Spring naar inhoud


Kinderen compenseren?

Beste Beatrijs,

Mijn vrouw en ik zijn naderen de tachtig en hebben besloten om te stoppen met kamperen. De hele uitrusting heeft een waarde van 2000 euro. Een van onze kinderen heeft er wel belangstelling voor. We hoeven er geen geld voor te hebben, maar doen we de andere twee kinderen niet tekort als we het wegschenken? Moeten we hen dan niet compenseren en hoe? We zijn wel voor een open overleg en de sfeer is daar ook naar, maar we aarzelen toch om onze kinderen om raad te vragen, omdat we menen hen daarmee in verlegenheid te brengen. Wat raadt u ons aan?

De tent opdoeken

Beste De tent opdoeken,

Dit is inderdaad geen zaak om met uw kinderen te overleggen. Het betreft de waarde van een cadeau en daar gaan ontvangers niet over, dus valt er niets te bespreken. U schrijft dat uw kampeeruitrusting een waarde van 2000 euro heeft. Ik neem aan dat u dat bedrag er destijds voor betaald heeft en dat u niet de dagwaarde bedoelt. De dagwaarde van een gebruikte kampeeruitrusting is een stuk lager. Die zal, afhankelijk van de ouderdom van de spullen, op een derde tot een kwart van de oorspronkelijke waarde liggen. Of nog minder, als het echt oud spul is. U kunt dat nagaan door op Marktplaats te kijken wat er ongeveer gevraagd wordt voor een vergelijkbare tweedehands kampeeruitrusting. Als u aldus tot een globale raming bent gekomen, raad ik u aan om het kind dat er belangstelling voor heeft de kampeeruitrusting te schenken en de andere kinderen een bedrag in euro’s te geven dat overeenkomt met de berekende dagwaarde.

Artikelen in Cadeaus, Ouders en volwassen kinderen.

Gelabeld met .


4 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Rutger H. Cornets de Groot schrijft

  Op die manier moet je iedere keer als je wat weggeeft de andere kinderen afbetalen, alsof je een schuld hebt, terwijl je juist wat weggeeft. Ik zou dat ene kind gewoon blij maken met de kampeeruitrusting, en volgende keer kan de piano misschien naar een ander kind.

 2. Susan Hartog schrijft

  Zoals door Beatrijs wordt voorgesteld, is natuurlijk één van de mogelijkheden. Maar ik begrijp dat de kampeeruitrusting thans een waarde vertegenwoordigt van € 2.000,—, wat zeker zou kunnen als het bijv. een dure tent en toebehoren betreft, of een caravan. Het is geweldig als vraagstellers financieel in staat zijn om de andere kinderen een dergelijk bedrag te geven. Maar als dit niet het geval is, zou een andere optie zijn om aan de tentliefhebber € 1.000,— te vragen en dit bedrag te verdelen over de andere twee kinderen. Eventueel aangevuld met € 500,— zodat alle drie de kinderen gelijkelijk bedeeld worden. Het is al mooi van de ouders om met de helft van het bedrag tevreden te zijn van wat de uitrusting waard is. Maar het is wel zaak om dit te checken op bijv. Marktplaats, zoals ook door Beatrijs aangeraden wordt.

 3. Jaap schrijft

  Als een van de kinderen belangstelling heeft en de anderen niet zou ik het gewoon aan dat kind schenken. Ik heb er zelf drie en er is op dit vlak nooit een enkel probleem. En anders kunnen de kinderen nog prima zelf uitmaken wie de spullen krijgt. En een waarde realiseren van 2000 euro na jaren intensief gebruik gaat echt nooit lukken.

 4. Suzanne schrijft

  Pff, wat een stress als je een leven lang alles op de cent moet uitrekenen, en het je telkens geld kost als je iets van je spullen aan een van je kinderen wilt geven. Op deze manier kan je het beter aan je buurman geven (als je dan tenminste niet het idee hebt dat je de andere buurman dan moet compenseren.Sommige HTML is toegestaan