Spring naar inhoud


Vriend wordt schuldeiser

Beste Beatrijs,

Een goede vriend heeft mij in een moeilijke periode fantastisch geholpen met de verbouwing van het huis waar ik naar toe moest verhuizen. Toen het achter de rug was, heb ik hem en zijn vrouw bedankt (zij moest hem per slot van rekening geregeld thuis missen) en hen een dagje in een kuuroord aangeboden met alles erop en eraan. Dat kon ik op dat moment net betalen. Het mocht ook wat anders zijn, dus hier wilden ze over nadenken.

Uiteindelijk een jaar later zagen ze van dit aanbod af. Hij had liever een horloge. Dit vond ik ook een leuk idee en vroeg hem naar zijn voorkeur. Hij drukte mij een brochure in handen en wees mij twee modellen aan die hij mooi vond. Ik vond het alleen maar prettig dat hij zo duidelijk was. Nu kon ik hem tenminste iets geven waar hij echt heel blij mee zou zijn.

Al snel bleek dat dit horloge buiten mijn budget viel. De prijs lag drie keer hoger dan hetgeen ik hem eerder aangeboden had, en mijn financiële positie was er intussen niet op vooruit gegaan. Ik heb hem dit eerlijk verteld, waarop hij mij aanbood dit bedrag van ƒ1500,- van hem te lenen. Het kostte me veel moeite hem ervan te overtuigen dat ik geen lening wilde – hij moest dan maar geduld hebben.

Regelmatig komt hij een avondje langs. Dan is het heel gezellig en bespreken we van alles. Ook mijn financiën. Onlangs kwam ter sprake dat zijn vrouw problemen met mij heeft, omdat hij dat horloge nog steeds niet gekregen heeft. Ze vindt dat ik hem gebruikt heb. Hoe kan ik dit oplossen?

In de knel

Beste In de knel,

Uw vriend heeft veel tijd gestoken in het verbouwen van uw huis. Dat is bijzonder aardig van hem maar geeft hem niet het recht zich vervolgens als een schuldeiser op te stellen. Wederkerigheid ligt aan de basis van een vriendschap. Terecht had u de behoefte iets terug te doen voor uw vriend. Elk aanbod van uw kant voor iets speciaals was goed geweest, al was een met zorg klaargemaakt etentje het enige geweest wat u kon betalen. Onder vrienden geldt de stilzwijgende conventie dat ze elkaar geven wat ze missen kunnen. Ze zitten niet als kruideniers te rekenen of de ene dienst wel tegen de andere opweegt. Uw eeuwige dankbaarheid en de wetenschap dat u in de toekomst altijd voor hem klaar zou staan hadden moeten volstaan. Afwijzing van uw idee van een dagje kuuroord was al bedenkelijk, maar het aanbieden van een lening zodat u een bedankcadeau kunt bekostigen, gaat in de richting van afpersing.

Dit soort vrienden zijn erger dan recht voor z’n raap vijanden. Maak een eind aan deze vriendschap en ga op zoek naar mensen met wie u wél ontspannen kunt omgaan. Als een vriend aanbelt of opbelt, hoort u niet bevreesd te zijn dat hij zich ontpopt als deurwaarder.

Artikelen in Cadeaus, Vrienden en kennissen.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. A. S. schrijft

    Met het antwoord op de kwestie van de verbouwing ben ik het bijna helemaal eens. Alleen zou ik de vriendschap niet zo verbreken: immers, hij heeft toch veel tijd gestoken in de verbouwing; zo lijkt het alleen nog maar meer alsof de ‘schuldenaar’ zijn vriend misbruikt.
    Een echt goede oplossing weet ik niet; ik heb nauwelijks ervaring met zulke kwesties. Maar ik zou die ‘vriend’, of eerder zijn vrouw duidelijk maken dat ik ook voor hem altijd klaar zou staan en vragen of hij nog een andere wens heeft die binnen zijn budget valt. Maar als die ‘vriend’ of diens vrouw dan nog niet inziet dat ik al geef wat ik kan geven, dan zou ik toch proberen om de vriendschap te behouden, want volgens mij is die vriendschap toch groot. Daar heb ik echter (veel) te weinig zicht op.Sommige HTML is toegestaan