Spring naar inhoud


Aanmerkingen op dikte

Beste Beatrijs,

Mijn vriend is de laatste jaren een aantal kilo aangekomen, iets waar hij zelf niet echt blij mee is. Hij is niet moddervet, maar wel een beetje ‘gezet’ nu. Mijn vriend is gezellig van aard, een opgewekt persoon die met iedereen praat en overweg kan. Waar hij mee zit is het volgende: mensen die hem al een poosje niet hebben gezien (een achteroom, vroegere buurman, oud-dorpsgenoot.) voelen zich vaak gelegitimeerd om hem bij een onverwacht weerzien op een lollige manier op z’n tekortkoming te wijzen: ‘Zo! Het leven gaat je goed, hè? Hahahahaha!’ (joviale klap op schouder), of erger: ‘Tjee, wat heb jij een bolle kop gekregen! Nou, (wijzend naar mij) je geeft hem zeker goed te eten, hè? Hahahaha!’ Nodeloos te zeggen dat deze personen zelf vaak bepaald geen mister/miss Universe zijn, maar dat terzijde.

Binnenkort hebben we een familieweekend met zijn familie en hij ziet nu al op tegen de amicale, onder het mom van gezelligheid gemaakte opmerkingen over zijn uiterlijk. Hij weet niet hoe hij hierop moet reageren, maar ik vind dat hij best van zich af mag bijten. Ik kan het ook voor hem doen, maar wat zeg ik dan?

Gestoken door lolbroeken

Beste Gestoken,

Onaardige opmerkingen maken over iemands uiterlijk is altijd ongepast. Het mag niet als constatering en ook niet bij wijze van grapje van joviale vrienden onder elkaar. Deze schending van de etiquette mag bij uitzondering, omdat men onder vrienden of familie verkeert, lik op stuk worden gepareerd. Het is beter als uw vriend het zelf doet en niet u als te hulp snellende vriendin, want hij is degene die aangevallen wordt, dus hij moet terugslaan. Hij kan iets terugzeggen in de trant van: ‘Ja, hoor, op naar de honderd kilo, voor minder doe ik het niet! (korte stilte) En jij bent er trouwens ook niet jonger op geworden de laatste tijd, zie ik.’ Dit zegt hij op een luchtige manier – hij maakt een geintje, net zoals die ander dat deed. Toespelingen op veroudering vindt niemand leuk om te horen, maar het is even onbetwistbaar de waarheid als de extra kilo’s van uw vriend.

Artikelen in Familie, Liefde en relaties, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan