Spring naar inhoud


Nee zeggen tegen logés

Beste Beatrijs,

Sinds enkele jaren wonen mijn man en ik in Amerika, zijn geboorteland. Eerst in een kleine flat en dit jaar zijn we naar een groter huis verhuisd. Nu nodigen allerlei kennissen uit Nederland zichzelf ongevraagd uit, ook mensen met wie het contact naar ons idee verwaterd is. Ik vind het leuk als mensen langs komen of logeren, maar niet voor een week of zelfs langer zoals sommigen aankondigen. Sommigen willen met hun hele gezin komen, waardoor ik het gevoel heb dat wij als goedkoop vakantieadres gebruikt worden. Ook zinspelen zij op uitjes om met zijn allen te doen, maar wij werken beiden fulltime (ik ook vaak ’s avonds nog thuis) en wij willen niet voortdurend onze woning met gasten delen. Hier en daar hebben we voorzichtig laten doorschemeren dat we enkele dagen niet heel erg vinden, maar dat we ook tijd en ruimte voor ons zelf nodig hebben. Hier werd redelijk verontwaardigd op gereageerd dat ons huis toch groot genoeg is. Hoe kunnen we subtiel nee zeggen zonder mensen te kwetsen?

Logés dringen zich op

Beste Logés dringen zich op,

U hoeft niet subtiel te werk te gaan met verre bekenden die zichzelf uitnodigen. Het is uiterst onbeleefd om jezelf uit te nodigen bij mensen die geen familie of goede vrienden zijn en die toevallig in het buitenland wonen. U drijft geen hotel en u bent in het geheel niet verplicht om iedereen die zin heeft in een buitenlands tripje logies te bieden. Beslis eerst samen met uw man wie u wel en wie u niet wil ontvangen. Tegen de categorie mensen die u helemaal niet wil zien zegt u: ‘Sorry, we hebben het voorlopig heel druk en we hebben geen tijd om logés te ontvangen. Misschien over een paar jaar.’

Aan andere mensen (goede vrienden, familieleden) die u wel wil ontvangen, kunt u uw spelregels meedelen van tevoren. U geeft dan bijvoorbeeld een limiet: maximum drie dagen, want langer kunt u niet aan (u bent full time aan het werk). Als ze langer willen blijven, kunnen ze hun intrek in een hotel nemen. Als u geen heel gezin wilt, zegt u vriendelijk nee, want geen ruimte. Verwijs ze naar redelijk geprijsde hotels, airbnb of vakantiehuisjes. Tegen de mensen die wel mogen komen, zegt u er meteen bij dat ze voor hun eigen vertier moeten zorgen en dat u geen tijd hebt voor sightseeën of excursies (u bent immers aan het werk). Als u bent overeengekomen dat bijvoorbeeld een stel een paar dagen komt logeren, spreek dan af dat u één keer een maaltijd zal serveren en dat ze het voor de rest zelf moeten uitzoeken. Zeg dat er ontbijt zal zijn, dat ze zelf kunnen pakken. Geef ze een sleutel, zodat ze kunnen gaan en komen, wanneer ze willen, en houd hen voor dat u niet veel tijd zult hebben voor gezelligheid, omdat u nu eenmaal moet werken. Geef ze tips voor leuke dingen in de omgeving. Als het goed is, zullen de logés u een keer mee uit eten nemen.

Bespreek uw condities, voordat de logeerafspraak daadwerkelijk gemaakt is, zodat niemand voor onaangename verassingen komt te staan.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan