Spring naar inhoud


Schuldeiser vangt bot

Beste Beatrijs,

Toen mijn ex-vriendin een aantal jaren geleden financieel in de problemen zat, heb ik haar 500 euro geleend. Voor haar was het glashelder dat het om een lening ging. Na tweeënhalf jaar heb ik echter nog geen cent teruggezien. Ik heb haar per e-mail voorgesteld om een begin te maken met stapsgewijze terugbetaling, maar daar is zij niet op ingegaan. Ik heb overwogen om een deurwaarder op haar af te sturen maar de kosten daarvan kunnen hoog oplopen.

Ik zou heel vervelende plannetjes kunnen bedenken, haar hiermee dreigen en deze eventueel ook uitvoeren. Maar het is onzeker of dit wat oplevert. Bovendien heb ik morele bezwaren tegen een dergelijke handelswijze. Een andere optie is het er maar bij te laten zitten oftewel de schuld om te zetten in een schenking. Maar afgezien van die 500 euro die ik goed kan gebruiken vind ik dit principieel niet juist. Schulden dient men nu eenmaal terug te betalen en daar wil ik haar aan houden. Wat is de juiste handelswijze?

Ik wil mijn geld terug!

Beste Ik wil mijn geld terug,

Heel vervelend voor u, maar laat het zitten en vergeet het. Schrijf de schuld mentaal af. Geld uitlenen aan vrienden of ex-geliefden is altijd gevaarlijk: de kans dat de schuld niet wordt terugbetaald is levensgroot. U had dit kunnen weten. Iedereen die geld uitleent aan vrienden moet er serieus rekening mee houden dat het geld niet terugkomt. U hebt uw ex tevergeefs aangemaand. Zij weet heel goed dat zij u 500 euro schuldig is. Maar zij betaalt niet terug. Ongetwijfeld heeft zij het geld niet en weet zij niet bij wie ze moet aankloppen om geld te lenen zodat ze u kan terugbetalen. Dat is uw probleem niet, zult u zeggen, maar het is wel uw probleem, want uw ex komt domweg niet over de brug.

Als u ervan uitgaat dat elke lening aan bekenden ten diepste een schenking is, kan er nooit wat mis gaan.

Bedreigingen aan haar adres uiten zou inderdaad moreel verwerpelijk zijn. De bedreigingen uitvoeren zou u tot een crimineel maken. Gerechtelijke instanties inschakelen of de deurwaarder erop afsturen kost u alleen maar extra geld, en het is lang niet zeker dat u uw lening ermee terugkrijgt. Er blijft maar een oplossing over: beschouw dit bedrag als de prijs van een verkeerde beslissing en accepteer uw verlies. U kunt prima doorleven met 500 euro minder op uw bankrekening. Waarschijnlijk hebt u uw leven beter voor elkaar dan uw ex die de eindjes niet aan elkaar kan knopen.

Neem u voor om nooit meer van uw leven aan wie dan ook geld uit te lenen dat u niet kunt missen. Als u ervan uitgaat dat elke lening aan bekenden ten diepste een schenking is, kan er nooit wat mis gaan. Dan is elke terugbetaling een onverwachte meevaller.

Artikelen in Exen.

Gelabeld met , .


7 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Alie schrijft

  Het spijt me zeer Beatrijs maar een schenking doen van 500 euro terwijl het in eerste instantie duidelijk om een lening ging vind ik nog wel wat. Iedere persoon die leent moet ook gewoon doen wat van haar/hem verwacht word en dat is het terugbetalen (mocht dit ook kunnen) Er dan maar vanuit gaan dat je het toch niet terug krijgt vind ik een nogal belachelijk advies.

  Als ik bedragen leen aan mijn familie of vrienden van hoger dan 20 euro zie ik dat toch wel heel graag terug en gelukkig zijn mijn naasten daar ook wel toe in staat.
  Ik zou zeker meerdere aanmaningen bij de ex proberen, desnoods met hulp van een ander.

 2. jos schrijft

  ik denk dat een email te vrijblijvend is en te makkelijk te negeren is. daarom zou ik bellen, of desnoods langsgaan, niet om te dreigen, maar om te bespreken wanneer je je geld terugkrijgt. duidelijk maken dat je het geld zelf nodig hebt. het is een te groot bedrag om te laten zitten en je hebt het zelf nodig. zeg erbij dat je de rente dan laat zitten (is over een paar jaar al gauw een groot bedrag erbij, dus ze komt er nog goed mee weg.) wat je ook nog zou kunnen doen: een jurist een brief laten schrijven. meestal schrikt men dan en wordt er snel betaald. dit heb ik tenminste meegemaakt bij iemand die mijn woning een maand onderhuurde en maar niet wilde betalen. verder deel ik de mening van beatrijs helemaal niet dat een lening stiekum een schenking is.

 3. E. Vroege schrijft

  ‘Alie’ en ‘Jos’ hebben het niet goed begrepen. Mevrouw Ritsema zegt: leen nóóit een bedrag uit dat je niet kunt missen. Als je het dan ondanks herhaaldelijk aandringen niet terugkrijgt, dan heb je je verlies te accepteren (al zal de relatie wel bekoelen). Een prima leefregel, die ik mijn hele leven al met veel succes toepas.

 4. Jessica B schrijft

  Iemand die geld van vrienden en kennissen probeerd te lenen, is meestal heel slecht met geld, anders zou je het toch ook even van de bank kunnen lenen of even roodstaan? Kenneljjk zijn die bronnen niet meer beschikbaar wat geen goed teken is. Nooit uitlenen dus. Ik heb een vriendin die overal schulden heeft, op een gegeven moment kregen alle vrienden en kennissen en mail met het verzoek haar geld te lenen. Ik ben daar niet op in gegaan, maar kwam met een beter idee. Ik zat even zonder woning ivm oplevering nieuwe huis/ oude huis al verrkocht en stelde voor haar woning te huren voor een goede prijs, zij zou dan bij een vriendin kunnen logeren die haar gratis kost en inwoning aanbood.dus ze zou behoorlijk wat geld krijgen zodat kon aflossen, tenminste dat dacht ik. Ik gaf haar een hele redelijke huur, veel meer dan haar kosten, maar een bedrag wat ik bij een makelaar ook kwijt geweest was… Vervolgens ging zij twee weken van het geld op vakantie en liet haar ogen liften!!!! ipv haar schulden af te lossen. Tja, sommige mensen leren het nooit. Ik was blij dat ik haar niets geleend had, en al die mensen die dat wel gedaan hebben wachten nog steeds op terugbetaling…. Wel erg vervelend, voor deze vragensteller. Nooit meer doen dus.

 5. Schriftelijk vastleggen schrijft

  Als je iemand wel geld wil lenen en het daadwerkelijk terug wil krijgen is het (in het vervolg – briefschrijver heeft hier niet meer zoveel aan vrees ik) wellicht een idee om dit wat zakelijker aan te pakken en schriftelijk vast te leggen: personalia van geldlener en geldschieter, bedrag, terugbetaaldatum/data (wel/geen rente), datum van ondertekening erbij, handtekeningen en eventueel nog een derde partij die mede ondertekent. Bedrag dat wordt uitgeleend en terugbetaalde bedrag(en) overmaken en niet contant (terug)betalen.

  Dit schept duidelijkheid voor alle partijen. Op het moment dat degene die geld wil lenen hier niet mee instemt weet je ook hoe serieus iemand het ‘lenen’ neemt.
  Uit de brief van ‘ik wil mijn geld terug’ blijkt niet of hij de lening op papier heeft gezet en daarmee wordt het lastiger te bewijzen dat hij haar inderdaad geld heeft geleend. En dan blijft alleen zijn woord tegen het hare over. Lastige basis voor het schrijven van een (goed gefundeerde) juridische brief helaas lijkt me.

 6. Glyssine schrijft

  Voor de vragensteller geen optie meer, omdat hij al een mail heeft gestuurd, maar er is een slimme truc: schrijf degene die je geld schuldig is een brief waarin je hem vraagt het bedrag terug te betalen. Alleen noem je niet het werkelijke bedrag, maar het dubbele. Als het een beetje wil, reageert de nalatige betaler met een boze brief waarin hij het genoemde bedrag verwerpt en het werkelijke bedrag noemt: et voilà, je hebt je schriftelijke bewijs!

 7. Roeland schrijft

  Ik heb 6.500 euro uitgeleend (schriftelijk contract opgesteld) aan destijds een goede bekende. Hij wilde het geld gebruiken om een arbeidscontract bij zijn werkgever af te kopen omdat hij het daar niet naar zijn zin had, ik heb hem daarbij geholpen. Echter 4 jaar later is het bedrag nog niet terug betaald. Tot mijn grote verbazing is hij nu weer aan het werk bij dezelfde werkgever waar hij toen weg wilde. Dat heeft mij uiteraard heel diep geraakt. Ik heb hem aantal malen schriftelijk gevraagd om het bedrag aan mij terug te betalen, helaas zonder resultaat. Ik heb het geld hard nodig, maar ja het geld terug te vorderen via juridisch weg is voor mij niet te betalen. Ik ga hier mentaal aan kapot. Dus leen nooit geld uit!!Sommige HTML is toegestaan