Spring naar inhoud


Moet ik per se een uitvaart bezoeken?

Beste Beatrijs,

Ik ben 76 jaar en slecht ter been. Ik rij ook geen auto. Ik zal in de toekomst vaker naar begrafenissen of crematies moeten gaan. Vaak komt het voor dat met name crematoria op onmogelijke plaatsen liggen, waar geen openbaar vervoer komt. Kan ik volstaan met een beetje uitgebreide brief naar de nabestaande, zodat ik de begrafenis of crematie niet hoef bij te wonen? Het betreft hier geen familie of zeer nauwe vrienden.

Verplicht uitvaartbezoek?

Beste Verplicht uitvaartbezoek,

Als u een overlijdensbericht krijgt, betekent dat niet dat u verplicht bent de crematie of begrafenis te bezoeken. Een overlijdensbericht of rouwannonce is niets meer en niets minder dan het bericht dat iemand is overleden. De meeste mensen stellen prijs op een bericht dat iemand is overleden, omdat het onprettig is te denken dat iemand leeft, terwijl hij/zij in werkelijkheid is overleden. Op een rouwbericht kan de ontvanger op tal van manieren reageren, afhankelijk van de relatie met de overledene en afhankelijk van uw eigen situatie:
– In geval van geen eigen vervoer of geen openbaar vervoer kunt u aan een gemeenschappelijke bekende met een auto vragen of u mag meerijden naar de begrafenis.

– Bij heel verre bekenden met wie u het contact bent verloren kunt u het bericht voor kennisgeving aannemen.

– U kunt altijd een condoleancekaartje sturen naar de nabestaanden – dat kost nauwelijks of geen moeite.

– U kunt een persoonlijke kaart of uitgebreide brief sturen naar de nabestaanden.

– Los hiervan kunt u bloemen sturen naar het rouwcentrum. Die komen dan bij de kist te staan.

U hebt kortom een ruime keuze en u hoeft zeker niet de uitvaart zelf te bezoeken.

Artikelen in Dood en begrafenis, Traditionele etiquette.

Gelabeld met .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Kiki schrijft

    Als het probleem daadwerkelijk enkel het vervoer is in combinatie met een mobiliteitsprobleem, dan kan hij een aanvraag bij de gemeente doen voor een Regiotaxipas. Op afspraak kan hij dan van deur tot deur vervoerd worden tegen een OV-tarief.
    Als deze is toegekend, kan een Valyspas aangevraagd worden voor bovenregionaal vervoer. Het vervoersprobleem naar de begrafenis/crematorium en terug naar huis is daarmee opgelost. (Maar wellicht zijn er ook andere redenen om niet te willen gaan)

  2. Stella schrijft

    Is de Regiotaxi niet dat systeem waarbij je een half uur voor de afgesproken tijd klaar moet zitten naast de voordeur of portiekdeur, maar even goed pas een half uur later opgehaald kan worden? Het systeem waarover geklaagd wordt, dat je ook bij vertrek op het afgesproken moment te laat aankomt omdat het geen privévervoer is, maar een verzameltaxi waarvan de route bepaald wordt door alle anderen die ook een afspraak hebben, zodat er grote omwegen gemaakt kunnen worden. Beide situaties lijken me zeer belastend voor een bejaarde. Het gaat hier om overledenen met wie geen persoonlijke band is. Dan overleg je toch al om alleen een kaart te sturen, ongeacht je leeftijd of conditie.

  3. PeterJKH schrijft

    Wanneer het geen nabije familie of goede vrienden betreft, zou ik volstaan met een persoonlijke kaart of eventueel een bloemengroet. Zelfs per deeltaxi of Valys kan de reis heen en terug nog een hele onderneming zijn en kan je zomaar een (groot deel van de) dag onderweg zijn om een uurtje de afscheidsbijeenkomst bij te wonen. Briefschrijver is bovendien slecht ter been, dus niemand zal het kwalijk nemen als, zeker wanneer het een grotere reisafstand betreft, er wordt volstaan met een condoleance per post.



Sommige HTML is toegestaan