Spring naar inhoud


Plaatsvervangende schaamte

Beste Beatrijs,

Mijn vriend en ik zijn goed bevriend met een ander stel. We wonen niet bij elkaar in de buurt, waardoor een bezoek vaak een hele dag duurt. Heel gezellig en als het mooi weer is, gaan we wandelen of ergens speciaal naar toe. Onze vrienden zijn allebei vrij dik. Haar zit dat wel dwars, maar hem totaal niet. Dat kan tot resultaat hebben dat hij er echt niet uitziet. De laatste keer dat we op stap gingen had hij een mouwloos shirt aan met erg wijde armsgaten waardoor zijn borst- en rugpartij met het teveel aan kilo’s goed te zien waren. Het elastiek van zijn short was te slap en gaf royaal zicht op zijn bouwvakkersdecolleté. Zijn vriendin is opgehouden met hem te bekritiseren. Ik maak wel eens een plagende opmerking die hij erg makkelijk pareert, maar ik voel me behoorlijk opgelaten als ik bekenden tegenkom. Ik weet dat het niet om de buitenkant gaat, maar die is wel het eerst waar je mee te maken krijgt voor je er achter komt dat het hele lieve mensen zijn. Ik wil hem niet kwetsen, wat kan ik doen?

Te veel kwabben

Beste Te veel kwabben,

U kunt niets verhelpen aan het uiterlijk van uw vriend, dus het heeft ook geen zin om er een probleem van te maken. U kunt moeilijk aan hem vragen of hij iets anders (iets mooiers) wil aantrekken wat zijn gestalte beter verhult, voordat u met z’n allen op stap gaat. Als uw vriend broodmager was geweest en dezelfde lelijke kleren aan had, zou dat u veel minder hinderen. Het overgewichtprobleem waar uw vriend mee kampt is domweg geen geschikt gespreksonderwerp, tenzij hij er zelf over begint. Het is waar dat sommige kleding overgewicht kan benadrukken en kleding die wat ruimer valt een minder afstotelijke aanblik biedt, maar het is toch echt de taak van zijn geliefde om hem daarop te attenderen en niet van u als vrienden die af en toe langskomen. U staat te ver van hem af om u te bemoeien met zijn kledingkeuze in zijn vrije tijd. Plagende opmerkingen ketsen op hem af, dus dan bent u verder uitgepraat.

Zet het uit uw hoofd en leg u erbij neer. Laat bekenden en onbekenden die u onderweg tegenkomt maar denken wat ze willen. Ze zullen u er heus niet op aankijken. U hoeft zich niet te schamen, want u draagt geen verantwoordelijkheid.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan