Spring naar inhoud


Opzien tegen logeergast

Beste Beatrijs,

Een buitenlandse vriend die ik (studente van 23) eens op vakantie ontmoette en met wie ik contact onderhoud via de sociale media wil graag een week komen logeren. Hij komt voor de gezelligheid en om Nederland te zien. Hij is ook student en een Bed & Breakfast is te duur voor hem. Ik woon in een kleine kamer en heb er moeite mee om zo lang mijn privacy te delen. Hij is een aardige jongen, maar ik zie op tegen de lengte van zijn verblijf. Hij zegt dat ik bij hem thuis net zo lang welkom ben als ik wil en dat hij ‘weet dat ik er andersom ook zo over denk’. Ik vind gastvrijheid inderdaad belangrijk, maar hoe kan ik netjes aansturen op af en toe wat tijd gescheiden van elkaar? Als ik een paar uur tussendoor alleen kan zijn, zou ik dat al heerlijk vinden. Hij wil met mij overleggen welke week het beste uitkomt, zodat ik me vrij kan maken.

Lange logeerpartij

Beste Lange logeerpartij,

Als iemand een week komt logeren, hoeft u niet elk moment van de dag met die persoon door te brengen, hoor! Dat is niet te doen. Bij langdurige logeerpartijen (en een week is inderdaad behoorlijk lang) is het belangrijk dat mensen elkaar niet voor de voeten lopen. Dat betekent dat u een paar gemeenschappelijke activiteiten afspreekt (de stad in, een paar keer samen eten), maar dat de logé verder zichzelf moet amuseren. U geeft hem een sleutel, zodat hij kan gaan en staan waar hij wil, u laat hem zien waar de etensvoorraden liggen, u geeft hem tips over wat er zoal te zien en te doen is, en verder is het ieder voor zich. U hebt misschien studieactiviteiten of u hebt afspraken met mensen. Die hebben voorrang boven sociaal doen met de logé.

Mail hem dat u geen vrij kunt nemen van uw bezigheden, dat u werk of studie te doen hebt, maar dat u wel af en toe iets met hem kunt ondernemen. Het komt erop neer dat hij het grootste deel van de tijd zichzelf zal moeten amuseren. Dat is heel normaal, zo gaat het er altijd aan toe bij logeerpartijen tussen mensen die niet intiem bevriend zijn.

Als u er tegenop ziet om hem een week lang in uw studentenkamer te laten overnachten, kunt u ook tegen hem zeggen dat twee nachten helaas het maximum is (want kleine kamer), en hem doorverwijzen naar de website www.couchsurfing.org. Als hij zich daarvoor aanmeldt, komt hij aan adressen van mensen die gratis een logeerbed of -bank ter beschikking stellen. Wordt veel gebruikt door wereldreizende jongeren en biedt ongetwijfeld ook in uw stad logeermogelijkheden. Betaling is er niet bij. De enige voorwaarde is dat de gebruiker op zijn beurt zijn eigen woning beschikbaar stelt voor aanwaaiende couchsurfers.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


8 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Sandra schrijft

  Beste Lange logeerpartij,

  ik vind het nogal wat als een man zich voor een nacht, laat staan een week, bij een vrouw op haar studentenkamer uitnodigt. Aannemend dat uw Facebook-kennis geen homo is, kunt u er van uit gaan dat deze man u tijdens een nachtelijke logeerpartij minimaal een voorstel doet tot sex, of wellicht zelfs opdringeriger dan dat is. Ik vind Beatrijs’ antwoord niet verstandig, omdat u, zelfs als het maar enkele nachtjes betreft, onnodig risico gaat lopen.

  Ikzelf zou u het volgende willen aanraden: wees zeer enthousiast in uw reactie om overdag met uw Facebook-kennis wat te gaan doen. Maak hierbij ook concrete voorstellen: woensdag naar het Van Gogh, vrijdag naar een leuk restaurant waar u graag komt. Wees echter zeer beslist in uw onvermogen om hem bij u te laten slapen: het huis is gehorig, uw huisgenoten maken er een vieze boel van, of u heeft gewoon liever geen gasten bij u over de vloer op dit moment. Voorkom ook dat uw kennis ’s avonds bij u op uw kamer belandt, om de kans te verkleinen dat hij de metro/bus/trein zal missen naar zijn logeeradres, of geen taxi wil bellen. Als uw kennis goede bedoelingen heeft, zal hij uw weigering (met wellicht enig gemor) accepteren en er samen met u een leuke tijd van maken.

  Maar zover komt het misschien helemaal niet. Als uw kennis verneemt dat u echt hem liever niet te logeren heeft, zal hij misschien “ineens” besluiten om een andere reisbestemming te nemen of besluiten helemaal niet op vakantie te gaan. In ieder geval zult u snel duidelijkheid hebben over hoe goedbedoelend uw kennis in werkelijkheid is.

 2. Bas schrijft

  Begrijp ik nu goed dat hij er zonder te vragen van uitgaat dat hij wel een week kan komen logeren? Dat vind ik uitermate onbeleefd. Zelfs bij naaste familie met een aparte logeerkamer waar ik (wegens afstand) regelmatig logeer vraag ik nog altijd of het wel uitkomt.

 3. fleur schrijft

  Ja, inderdaad. Alle mannen zijn neanderthalers, Sandra heeft helemaal gelijk.

 4. Mara schrijft

  Het stuit mij, op zijn zachtst gezegd, tegen de borst dat een mannelijk persoon zichzelf uitnodigt voor een logeerpartij bij een alleenwonende studente. Ook ik vind Beatrijs’ antwoord niet verstandig. Ik zou de ‘ongenode’ gast meteen duidelijk maken dat u nimmer mannelijke gasten op uw kamer toelaat met het oog op uw eigen veiligheid. Als hij zich niet in uw situatie kan verplaatsen lijkt mij dat eens te meer reden om hem heel snel duidelijk te maken dat hij niet welkom is. Als het hem inderdaad om een bezoek aan ons land en niet om u te doen is zal hij blij zijn met de alternatieven die u hem aandraagt. Zo niet, dan weet u tenminste wat voor vlees u werkelijk in de kuip heeft. Mijns inziens gaat uw veiligheid nog boven uw probleem met het gemis aan privacy!

 5. Isabella schrijft

  Ik mis in het verhaal 1 belangrijke opmerking en dat is dat er in contracten van studentenkamers vrijwel altijd staat dat je wel bezoek mag ontvangen (uiteraard is visite geoorloofd) en dat familie of een vriend(in), incidenteel en zonodig, een nacht mag blijven. Maar personen langere tijd onderdak verschaffen is meestal NIET toegestaan.
  Een studentenhuis is nl. geen hotel. Het wordt door de eigenaar en door de medebewoners van het studentenhuis meestal niet gewaardeerd als een logeergast langer als 1 dag gebruikt maakt van de gezamelijke badkamer, keuken, tuin etc.

 6. johannes schrijft

  Volgens mij zijn de meeste reacties hier van mensen die nooit, of ooit in een ver verleden, student zijn geweest, en dus de mores niet kennen van het studentenleven. studenten en jongeren doen niet zo moeilijk en slapen ook in 1 zaal in hostels op vakantie. dit meisje wil hem ook best te logeren hebben, dat is niet het probleem! ze wil alleen af en toe en middagje voor haarzelf! ze moet dus gewoon zeggen dat hij wat activiteiten moet plannen voor als zij naar de studie moet, ofzoiets. de rest is het probleem niet!

 7. Helena schrijft

  Hahaha, de reacties zijn echt hilarisch! Ik heb zelf ook een jaartje in het buitenland gewoond en zou zonder aarzelen al mijn vrienden van daar die een weekje op bezoek willen komen, te slapen leggen op een matrasje op mijn studentenkamer.. zonder dat ik mezelf daarmee in gevaar bracht. Een vliegtuigticket kopen om mogelijk een waterkansje op seks te hebben, gaat echt wel ver en de meeste mannen zijn echt wel in staat om gewoon als kennis/vriend ergens op bezoek te komen en te blijven logeren hoor ;) De laatste keer lagen we met z’n zessen in de living (weliswaar in ouderlijk huis.. zo groot was mijn studentenkamer niet). Jouw logée is tenminste nog zo sympathiek om in overleg een datum te prikken ;) Op de meeste studentenkoten steekt het helemaal niet zo nauw, dus volgens mij denken jullie daar gewoon veel te hard over na. Die jongen zal het jou ook heus niet kwalijk nemen als je niet elke minuut van elke dag met hem doorbrengt he, anderzijds is het ook niet netjes om hem helemaal aan zijn lot over te laten.

 8. Isabella schrijft

  Als het waar is wat Helena schrijft dat het zg. niet zo nauw komt in studentenhuizen en dat logeerpartijen worden toegelaten, moet je als student ook niet raar opkijken als het voorschot van de energieprijzen (g,w,l) van de kamer omhoog gaat. Huiseigenaren zijn ook niet gek. Als er tekorten zijn, worden deze bedragen bij de jaarlijkse eindafrekening meegeteld. Dus helemaal gratis is het niet ;)
  Ik zou deze buitenlandse vriend een of twee nachten onderdak verschaffen en de rest van de week naar een jeugdherberg in de buurt doorsturen. Zitten ze niet bij elkaar op de lip en kunnen ze vandaar uit samen nog een paar afspraken maken.Sommige HTML is toegestaan