Spring naar inhoud


Geld uitlenen aan vriend

Beste Beatrijs,

Graag zou ik een vriend uit de nood helpen en hem 20.000 euro lenen. Waar moet ik aan denken als ik een schriftelijke overeenkomst opstel? Hebt u een model?

Weldoener in spe

Beste Weldoener in spe,

Het is heel onverstandig om zoveel geld (20.000 euro?!) uit te lenen aan een vriend. Een dergelijk bedrag moet hij bij de bank lenen, niet bij een vriend. Als de bank hem dat geld om een of andere reden niet wil lenen, dan denkt de bank dat hij het niet terug zal kunnen betalen. Precies hetzelfde geldt voor u. Leen hem 20.000 euro uit en u zult het niet terug krijgen, of u nou wel of geen overeenkomst op papier zet en laat ondertekenen.

Als u uw vriend zoveel geld uitleent, zal dat uiteindelijk na verschrikkelijk veel gezeur een schenking blijken te zijn (want u krijgt het niet terug). Dan kunt u er beter meteen een schenking van maken, dan hoeft u zich in de toekomst nooit als deurwaarder op te stellen om het weer terug te krijgen en u krijgt ook geen ruzie. Voor een schenking hebt u geen overeenkomst nodig. Die maakt u gewoon over.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


3 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Christien J. schrijft

    Wij zijn vast niet de enigen die u hierop attenderen, maar ik doe het toch maar: op deze manier een schenking doen schept ook de nodige verplichtingen tegenover de fiscus. Met name in verband met schenkingsrecht en inkomensbelasting.

  2. Theo schrijft

    Deze persoon vraagt niet of hij het wel of niet moet doen. Maar of Beatrijs een modelcontract heeft.
    We weten niet wat hier aan de hand is en om wat voor mensen het gaat. Ik zou een enkele vriend zeker 20.000 euro lenen, als de nood echt aan de man is. Want ik weet dat die persoon het terugbetaalt.
    Deze persoon heeft mij trouwens twee maal 3000 euro geleend, die ik beide keren snel weer terugbetaalde.
    Niet iedereen is wanbetaler, Beatrijs!

  3. Daniel schrijft

    Deze vraag moet niet aan een etiquettedeskundige maar aan een jurist gesteld worden. Vraagsteller heeft immers zijn besluit al genomen en vraagt naar wijze waarop. Ik ben het deels met mevrouw Ritsema eens overigens, hoewel ze te kort door de bocht gaat. Relevant zijn de bezittingen, inkomsten en overige schulden. Banken zijn doorgaans rigide, misschien heeft vriend in kwestie door toedoen van zijn ex wel een BKR-codering maar tegelijkertijd
    forse overwaarde of gewoon een goed salaris. Mijn adviezen zijn, wil de vriendschap niet beschadigen, om het zakelijk af te doen. Beoordelen dus of viend kredietwaardig is, een rente afspreken tussen de spaar- en kredietrente in (de fiscus zal dat ook eisen overigens) en een onderpand vastleggen. Is er geen mogelijkheid tot afdoende onderpand, dan moet er een akte van looncessie worden vastgelegd. Hoe dan ook, openheid van zaken van de vriend is cruciaal. Laat alle afschriften et cetera inzien en beslis gedegen. Laat hem ook (vooraf!) zelf met een afbetaalregeling komen en ga na of dat haalbaar is. Tot slot: verzeker werkloosheid en arbeidsongeschiktheid, anders komt de vriendschap
    onder druk te staan als hij buiten zijn toedoen niet tot betaling in staat is.



Sommige HTML is toegestaan