Spring naar inhoud


Collega’s met decolletés

Beste Beatrijs,

De hele dag word ik op mijn werk, een groot Nederlands bedrijf, geconfronteerd met de decolletés van mijn collega’s. Echte inkijkers, zeg maar. Het zijn niet alleen de jonge grietjes met grote of kleine borsten, ook de 50-plus-vrouwen schromen niet mij het volle zicht op hun boezem te gunnen.

Zelf vind ik dit niet zo passen in de werksfeer, het leidt ontzettend af, ook mij als hetero medevrouw, maar het schijnt mode te zijn. Wat vindt u hiervan? En kan ik er iets van zeggen? En zo ja, wat en hoe dan, want er is geen officiële dresscode in ons bedrijf en mijn afdelingschef vindt het wel oké zo.

Last van opdringerige borsten

Beste Last van,

Ik kan me iets voorstellen bij uw klacht. De werksfeer is een andere dan de uitgaanssfeer en mensen zouden het onderscheidingsvermogen moeten hebben om zich verschillend te kleden naar gelang de situatie. Het werk vraagt om zakelijke, niet al te expressieve outfits, omdat te veel nadruk op iemands lichaam afleidt van waar iedereen mee bezig is, namelijk werk. Of die afleiding aangenaam is (jonge vrouwen met sappige borsten) of afstotend (in lillend vet verzonken navels-met-piercings, gerimpelde decolletés) doet niet ter zake. Die afleiding zou er domweg niet moeten zijn, niet ten positieve en niet ten negatieve.

De mode van dit jaar draait heel erg om het decolleté. In de winkels zijn deze zomer alleen maar een soort babydolls te vinden met gapende leegtes op de plaats waar zich normaal borstbedekkende stof bevindt. De vrouw die zoiets aanschaft kan daar laagjes onder dragen, maar dat doet natuurlijk niemand, zeker niet als het iets warmer is. En de blote navelmode is ook nog steeds niet voorbij. Dat laat onverlet dat mensen op hun werk toch iets rustigs zouden moeten aantrekken. Een gewoon bloesje of T-shirt zonder inkijk, iets waardoor collega’s of klanten níet denken: ben ik hier in een disco of strandtent verzeild geraakt?

Uw baas is niet geïnteresseerd, zegt u. Misschien moet u het hogerop zoeken. U werkt bij een groot bedrijf, dus is er een of andere raad voor het personeel. Schrijf een brief naar de medezeggenschaps- of ondernemingsraad waarin u een pleidooi houdt voor het bedekt houden van de menselijke romp. Blote benen en armen vooruit, maar als u bezig bent met uw Excell-sheets, hebt u geen behoefte aan andervrouws blote buiken of verleidelijk bedoelde borstpartijen. U wilt op uw werk niet seksueel geprikkeld/ uitgedaagd/ geïntimideerd/ in de schaduw gesteld worden. U wil gewoon uw werk doen zonder dat uw gedachten steeds door collega’s in een seksuele richting worden getrokken. Stuur de brief in kopie door naar het personeelsblad. De brief zal ongetwijfeld geplaatst worden in het blad en hij zal op de agenda van de MR/OR-vergadering worden besproken. U zult medestanders ontmoeten en tegenstanders ontmoeten. In ieder geval zal er een discussie plaatsvinden. Het lijkt me de moeite van het proberen waard.

Artikelen in Collega's.

Gelabeld met .


0 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.Sommige HTML is toegestaan