Spring naar inhoud


Te veel logés op Curaçao

Beste Beatrijs,

Wij wonen al jaren op Curaçao en krijgen regelmatig bezoekers uit Nederland. Familie of vrienden komen een week of langer gezellig op vakantie. Onze ervaringen hiermee zijn wisselend. Wij hebben beperkt vakantiedagen en kunnen dus niet steeds vrij nemen (hoogstens een dagje tussendoor). Dit leidt soms tot onbegrip. Daarnaast lijkt bezoek ervan uit te gaan dat je niet alleen je huis maar ook je auto beschikbaar stelt, terwijl we zelf als we in Nederland zijn altijd een auto huren. Vanzelfsprekend vragen we geen financiële compensatie voor onze gastvrijheid en iedereen is vrij is om uit de ijskast te pakken wat ie wil. Toch lijkt het allemaal zo vanzelfsprekend en krijgen we soms het gevoel een gratis hotel te runnen en dankbaar te moeten zijn voor bezoekers, terwijl we wél ineens voor zoveel man meer dagelijks moeten koken en boodschappen doen. En ’s avonds verwachten ze gezelligheid, terwijl wij de volgende dag moeten werken en eigenlijk uitgeblust op de bank zitten. Hoe kunnen wij onze gasten duidelijk maken dat we blij zijn met ieders komst en hopen dat zij genieten van het eiland, dat ons huis hun huis is, maar dat het ook geven en nemen is van beide kanten?

Geringeloord door logés

Beste Geringeloord,

U moet meer duidelijkheid bieden aan uw gasten. U bent zo vriendelijk uw huis ter beschikking te stellen, dat is een opoffering die gepaste dankbaarheid verdient. Normaal gesproken bestaat die dankbaarheid er onder andere uit dat gasten de dagelijkse routines van de gastheer/vrouw zo min mogelijk verstoren. Vertel hen bij aanvang van de logeerpartij op de man af hoe u het hebben wil. Het belangrijkste punt is natuurlijk dat hun vakantie niet uw vakantie is. Vertel uw logés dat ze van harte welkom zijn, maar dat u niet in staat bent hen de hele week te entertainen. U moet namelijk werken! Zeg van tevoren dat ze geen gebruik kunnen maken van uw auto, omdat u die zelf nodig hebt. Geef hen het adres van een redelijk geprijsde autoverhuur.

Zeg dat ze uw huis als het hunne kunnen beschouwen, geef hun een sleutel, zodat ze kunnen gaan en komen, wanneer ze willen. Zeg dat u als gastvrijheid verlenend echtpaar in het weekend en op vrijdagavond graag iets leuks met uw logés wil doen, maar dat dat er doordeweeks niet van zal komen. Dan moeten ze zichzelf amuseren. Tref een regeling voor het eten. Vraag of ze een aantal keer willen koken, zodat u niet bij thuiskomst van het werk nog eens voor een hele menigte het eten moeten gaan klaarmaken. Suggereer dat ze ook wel eens gedurende zo’n vakantieweek op eigen gelegenheid buitenshuis kunnen gaan eten en beveel een paar prettige restaurants aan. In het weekend kookt u natuurlijk wel zelf voor de gasten, en dan hebt u ook de tijd om aandacht aan hen te besteden.

Als ze teveel ’s avonds in uw huiskamer rondhangen, geef hen dan een lijstje met tips voor activiteiten buitenshuis: voorstellingen, theater, typische Curaçaose muziekuitvoeringen, leuke uitgaansgelegenheden. Vertel erbij dat u moe bent, dat u het allemaal al gezien hebt en dat u thuis blijft met een mooi boek of voor de tv. Hoe meer de wegen zich scheiden tijdens zo’n langdurig gedwongen samenzijn, hoe minder kans op irritatie.

Artikelen in Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Het is hier geen hotel schrijft

    Uitstekende adviezen; vooral zo’n lijstje met tips voor activiteiten buitenshuis is goud waard! Ik heb met mijn gezin in Italië gewoond en daar hadden we hetzelfde probleem. Al snel hebben we ons twee zaken aangewend.

    1. Opportunisten die goedkoop vakantie willen komen vieren vertel je simpelweg dat het niet uitkomt, maar dat je met alle liefde helpt zoeken naar een leuk hotelletje in de buurt. Je zult vast versteld staan hoeveel ‘vrienden’ dan al afhaken. Geef liefst geen reden waarom het niet uitkomt, dat geeft maar aanleiding tot ongewenste discussies. Kun je dat écht niet maken, zeg dan dat je al zo veel aanloop hebt dat het jullie een beetje te veel is.

    2. Mensen die wel echt welkom zijn, vertel je al vanaf de eerste keer dat een eventueel bezoek ter sprake komt (aan de telefoon of per mail bijv.) dat je hun bezoek waardeert maar het zelf altijd nogal druk hebt. Je kunt dus niet vantevoren garanderen dat je ze van het vliegveld op kunt halen en ze zullen tijdens hun verblijf nogal op zichzelf zijn aangewezen. Maar, zo zeg je enthousiast, dat zal vast geen probleem zijn want je hebt een hele lijst met vermaak-tips. (Wij hadden geen lijstje maar in de logeerkamer een tafeltje met een lade vol foldertjes van de plaatselijke VVV, wandelkaarten, Nederlandstalige reisgidsen etc.) Bezoek dat daar lang vantevoren op is voorbereid, vindt het doorgaans geen probleem. Sterker nog, ze waarderen het des te meer als je een week vantevoren laat weten dat het je tegen alle verwachtingen in tóch gaat lukken om een middagje vrij te maken om ze op te halen van het vliegveld en daarna gezamenlijk koffie te drinken bijvoorbeeld.

    Duidelijkheid vooraf is de beste remedie.Sommige HTML is toegestaan