Spring naar inhoud


Vragen om whisky

Beste Beatrijs,

Op feestjes in mijn kennissenkring van dertigers vloeit de drank altijd rijkelijk en geldt een zelfbedieningssysteem voor bier, wijn en frisdrank. Ik ben een matige drinkster en geniet meer van twee bodempjes whisky dan van negen glazen bier of wijn (wat de rest van het gezelschap op een avond gerust wegdrinkt). Ik voel mij altijd enorm bezwaard – ondankbaar en verwend – om te vragen om whisky en doe het alleen als ik de gastheer/-vrouw heel goed ken en weet dat ze het in huis hebben. Anders drink ik liever de hele avond water of thee, maar dan voel ik me uit de toon vallen, omdat ik als enige nuchter blijf. Hoe zit het eigenlijk met de etiquette rond drankjes op feestjes? Hoort de gastheer of -vrouw alert te zijn op specifieke voorkeuren of heb je als gast gewoon genoegen te nemen met het aanbod?

Behoefte aan whisky

Beste Behoefte aan whisky,

Niemand kan u ervan weerhouden om een klein flesje mee te voeren in uw damestasje.

Sterke drank wordt weinig geserveerd op feestjes, omdat het relatief duur is en dronkenschap in de hand werkt. Omdat er zo veel soorten sterke drank zijn, vinden feestjesgevers het een te grote investering om het hele palet in huis te halen. Wel hoort het tegenwoordig bij goed gastheer(-vrouw)schap om alcoholvrij bier of wijn in de aanbieding te hebben. De aanwezigheid van whisky of een andere sterke drank hangt af van de toevallige voorkeur van de gastheer/-vrouw. Whisky is inderdaad geen drank die mensen standaard in huis hebben. Wie ernaar informeert maakt een kieskeurige indruk, alsof het aanbod niet naar genoegen is, en brengt misschien de gastheer/-vrouw in verlegenheid, wanneer die onder excuses nee moet verkopen. Als u de mensen goed kent, zijn zij op de hoogte van uw voorkeur en zullen zij het u vanzelf aanbieden. Maar bij mensen die u minder goed kent, kunt u er beter niet naar vragen, ook al bent u niet van plan om het op een pimpelen te zetten.

Een bescheiden gast stelt zich tevreden met het aanbod. Als u niet van bier of wijn houdt, dan wordt het dus water of thee. Maar niemand kan u ervan weerhouden om een klein flesje mee te voeren in uw damestasje (bij de slijter verkopen ze kleine flesjes sterke drank, voldoende voor twee glazen). Als u genoeg krijgt van de thee, giet u op een onbewaakt ogenblik uw eigen voorraadje whisky in uw theekopje.

Artikelen in Eten en drinken, Festiviteiten.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Turin schrijft

  Ik geef ook regelmatig een feestje met bier wijn maar geen sterke drank.
  Mijn beste vriend is echter een lief hebber van dure wodka, dit haal ik echter op feestjes niet in huis om dat het dan ook in de cola oid gaat verdwijnen, en dat is gewoon zonde.
  Hij neemt zijn eigen platvinkje mee om te drinken. En als ik bij hem kom krijgt hij een mooie fles kado.

 2. Ineke van Alphen schrijft

  Ha,ha,ha zie helemaal voor me hoe de whiskeydrinkster verscholen achter een grote kamerplant aan haar gerief komt, hopelijk ziet niemand het…

 3. Petra schrijft

  Ik ben zelf geen sterke drank drinker, maar voor een goede vriend heb ik een fles whiskey in huis gehaald. Geen duur merk, maar ondanks zijn eigen dure smaak, drinkt hij er telkens dankbaar van. Laatst was er een ander op bezoek en die introduceerde zijn vraag als volgt: ik heb een hele brutale vraag en waarschijnelijk heb je het niet eens in huis: Heb je misschien een glaasje whiskey voor mij? Door zijn verexcuserende introductie, had ik mij niet bezwaard gevoeld als ik het niet in huis had, nu kon ik hem blij maken. Die gast liet ook overduidelijk merken hoe fantastisch hij het vond dat ik whiskey had.

  Ik had het minder prettig gevonden als hij niets had gevraagd en ik bij de afwas een glas met whiskeylucht had bemerkt

 4. Arjan schrijft

  Zelf heb ik een ouderwetse drankkast waar een ruime collectie sterke drank in te vinden is. Aan gasten die een specifieke drankvoorkeur kenbaar maken stoor ik me niet, als ik daaraan kan voldoen hebben ze mazzel. Overigens geef ik bij mijn gasten ook wel aan dat er ook andere drank dan bier, wijn en bubbels voorhande is.

 5. Jolanda schrijft

  iIk weet wat al mijn gasten drinken en dat haal ik allemaal in huis. Het hoort gewoon bij goed gastvrouwschap!
  Netzoals je zorgt voor suikervrij gebak bij diabetici.

 6. Anne schrijft

  De briefschrijfster kan gewoon vragen wat de gastvrouw allemaal in huis heeft en daaruit haar keuze maken. Het is bij ons heel gebruikelijk om op de vraag “waat wil drinken” de tegenvraag te stellen “wat heb je in huis?”.
  Er zullen altijd mensen zijn die het beantwoorden van een vraag met een tegenvraag onbeleefd zullen vinden. Maar in dit geval vind ik het zelf heel acceptabelSommige HTML is toegestaan