Spring naar inhoud


Te veel logés

Beste Beatrijs,

Sinds tien jaar wonen mijn man en ik in een grote stad in het buitenland, een ware toeristische trekpleister. Wij hebben dan ook regelmatig bezoekers. De eerste jaren vond ik dat leuk, maar de laatste tijd zie ik er steeds meer tegenop. Kennissen van vroeger nodigen zichzelf uit vanuit de oprechte behoefte om ons weer eens te zien, maar ook omdat het makkelijk is. We proberen inmiddels het aangekondigde verblijf op drie nachten te houden (vroeger bleef men vaak een hele week), maar ook een kort verblijf ervaar ik als belastend. We wonen zo klein dat logés in de woonkamer/open keuken moeten slapen. In hoeverre is het vanzelfsprekend om je huis open te stellen voor vakantievierende kennissen? En wat kunnen bezoekers van ons verwachten? Worden we geacht hen wegwijs te maken, samen toeristische attracties te bezoeken, uitgebreid te koken? Is het onbeleefd om te vragen of ze zichzelf vermaken?

Te veel logés

Beste Te veel logés,

U hoeft nooit, ik herhaal nooit, uw huis open te stellen voor mensen in wie u geen zin hebt. Logeren is een tamelijk opdringerige, overstelpende bezigheid, zowel voor degenen die gastvrijheid verlenen als ook voor de gasten zelf trouwens. Logeren doe je alleen bij naaste familie en een enkele goede vriend/in, en ook dan hoeft de gastheer/vrouw niet voortdurend als entertainer of chefkok op te treden. Logeerpartijen verlopen het aangenaamst, wanneer beide partijen elkaar zo min mogelijk in de weg zitten.

Tegen al die kennissen die bij u langs willen komen en op hotelkosten willen besparen zegt u vanaf nu: ‘Het lijkt me enig om jullie weer eens te spreken, maar helaas kunnen jullie niet bij ons logeren, want daar hebben we geen ruimte voor.’ En dan suggereert u hun een redelijk geprijsd hotel in uw stad. Vervolgens vraagt u of ze zich willen melden wanneer ze in de stad zijn, want u wilt graag iets met hen afspreken. Als u in een royale bui bent, kunt u ze voor het eten in uw huis uitnodigen. Als uw hoofd daar niet naar staat, stelt u een restaurant voor, waar u gezamenlijk kunt gaan eten. Het contact blijft verder beperkt tot die ene afspraak. Toeristische excursies hoeft u niet met hen te ondernemen, want daar zijn ze zelf mans genoeg voor en het is uw vakantie niet.

Artikelen in Visite.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. charlotte bakker schrijft

    01.01.2012 Helemaal met de reactie van Beatrijs eens. Toen mijn vader nog leefde(hij is in juli 2009 op 90 jarige leeftijd overleden)kregen mijn ouders met de regelmaat van de klok vrienden uit het buitenland te logeren. Maar het bracht een hoop werk met zich mee en als de gasten dan weg waren, was mijn moeder uitgeput van al het vele werk. En inderdaad, men hoeft niet zijn huis open te stellen voor mensen waar men geen zin in heeft.Sommige HTML is toegestaan