Spring naar inhoud


Mag ik uithuizig zijn?

Beste Beatrijs,

Sinds twee jaar woon ik in een studentenhuis met vier andere jongens, met wie ik op dezelfde studentenvereniging zit. Als ik druk ben met mijn studie, vriendin, vrienden of familie, ben ik zelden thuis en als ik wel thuis ben, ontspan ik op mijn eigen kamer. Ik steek niet zo veel energie in mijn huisgenoten en – al zijn het prima huisgenoten – ik heb niet per se een hele enerverende klik met ze. Hun favoriete bezigheden (gamen, internetten, tv kijken) doen me weinig. Als ik weer eens de deur uit ga, terwijl mijn huisgenoten bijna gaan eten, of als ik iets niet weet van wat er gaande is binnen het huis, worden er vaak opmerkingen gemaakt dat ik meer met hen zou moeten optrekken.

Ik vind dat onzin. Mijn interesse naar hoe het met ze gaat als ik er wél ben en mijn aanwezigheid bij enkele doordeweekse maaltijden vind ik al meer dan genoeg. Nu willen ze ook nog een week op reis in de zomervakantie en vinden dat ik ‘schraal’ ben als ik daar niet aan meedoe. Ik wil hier niet een week van mijn waardevolle vakantie en spaargeld aan besteden. Ben ik mijn huisgenoten meer aanwezigheid verschuldigd of kan ik het afdoen als ongegrond geklaag?

Schrale huisgenoot

Beste Schrale huisgenoot,

Uw studentenhuis houdt er wel strenge regels op na, het lijkt wel een gezinsvervangend tehuis! Voor zo ver mijn ervaring met studentenhuizen strekt, laten bewoners elkaar vrij en is deelname aan huisactiviteiten strikt vrijwillig. Misschien past zo’n vrijheid-blijheid houding beter in een wat grootschaliger woonvoorziening dan in een klein huis, maar goed, in de sociale sfeer lijkt vrijheid me toch belangrijker dan verplichtingen.

Bespreek uw visie eens met uw huisgenoten op een rustige manier. Leg uit hoe uw leven in elkaar zit, net zoals u het hierboven beschrijft: studie, vriendin, vrienden, activiteiten buiten de deur – u hebt het te druk voor huiselijke gezelligheid. U doet af en toe mee met eten en koken met uw huisgenoten, maar meer tijd hebt u niet. En u wíl ook niet meer tijd aan hen besteden, want u bent tevreden met het leven dat u nu leidt.

Een gezamenlijke vakantie zit er al helemaal niet in, want u hebt andere plannen voor de zomer. Verzeker uw huisgenoten dat u hen echt prima en sympathiek vindt, maar dat uw beste vrienden elders zitten. Wees duidelijk tegenover hen dat ze geen extra inzet van u te verwachten hebben en dat u uw leven niet zult beteren in de door hen gewenste richting. U hoeft zich verder nergens voor te verontschuldigen, want u mag uw tijd naar eigen inzicht indelen en omgaan met wie u wil. Er staat toch niet in uw huurovereenkomst dat u minimaal X uur per week in de gemeenschappelijke huiskamer moet doorbrengen? Maak er een grapje over en schenk de huisgenoten een biertje in. Dan zullen ze het verder wel best vinden.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Floris schrijft

    Elk studentenhuis is anders. Heb je daar gehospiteerd? Wat was het verwachtingspatroon? Maakten ze vanaf het begin duidelijk dat het een actief huis was en dat ze verwachten dat je met ze dingen zou ondernemen?
    Ik zie dat je op dezelfde studentenvereniging zit maar ik lees dat niet tussen je bezigheden. Zijn ze teleurgesteld dat je er zo weinig bent?
    Het is zeker slim om eens een goed gesprek te hebben over wat jullie van elkaar verwachten. Aan de andere kant: als je er niet zo goed past, om wat voor reden dan ook, is het wellicht verstandig om eens je oor te luisteren te leggen of er geen kamers vrij komen in een wat makkelijker huis.Sommige HTML is toegestaan