Spring naar inhoud


Moeder doet haar eigen zin

Beste Beatrijs,

Mijn moeder is een actieve, alleenstaande vrouw van bijna 80. Ze woont zelfstandig, onderhoudt veel sociale contacten en doet vrijwilligerswerk. Als gevolg van de coronamaatregelen zijn al haar vaste activiteiten weggevallen. Nu valt zij in de kwetsbare groep, ze heeft ook hartproblemen, maar dat weerhoudt haar er niet van om veelvuldig op pad te gaan. Voortdurend belt ze aan bij verschillende (even kwetsbare) mensen in de buurt om een praatje of een wandeling te maken. Of ze drinkt bij kennissen koffie in de tuin. Ook doet ze dagelijks boodschappen en loopt verschillende winkels af. Ze zegt dat ze zich netjes aan de anderhalve meter afstand houdt, maar ze lapt de thuisblijfregels vrolijk aan haar laars, hoewel veel mensen hebben aangeboden haar te helpen met boodschappen doen en uitleg over videobellen.

Ze komt ook regelmatig onverwacht bij ons langs, terwijl mijn man en mijn zoon een auto-immuunziekte hebben. Vriendelijk vragen of ze thuis wil blijven of boos worden heeft geen effect. Het gaat allemaal het ene oor in en het andere oor uit. Mijn broer heeft de strijd opgegeven en laat haar af en toe mee-eten. Maar ik wil haar gezondheid en die van anderen, zoals mijn gezin, beschermen. Wat kan ik doen om haar te beteugelen of ben ik al te kritisch op haar?

Moeder ontduikt regels

Beste Moeder ontduikt regels,

Over bezoek van uw moeder bij u thuis kunt u heel stellig zijn: dat is niet de bedoeling en u laat haar eenvoudig niet binnen. De reden ligt voor de hand: zowel uw man als uw zoon heeft een auto-immuunziekte, dus zij mogen geen enkel risico lopen. Zeg tegen uw moeder dat het u spijt, maar dat u haar niet kunt ontvangen en vraag haar dringend om het ook niet meer te proberen, omdat u haar elke keer zult heenzenden. Zeg haar dat u graag dagelijks telefonisch contact met haar onderhoudt, maar dat er van fysieke ontmoetingen voorlopig geen sprake kan zijn.

Wat de andere activiteiten van uw moeder betreft: laat het zitten. Uw moeder is in het normale leven een actieve vrouw met veel sociale contacten. Ze vindt het vreselijk om wekenlang met haar ziel onder haar arm in haar eentje thuis opgesloten te zitten. Afgezien van haar hartkwaal, waar ze kennelijk weinig last van heeft, voelt ze zich goed en het is ook voor mensen van 80-plus niet verboden om naar buiten te gaan, zolang er anderhalve meter afstand in acht wordt genomen. U hebt haar ongetwijfeld voorgehouden om de uitstapjes te beperken, maar u kunt haar haar bewegingsvrijheid niet ontnemen. Met iemand koffie drinken in een tuin op de geëigende afstand is niet verboden en lijkt ook niet verschrikkelijk gevaarlijk. Hoe dan ook, zelfs als het voor iemand van bijna 80 onverstandig is, kunt u het haar toch niet verbieden. Uw moeder woont zelfstandig en draagt zelf de verantwoordelijkheid over haar leven. Laat haar begaan.

Artikelen in Corona, Ouders en volwassen kinderen, Visite, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Suus schrijft

    Geheel mee eens. Mijn moeder is bang om wat te ondernemen en wil voorlopig geen fysiek contact. Leuk is anders. Dat respecteren we maar. Gelukkig wil onze tante wel onze sociale contacten onderhouden. Ze zitten beiden in de ‘risicogroep’. Leven en laten leven. Mijn tante wil niet (astmatisch, auto-immuunziektes) lijden maar leiden.

  2. Stella schrijft

    “Mijn moeder is een actieve, alleenstaande vrouw van bijna 80. Ze woont zelfstandig, onderhoudt veel sociale contacten en doet vrijwilligerswerk. Als gevolg van de coronamaatregelen zijn al haar vaste activiteiten weggevallen.”
    Verzorgingstehuizen zijn al geconfronteerd met bewoners die liever hun familie op bezoek krijgen en daardoor aan corona sterven, dan een eindeloos gerekt leven in bijna volledige isolatie door te moeten brengen. Hoe kan je een vrouw als hier beschreven willen dwingen achter een geranium geplakt te zitten? U weet het hè? Ouderen die niets doen, zakken fysiek, mentaal en cerebraal weg. Spieren verzwakken niet alleen, maar slinken gewoon weg. Ook het tijdgevoel zakt weg en de levenslust. Ze kunnen in mum van tijd veranderen in een kasplantje. Ze moet dus gewoon dagelijks naar buiten en ook een paar keer per week zelf boodschappen doen.
    Natuurlijk kan ze niet meer bij iedereen naar binnen, maar dat moeten iedereen zelf zien af te houden. Als ze echt niet meer bij u naar binnen mag, heeft ze een dagelijkse herinnering aan niet zomaar bij anderen op bezoek kunnen gaan.Sommige HTML is toegestaan