Spring naar inhoud


Te ver voor visite

Beste Beatrijs,

Wij wonen als broers en zussen met onze gezinnen nogal ver van elkaar, althans, voor Nederlandse begrippen. Ik woon met man en kinderen in het verre Enschede. Met verjaardagen of andere festiviteiten nodigen we de familie (uit westelijker gelegen provincies) op zaterdagmiddag uit, rond 15.00 uur, met de bedoeling te blijven eten en de rest van de avond met ons door te brengen. Ons idee is: dan hebben ze nog een beetje waar voor hun reis (ze zitten voor zo’n akkefietje toch gemiddeld drie uur in auto of trein). Nu heb ik een schoonzusje dat ons ook uitnodigt voor een verjaardag, maar dan doordeweeks, ’s avonds. Na een dag werken, op school, thuis of waar dan ook, vind ik het een beetje veel gevraagd om met z’n viertjes drie-en-een-half uur in de auto te gaan zitten voor twee uur verjaardagsvisite. Dus: we komen al een jaar of drie niet meer bij het bewuste zusje over de vloer. Ik maak daar verder geen probleem van, maar wat wil nu het geval, mijn schoonzus wél!

Ze mailt me dat ze het heel jammer vindt dat we nooit meer komen,want we zien elkaar nu zo weinig. Ze kan begrijpen dat we eens een kéér niet kunnen, maar niet drie jaar lang. Ik op mijn beurt vind haar uitnodigingen ontmoedigend. Wat vindt u?

Te ver weg voor even op en neer

Beste Te ver weg,

Drieënhalf uur in de auto is te veel voor een doordeweekse verjaardagsvisite. Zeker als er ook nog kinderen bij zijn die de dag daarna weer naar school moeten. Zelfs als zo’n verjaardag in het weekend valt en er wordt vanaf 8 uur ’s avonds een feestje gegeven, lijkt het mij nog te ver weg. Het is niet echt een plezier om langer te moeten reizen dan de gezelligheid duurt. Als ander nadeel van het bezoeken van verre feestjes kan gelden dat er vaak hoe dan ook weinig tijd is om als familie met elkaar te praten, omdat er op zo’n feestje natuurlijk ook allerlei vrienden en kennissen rondlopen. Uw eigen opzet, familie uitnodigen in het weekend zodat je de middag er ook bij kunt betrekken, is veel beter.

Leg dit aan uw schoonzuster uit bij de volgende gelegenheid en nodig uzelf meteen uit voor een apart familiebezoekje in een weekend kort na de betreffende verjaardag. Zeg dat u graag langs wil komen op een zaterdag- of zondagmiddag, omdat dat een veel rustiger manier is om elkaar weer eens te spreken –en voor de kinderen ook veel prettiger.

Artikelen in Broers en zussen, Verjaardag, Visite.

Gelabeld met .


2 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. wana schrijft

  ook wonende in het ‘verre enschede’ lossen wij het op door dit te melden en aangekondigd op een zaterdag en/of zondag te komen (bij mijn zus kunnen we bijvoorbeeld makkelijk slapen en dan kunnen we allebei drinken)
  Wel heb ik inmiddels gemerkt dat enschede-westen op één of andere manier voor de familie korter is dan andersom..
  Wij zijn vaker de klos en hun komen niet zo vaak deze kant op.
  Juist voor mijn ouder wil ik kenbaar maken dat zo’n ritje in de auto niet zo’n eind is en komen we ook wel eens voor een uurtje of twee,drie. Maar wij hebben geen kinderen en vinden zo’n autorit ook wel een prettig samenzijn-moment.
  Wees eerlijk en vraag om een ander tijdstip of langer contact.

 2. B. Mulders schrijft

  Enschede-Westen lijkt korter omdat mensen in het Westen kleinere afstanden gewend zijn. Ik woon vijf kilometer van mijn werk en dat vind ik ver.Sommige HTML is toegestaan