er iemand zegt: onze kinderen komen bij ons op eerste kerstdag, stelt u iets voor tweede kerstdag voor, bijvoorbeeld die eerdergenoemde wandeling of u vraagt hen te eten of wat dan ook. Misschien nodigen ze u spontaan uit om met Kerstmis te komen eten. Het is tenslotte geen wet van Meden en Perzen dat er alleen maar familieleden mogen aanschuiven bij de kerstdis. Maar daar is het u niet om te doen, u bent alleen uit op enige vorm van contact, niet per se op een kerstdiner.

Tussen uw vrienden en vriendinnen die het druk hebben met hun kinderen, zal er vast wel iemand zitten die tijd heeft voor iets sociaals met u. Met uw vrienden kunt u vrijuit spreken, u kunt best een visje uitgooien voor een afspraak op enig moment gedurende het kerstweekend. Wanneer u het idee ‘kerstdiner-met-vele-gangen’ loslaat, en een afspraak overdag als mogelijkheid toelaat, moet dat kunnen lukken. Eén afspraak is genoeg. De rest van de kerstdagen zult u vast wel door kunnen komen met waar u zich normaal gesproken mee bezighoudt, als u thuis bent.

Artikelen in Feestdagen.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan