Spring naar inhoud


Riskant vriendenbezoek

Beste Beatrijs,

Ik deel een appartement met drie leeftijdgenoten (eind-twintigers). Iedereen werkt al twee weken thuis op zijn eigen kamer of in de huiskamer. In het algemeen gaat dat prima en hebben we het best gezellig. In het normale leven eten we af en toe samen met degenen die thuis zijn, maar nu doen we het avondeten dagelijks gemeenschappelijk. Afgelopen week ben ik bij een goede vriendin gaan eten die alleen woont en behoefte had aan gezelligheid. We hebben elkaar niet aangeraakt en netjes anderhalve meter afstand gehouden, maar toen ik weer thuis was, kreeg ik op mijn kop van een huisgenoot die vond dat ik onverantwoord bezig was. Maar het is toch niet verboden om een-op-een bij iemand langs te gaan?

Over de schreef?

Beste Over de schreef,

Het is heel voorstelbaar dat u bij uw vriendin bent gaan eten, maar de reactie van uw huisgenoot was ook te verwachten. Als de hele bevolking elkaar van vroeg tot laat in alle toonaarden aanspoort om bij elkaar uit de buurt te blijven, worden gezelligheidsbezoekjes onvermijdelijk een roekeloze en dus foute luxe. Sociale gelegenheden met maximaal drie bezoekers, gezeten op anderhalve meter van afstand van elkaar, zijn officieel gepermitteerd, maar twee vrienden die samen een ommetje willen maken, moeten ook anderhalve meter tussenruimte betrachten, wat voor mensen in beweging een stuk moeilijker is. Als je zo van gedachten moet wisselen, denk je al snel: bellen (skypen, zoomen etc.) is makkelijker. Hetzelfde geldt voor vriendenbezoek: voorlopig beter van niet.

Artikelen in Corona, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Rutger H. Cornets de Groot schrijft

  We moeten ervan uitgaan dat iedereen drager van het virus is, maar we mogen er ook van uitgaan dat mensen zich volwassen en verantwoordelijk gedragen, en dus anderhalve meter of meer afstand bewaren bij sociale contacten. Je kunt de gevolgen van je eigen angsten niet opleggen aan anderen.

 2. Geerten schrijft

  Wat is er riskant aan dit vriendenbezoek? Mogelijk helemaal niets. Wat wel een probleem is: wanneer iedereen af en toe bij iemand anders op bezoek gaat zou het buiten te druk kunnen worden. Ik vind dat (ook) een uitzondering gemaakt mag worden voor alleenstaanden en zeker wanneer die zonder gezondheidsklachten en jonger dan 70 zijn. Waarbij beide partijen de regels nauwlettend in acht nemen (niet de geringste ziektesymptomen, twee meter afstand, handen wassen voor je naar buiten gaat, als je weer thuis komt, als je je neus hebt gesnoten, voor het eten en nadat je naar de wc bent geweest). Ik ben single en alleenwonend. Er komt af en toe iemand langs en ik ga af en toe bij een vriendin of mijn kinderen langs. Niet langer dan een uurtje. Met een goed chirurgisch mondkapje voor en twee lagen latex handschoenen aan. Correct gebruik belangrijk. Zie instructies op internet. En we zitten tijdens zo’n bezoekje zoveel mogelijk buiten. Eventueel eigen klapstoel meenemen. Anders is deze lockdown namelijk op zich ernstig ziekmakend en niet nog vele maanden vol te houden. Zo simpel is het.

 3. PeterJKH schrijft

  Zwaar overtrokken reactie, zowel van de huisgenote als van Beatrijs. Eén op één bij iemand op bezoek gaan is op geen enkele manier tegen “de maatregelen”, zeker als geen van beide personen ziek is en de onderlinge afstand netjes in acht is genomen tijdens het bezoek. Sommige mensen zijn hard bezig een maatschappij te kweken waarin elk menselijk contact eng of levensgevaarlijk zou zijn en dat is niet een maatschappij waarin ik wil leven. Geen enkel contact via een elektronisch medium kan persoonlijk menselijk contact vervangen en juist dat persoonlijke contact is in een tijd als deze belangrijker dan ooit, zij het dan ook op gepaste onderlinge afstand. Ik zou dan ook met alle plezier een uurtje bij een alleenstaande op bezoek gaan die na dagen van eenzame opsluiting hunkert naar menserlijk contact. Is één van de zeven werken van liefdadigheid niet juist het bezoeken van de gevangenen?

 4. Christine schrijft

  Eens met Peter JKH, maar niet met zijn eerste zin. Wat Beatrijs en vraagsteller denk ik bedoelen is dat als iedereen bij iedereen, zelfs met alle beperkingen binnenshuis, op bezoek gaat het weer veel drukker wordt op straat — waar vaak lastig afstand te houden is. Dat is ook het probleem met het weer openen van de scholen. Er is niets mee mis om groepen kinderen afwisselend les te geven in half lege lokalen, en ik zou niets liever willen, maar die kinderen moeten naar school gebracht en je krijgt dus weer samenscholingen bij het hek.

 5. Nettie schrijft

  Geerten, waarom moeten die gezonde alleenstaanden jonger dan 70 zijn? Ik ben een gezonde alleenstaande 80’er (met veel vrijwilligerswerk helaas in de pauzestand) en voel me op die manier buitengesloten.Sommige HTML is toegestaan