Spring naar inhoud


Koppige vriendin

Beste Beatrijs,

Ik heb een vriendin die geen gelegenheid laat voorbijgaan om cadeautjes te geven. Ik heb hier geen behoefte aan en heb een paar jaar geleden de wens uitgesproken om geen cadeaus meer te ontvangen, niet zomaar en niet voor mijn verjaardag. Ik heb haar ook uitgelegd waarom: ik ben aan het ontspullen en heb veel te veel boeken die ik nog moet lezen. Ze trekt zich hier niets van aan. Onlangs kwam ze, ruim voor mijn verjaardag, langs met een cadeautje dat ik meteen teruggaf met nogmaals dezelfde toelichting. Twee dagen later komt er met de post een boek met kaart ‘omdat ik het eerdere cadeautje niet wilde hebben’. Ik raak in toenemende mate geprikkeld en gefrustreerd. Wat kan ik nog meer doen om haar te laten ophouden?

Ongewenste cadeaus

Beste Ongewenste cadeaus,

U hebt uw vriendin meermaals duidelijk gemaakt dat u geen cadeaus meer wil op alleszins heldere en redelijke gronden: geen behoefte aan spullen, genoeg boeken in huis. Toch gaat uw vriendin onverminderd door. Dan moet u haar rechtstreeks vragen naar haar motivatie. Bel haar op, bevestig dat u de zending hebt ontvangen en zeg dat u heel benieuwd bent waaróm zij tegen uw uitdrukkelijke wens in toch doorgaat met cadeaus geven. Wat voor antwoord ze ook geeft, u zegt vervolgens: ‘Ja, maar ik wíl helemaal geen cadeaus!’

Artikelen in Cadeaus, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Jolanda schrijft

  Ik had ook zo’n vriendin, door die cadeautjes had ik het gevoel dat ze mijn vriendschap wilde kopen en ik voelde me daar zeer ongemakkelijk bij. ze nam mijn afwijzingen niet serieus en werd steeds opdringeriger. Ik heb haar toen geblokt op sociale media en haar telefoonnummer gewist. ze heeft nog gemaild maar daar heb ik niet op gereageerd. nooit meer iets van gehoord en ben blij toe!

 2. Wil schrijft

  Niets is zo erg als “vrienden” die voortdurend laten blijken dat ze totaal geen respect voor jou hebben.
  Het enige wat je kunt doen is op je strepen gaan staan en ongevraagde / ongewenste cadeaus terugsturen.
  Maar bel dan wel meteen zelf even de “gulle gever” en leg uit waarom je het cadeau hebt terug gestuurd.
  Benadruk daarbij dat je het erg vervelend vindt dat er steeds opnieuw over jou heen wordt gedenderd en dat je daar erg moe en verdrietig van wordt.
  Een echte vriend(in) zal zeker wel gevoelig zijn voor dat argument.

 3. Henna schrijft

  Na de duidelijke uitleg, zou ik beslist overstappen op fase 2: alles in een doos doen, aanbellen en bij kennis voor de deur zetten. Fase 3 komt er wellicht achteraan: het contact laten verwateren. Vriendschap is n.l. niet te koop.

 4. Estelle schrijft

  Verschillende talen van de liefde… de een geeft cadeaus, de ander veegt liever je stoepje en weer een ander spreekt het uit.
  Laat je vriendin, ze uit haar liefde voor je. Waarschijnlijk waardeert ze het als ze eens een cadeautje terugkrijgt, al is het maar een afgebroken takje van een plant dat je haar als stekje geeft.

 5. Greet schrijft

  Aannemen en haar namens de Kringloopwinkel bedanken omdat het daar onuitgepakt heen gaat.Sommige HTML is toegestaan