Spring naar inhoud


Eigen koffie meebrengen

Beste Beatrijs,

We hebben een jarenlange vriendschap met een ander echtpaar. Zij koopt veel in de reformwinkel. Als het echtpaar bij ons op koffievisite komt, brengt zij haar eigen reformkoeken mee. Wij maken senseo-koffie en bij de laatste afspraak zei ze dat ze daar niet zo van hielden en liever filterkoffie dronken. Ik zei dat ik met alle liefde filterkoffie kon zetten, ik heb alle spullen gewoon in huis. Maar dat hoefde niet, want ze had haar eigen koffie bij zich. Ik voelde me daar toch wat ongemakkelijk bij. Hoe kan ik hier verstandig mee omgaan? Ik wil haar ook niet voor het hoofd stoten en bot zijn.

Op de koffie gekomen

Beste Op de koffie gekomen,

Iemand die zijn eigen koffie en zijn eigen koekjes meeneemt voor een afspraak gedraagt zich belachelijk. Die manier van doen is wantrouwend en beledigend en vormt een aanslag op wat er onder gastvrijheid wordt verstaan. Verzoek uw vriendin, als ze nog eens koffie komen drinken, om haar thermoskan met koffie thuis te laten, omdat u daardoor het gevoel krijgt dat u te dom bent om zelfs maar een kopje koffie te zetten. Verzeker haar dat u koffiefilters en alle toebehoren in huis hebt, en dat u met plezier voor iedereen een kopje prima filterkoffie kunt zetten. Met die reformkoeken moet u haar maar laten begaan, al is het meebrengen van eigen snacks eigenlijk ook behoorlijk onbeschoft, maar goed, die kunt u met enige grootmoedigheid nog wel als ‘dieetvoeding’ bestempelen.

Artikelen in Eten en drinken, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met .


5 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Hendrikje schrijft

  Doet me denken aan mijn studententijd, dan nam je vaak juist koeken mee voor iemand die dan voor de koffie zorgde. Leuk juist. Of mag u er zelf niet van mee-eten? Maar eigen koffie gaat me te ver.

 2. Sandra schrijft

  Wat onbeschoft van haar, en niet volgens etikette. Ikzelf eet biologisch en ik ben vegetarisch terwijl al mijn vrienden dat niet doen. Maar wanneer ik bij hun ben neem ik niks mee. Ik drink meestal thee of water en laat de koekjes of vleeswaren staan, no problem. Op hun beurt houden zij rekening met mij. Er staan ook noten op tafel of komkommer.

 3. Stella schrijft

  O, dat zou ik anders doen. Beslist eigen koffie willen drinken? Dan zelf thuis koffie maken en thermoskan mee, net als die koekjes. Reform lijkt me een verouderde term. Het is nu bio en/of Max Havelaar en/of grasgevoerd o.i.d., waar ideologische motieven achter zitten en soms heeft het biologische te maken met allergie of intolerantie of overgevoeligheid. Hier lijkt het een doorgeslagen ideologische kwestie te zijn.

  Zelf zit ik met een vervelend medisch dieet, waarvoor ik altijd voor de zekerheid zelf e.e.a. meeneem. De ervaring heeft me geleerd dat vragen vooraf wat je dieet is of verzekeren dat je je dieet zal krijgen, vaak vooral mooie woorden om het mooi zijn. Dat is niet altijd zo, maar meestal wordt er niet naar de ingrediëntenopgaven gekeken. Ter plekke kijk ik wat er is. Je kan van te voren wel desgevraagd zeggen: zuivelvrij, maar dan krijg je toch nog slagroomtaart, ijs of yoghurt aangeboden, met grote verbazing dat je bedankt. Dit zijn onbelangrijke produkten, waarvoor ik geen dieetvervangers meeneem,

 4. Mw. Smit schrijft

  Ik ken ook zo’n stel. Voor mij geen enkel probleem. Ik haal voor ze komen gewoon zelf reformkoeken en zelfs bio-snacks en ze mogen wat mij betreft hun eigen thee of koffie meenemen. Zelf kan ik namelijk ook niet alles eten of drinken en ik waardeer het altijd heel erg als iemand dan de moeite neemt om te zorgen dat er voor mij ook iets is. Ik weet hoe het voelt als je niet alles kan of wil eten/drinken.

 5. Judith schrijft

  Wat een gezeur over etiquette. Soms is het zoals bij mij: ik ben allergisch en neem ook wel eens preventief dingetjes mee. Ik wil me niet rot voelen dat ik een reactie krijg en ik wil ook niet dat iemand moeilijk moet doen met boodschappen. Omdat het ik kleine dingen kan zitten houd ik het graag zelf in de hand. Ik zeg de dingen discreet neer en maak er geen issue over. Als anderen dat ook niet doen is er niets aan de hand. Verder kom ik voor de gezelligheid!Sommige HTML is toegestaan