Spring naar inhoud


Vleesetende logés

Beste Beatrijs,

Mijn zus en zwager wonen in het buitenland. Deze zomer komen ze tot mijn vreugde vier weken naar Nederland. Ze logeren dan bij mij. Aangezien ik in die periode gewoon moet werken, denk ik dat zij af en toe de boodschappen zullen doen en zullen koken. En daar ligt mijn probleem. Ik ben geen vegetariër, maar ik eet vrijwel nooit vlees. Hoogstens – heel inconsequent, ik weet het – eens een voorverpakt rookworstje of een blikje makreel. Mijn zwager daarentegen is een type om ’s avonds biefstuk te gaan bakken of met een voordeelverpakking rundergehakt van de supermarkt thuis te komen. Eerlijk gezegd griezel ik van de gedachte aan het gegoochel met dode dieren in mijn keuken. Mijn pannen en koelkast hebben nog nooit rauw vlees van dichtbij gezien. Kan ik mijn familie vragen om hun vleesconsumptie een maandlang te beperken tot diepvriespizza’s en in-heet-water-op-te-warmen stokjes saté?

Logeren zonder vlees

Beste Logeren zonder,

Een maand logés over de vloer hebben is lang. Ik waarschuw u maar alvast. Kunnen uw zus en zwager niet ook een gedeelte van de tijd elders bivakkeren? De kans op frictie is om te beginnen al groot, en helemaal met dit verschil in eetgewoontes.

Wanneer uw zuster en zwager bij u verblijven, ligt het voor de hand dat zij af en toe boodschappen doen en koken. Geef instructies over uw vegetarisme, zodat ze weten waar ze rekening mee moeten houden en iets op tafel kunnen zetten dat voor iedereen acceptabel is. U kunt hen er verder niet van weerhouden om naast het algemene eten ook biefstukken voor zichzelf te bakken. Of wat voor vlees/vis dan ook, zolang zij uw vegetarische maaltijd maar niet vergeten. Het gaat te ver om hen te verbieden uw keuken te ontheiligen met vleesdampen. Als u zelf kookt, hoeft u zeker geen vlees klaar te maken, maar u moet er niet moeilijk over doen als zij een kotelet in uw koekenpan gooien. Daar krijgt de pan heus niets van en de ijskast is ook wel bestand tegen een pakje vleeswaren of tegen een lap rauw vlees. Als dit vooruitzicht u weerzin inboezemt, ontraad ik u om hen een maand lang bij u te laten logeren. Dan is een weekend meer dan genoeg.

Artikelen in Broers en zussen, Eten en drinken.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. johannes schrijft

    koop gewoon een oude pan op een rommelmarkt, en bestem voor voor hun biefstukken. zo worden je eigen pannen niet besmet. ik snap wel dat iemand daar geen trek in heeft.

  2. Jeanette schrijft

    Daar zou ik niet mee akkoord gaan. Ik eet zelf geen vlees vanwege dierenleed en het zou toch heel raar zijn als ik dat vervolgens wel in mijn huis zou moeten faciliteren. Daar zou ik echt last van hebben. Er is niets mis met even een tijdje geen vlees eten. Bovendien zal er in die maand toch wel eens horeca bezocht worden worden met mogelijkheid tot vleesconsumptie? Mijn huis, mijn regels.Sommige HTML is toegestaan