Spring naar inhoud


Mijn ouders willen niet vegetarisch koken

Beste Beatrijs,

Ik ben een meisje van zestien en maak me grote zorgen over het klimaat. Ik vind duurzaamheid belangrijk en wil mijn best doen voor een kleine ecologische voetafdruk. Ik zou bijvoorbeeld vegetarisch willen eten, maar mijn ouders weigeren dit. Hoe kan ik dit het beste aanpakken?

Klimaatzorgen

Beste Klimaatzorgen,

Goed dat je het niet bij (lofwaardige) meningen houdt, maar ook zelf iets wil doen. Het is alleen lastig dat je nog tamelijk jong bent en niet je eigen huishouden voert. Je ouders voelen er niet voor om het eten dat op tafel komt aan jouw verlangens aan te passen. Ze zullen vast hun redenen hebben om geen vegetariër te willen worden. Misschien is degene die bij jullie thuis het eten kookt ook een beetje in zijn/haar wiek geschoten dat de maaltijden ineens niet goed meer zijn. Het is altijd vervelend voor een kok als de vruchten van zijn inspanningen worden afgewezen, hoe nobel de afwijzingsmotieven ook zijn. Ik neem aan dat je gesprekken met hen hebt gevoerd over een overschakeling op vegetarisme. Ook als ze geen weerwoord hebben tegen jouw ideeën, is het nog steeds moeilijk om kook- en eetgewoontes te veranderen die zich in tientallen jaren hebben opgebouwd. Zij zijn gewoon gehecht aan hun gehaktballen en kippenpoten.

Stel je ouders voor dat jij voortaan een of twee keer per week het avondeten verzorgt. Die maaltijd kun je geheel naar eigen inzicht (vegetarisch dus) samenstellen en koken. Op zo’n manier leer je koken, altijd handig om te kunnen, en kunnen je ouders aan tafel aanschuiven zonder eerst in de keuken gestaan te hebben – ook wel eens prettig voor hen. Voor de andere weekdagen kunnen je ouders je tegemoet komen door een vleesvervanger voor jou in de pan te gooien.

Artikelen in Eten en drinken, Tieners.

Gelabeld met , .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Eva schrijft

    Je kan het ook gewoon doen hoor! Ze kunnen je het vlees toch niet door de strot douwen?! Ik ben 35 jaar geleden op m’n 15e vegetariër geworden en ik liet het vlees gewoon weg. In die tijd had je nog vrijwel geen vleesvervangers. Ik dronk wel melk en at kaas op brood en met af en toe wat bonen in het eten en het eiwit uit graan (ongeveer 10%) krijg je dan echt wel genoeg binnen, ik heb nooit ergens last van gehad en ben hartstikke gezond. Denk maar zo, over 2 jaar kan je uit huis en dan doe je lekker wat je zelf wil! Veel succes!Sommige HTML is toegestaan