Spring naar inhoud


Wanneer een schuld niet wordt ingelost

Beste Beatrijs,

Een aantal maanden geleden was ik met veel plezier ceremoniemeester bij een bruiloft van redelijk goede vrienden. Het was een zeer geslaagde dag en het bruidspaar heeft mij daar ook hartelijk voor bedankt. Mijn probleem is dat ik voor die bruiloft kosten heb voorgeschoten die tot op heden niet zijn terugbetaald. Ik heb hen eraan herinnerd, waarop ze beloofden het terug te betalen, maar dat is nog steeds niet gebeurd. Het gaat om een paar honderd euro, geen bedrag dat mij de kop zal kosten, maar toch. Ik voel me hierdoor benadeeld, maar ik heb ook geen zin om ze weer aan te spreken, omdat ik me daar een beetje te trots voor voel. Vinden ze het niet belangrijk of hebben ze geen geld? Of zijn ze het echt vergeten? Mochten ze het geld echt niet kunnen missen, wil ik best overwegen het ze te schenken, maar dat wil ik wel zelf kunnen beslissen. Hoe moet ik dit aanpakken?

Uitstaande schuld

Beste Uitstaande schuld,

Heel vervelend, zo’n geldkwestie. U hebt uw vrienden aangemaand tot terugbetalen, maar ze komen niet over de brug. Dan kan de vriendschap niet op de oude voet worden voortgezet, dat lijkt me duidelijk. Het waren niet uw allerbeste vrienden, u hebt zich voor hun huwelijk uitgesloofd, dus ze laten u echt lelijk in de steek. Denk maar niet dat ze hun schuld aan u zijn vergeten! Ze weten heus wel dat ze u moeten terugbetalen. Met hun zogenaamde slordigheid of vergeetachtigheid houden ze zich van de domme en houden ze vooral hun eigenbelang in de gaten. Ik raad u aan om de vriendschap voorlopig in de vrieskist te plaatsen en geen enkel initiatief meer in hun richting te nemen. Het geld schrijft u mentaal af, dat wil zeggen: u rekent niet meer op teruggave.

Wanneer u hen tegen het lijf loopt en ze doen alsof er niets aan de hand, of als er van hun kant een contactpoging wordt gedaan (ze nodigen u ergens voor uit, ze willen met u afspreken, ze bellen u op voor een kletspraatje), dan zegt u dat u daar eigenlijk niet zo’n zin in hebt, omdat u nog steeds x euro van hen te goed hebt en dat die niet-ingeloste schuld de vriendschap dreigt te verzuren. Kans is groot dat ze sorry zeggen en terstond tot terugbetaling overgaan. Maar zo lang restitutie op zich laat wachten, blijft de vriendschap wat u betreft in de vrieskist.

Artikelen in Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Jessicab schrijft

  Ik zou ze er toch nog een keer op aanspreken, misschien is er iets mis gegaan met de overboeking? Ik heb dit een keer gehad met een vriendin van mij. Ik kreeg 200€ , dat had ze vervolgens (fout) overgemaakt aan een meneer die overleden was. Daarom hoorde zij niets en ik teleurgesteld (eigenlijk wat boos). Op een gegeven moment na 8!
  maanden later werd het euvel opgehelderd door een familielid van de overleden persoon en zij zei alleen maar tegen mij; waarom heb je mij er niet op aangesproken? Wellicht hier iets soortgelijks; ik kan niet geloven dat dit bruidspaar dit opzettelijk niet betaald, u bent niet voor niets ceremoniemeester geweest., u moet toch zeker iets voor hen betekenen.

 2. Papillon schrijft

  Ik zou ze gewoon bellen en vragen of ze het geld direct over willen maken. Als het antwoord nee is krijg je daarbij toch minimaal een uitleg! Dan zie je daarna wel weer verder.

 3. Marieke Willems schrijft

  Wat een ‘moeilijkdoenerij’.. Het is geld en niks meer dan dat. Het is geen waardebepaling van uw vriendschap of (thermos)meter van hun loyaliteit. U heeft geld voorgeschoten, dit is een zakelijke transactie. Behandel het dan ook als zodanig en stuur een mailtje met: “Beste Pim & Marie, Voor de bloemen op jullie prachtige dag heb ik €500 betaald. Het is er waarschijnlijk bij in geschoten maar zouden jullie dit naar mij over willen maken op rekeningnummer .. Alvast bedankt! We kunnen ook €100 per maand afspreken als dat beter schikt. Zullen we binnenkort weer lekker een drankje doen?”

 4. Leontine schrijft

  Inderdaad, gewoon aanspreken of schrijven…net zolang totdat ze betaald hebben….als de vriendschap dan toch in de ijskast moet, dan maar MET betaling zou ik zeggen…..het kan zijn dat “Uitstaande Schuld” er niet failliet aan gaat, maar een paar honderd euro lijkt mij toch teveel om het maar te laten zitten of mentaal af te schrijven. Zeker als mensen zich van de dome houden zou ik ze toch even uit de droom helpen. DIt bewijst maar weer het gezegde dat je met vrienden en familie moet eten en drinken en zeker niet moet zaken doen of lenen.Sommige HTML is toegestaan