Spring naar inhoud


Slokjes en hapjes

Beste Beatrijs,

Laatst hadden wij een familiebijeenkomst en daar was ook een schoonzuster bij. We hebben een goede familieband en deze middagen verlopen dan ook heel goed en gezellig. Toen ik hielp met het opruimen van de lege koffiekopjes, zag ik dat deze schoonzus nog een klein beetje koffie in haar kopje had zitten. Ik zei tegen haar dat ze haar koffie niet op had, maar ze beweerde dat het niet netjes was om je kopje helemaal leeg te drinken, want dat staat gulzig, en ze beweerde ook dat je je bord niet helemaal leeg mag eten bij een diner, want dat staat ook gulzig. Volgens haar moet je altijd een klein hapje erop laten liggen.

Nu heb ik juist gehoord dat het onfatsoenlijk is om wat koffie of thee in je kopje over te laten, omdat het dan lijkt of het aangebodene niet lekker is. Laat staan eten op je bord. Er volgde een hele discussie, want we zijn allebei vasthoudend in onze meningen. Kunt u hierover uitsluitsel geven?

Overgebleven slokjes en hapjes

Beste Overgebleven slokjes en hapjes,

De etiquette schrijft zeker niet voor om een slokje thee of koffie achter te laten in je kopje, en ook niet om etensresten op je bord te laten liggen. Maar het mag wel. Ik bedoel: als een gast om wat voor reden dan ook zijn koffie/ thee/ bier/ wijn niet op wil drinken, dan staat hem dat vrij. Ook hoeft hij z’n bord niet leeg te eten, als hij dat niet wil. Soms laten mensen hun wijnglas met een bodempje erin staan als sein dat ze niet meer willen drinken.

Een andere etiquetteregel luidt trouwens dat de gastheer/vrouw en gasten onderling geen op- en aanmerkingen maken op elkaars eet- of drinkgedrag. Het is niet beleefd om gasten aan te manen hun glas leeg te drinken, danwel hun bordje leeg te eten. Als mensen iets laten staan, wordt niet geïnformeerd ‘of ze het soms niet lekker vinden’. Alles wat verband houdt met het consumeren van maaltijden, drank en versnaperingen wordt bij voorkeur zonder commentaar afgewikkeld, afgezien van complimenten van de gasten voor de kwaliteit van het gebodene.

Artikelen in Eten en drinken.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Henri Bik schrijft

    Het antwooord va Beatrijs klopt in Nederland, maar niet in Indonesië. Daar laat je wat eten liggen op je bord ten teken dat je genoeg gegeten hebt. Eet je in Indonesë je bord leeg dan vraag je daarmee om meer. In Indonesië geboren mensen hanteren deels nog ditzelfde gedrag.Sommige HTML is toegestaan