Spring naar inhoud


We kunnen niet op tegen de andere oma

Beste Beatrijs,

Mijn dochter mist ons en vindt dat wij meer betrokkenheid moeten tonen bij haar gezin. Probleem is dat haar schoonmoeder ons steeds voor is met plannen voor uitjes naar pretparken, logeerpartijtjes van de kleinkinderen of uitnodigingen naar vakantiehuizen. Ik ben niet meer zo goed ter been en wij wonen bescheidener met een bescheidener portemonnee. Mijn schoonzoon heeft laatst tegen mijn dochter gezegd: ‘Aan je ouders hebben we ook niet veel.’ Hij vindt dat wij tekortschieten en dat we meer geld en tijd zouden moeten besteden aan de kleinkinderen, zoals zijn eigen moeder. Maar als ik iets bedenk, is de andere oma mij al voor geweest of hebben ze het te druk. Ik heb geen zin in deze wedstrijd. Hoe doorbreek ik deze gang van zaken?

Falende grootouders

Beste Falende grootouders,

Het is niet goed om grootouders met elkaar te vergelijken. Elk grootouderpaar kan de relatie met (klein)kinderen naar eigen inzicht vormgeven zonder dat dit uitmondt in rivaliteit met de andere grootouders. Het is geen wedstrijd en uw schoonzoon gaat over de schreef. Hij mag geen aanspraak maken op uw tijd en uw portemonnee, terwijl hij zijn eigen moeder als lichtend voorbeeld stelt. Begrijpelijk maakt die houding u kopschuw en dat heeft een slechte invloed op de familieverhoudingen. Uw dochter heeft gezegd dat ze u mist. Dat is een veel vruchtbaarder benadering. Toon begrip voor uw dochter en zeg dat u zelf ook graag wat meer contact hebt met het gezin en de kleinkinderen. Zeg haar dat u de pretparken en vakantiehuisjes met liefde aan de andere grootouders overlaat en dat er ook simpeler dingen te doen zijn met de kleinkinderen. Het is zomer, dus u kunt prima ergens buiten afspreken, waar een speeltuin of een zwembadje voor de kinderen is, terwijl u, uw dochter en schoonzoon een kopje thee drinken op het bijbehorende terras. Of maak een gewone afspraak bij uw dochter of bij uzelf thuis voor een lunch op zondagmiddag. Af en toe een logeerpartijtje van de kleinkinderen misschien? Vraag uw dochter ook of zij zelf af en toe het initiatief kan nemen voor contact, omdat u het lastig vindt om er altijd achteraan te sukkelen.

Uw dochter heeft het overzicht over de gezinsactiviteiten en zij zal het ook belangrijk vinden dat de kinderen u regelmatig zien en niet altijd door de andere oma worden opgeslokt. Het is de taak van uw dochter en schoonzoon om de balans in de gaten te houden in de omgang met de verschillende opa’s en oma’s.

Artikelen in Grootouders en kleinkinderen, Schoonfamilie.

Gelabeld met , .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. Marjan schrijft

  Ik had zelf ook meer behoefte aan gewoon een bezoek van mijn ouders. Gewoon door de week komen koffie drinken, mee om de kinderen uit school te halen en interesse tonen in hun en ons leven. En als ze in vakanties daar eens mochten logeren was ook fijn. Zo namen ze even de zorg uit handen. Meer is niet nodig.

 2. Maria schrijft

  Dit is het wijste: voor competitie zijn altijd twee partijen nodig, maar als u niet meedoet aan de strijd, is er ook geen competitie meer en laat u de kwestie bij de ander.
  Mijn ervaring met kinderen is dat kinderen de gewoonste dingen altijd het leukst vinden: geen dure cadeaus, maar koekjes bakken of naar de 2e-handswinkel met speelgoed; geen dure pretparken, maar knutselen en kleuren.

 3. Berthagonda schrijft

  Een tip voor deze oma: samen kinderliedjes zingen. Kinderen van nu worden te veel verwend met pretparken en zo.
  Samen met oma thee drinken met een zelfgebakken rozijnenpannenkoekje en daarna liedjes zingen zoals : de mosselman, de poppenkraam, alle eendjes, damespaard, in den Haag, Elsje fiederelsje, enzovoort enzovoort…
  Dat soort dingen zullen kinderen zich later zeker herinneren.

 4. Mia schrijft

  Eens met Bertha, tijd en aandacht zijn heel kostbaar voor deze jeugd. Eigenlijk alles wat gratis en niet al te veel prikkels geeft is van belang. Jij zelf bent sowieso anders als ‘andere oma’ en geeft iets anders mee aan je kleinkinderen. Je kunt kaartjes en brieven sturen het is machtig om zelf post te krijgen als kind. Ikzelf ben fysiek en financieel ook een andere tante in een scootmobiel, maar hier mogen ze daardoor zelf veel doen bij mij. Mijn aandacht drinken ze, samen picknicken, naar de bibliotheek, kinderboerderij en liedjes zingen het is goud waard. Het is echt geen competitie, het is een compleet andere grootouder!

 5. Marlies schrijft

  Als ik denk aan mijn oma, die al lang geleden overleden is, denk ik aan een warme vrouw die graag knuffels gaf en leuke verhalen vertelde. We hebben ook wel uitstapjes gemaakt, maar die herinneringen zijn meer naar de achtergrond verdwenen.

 6. Marina schrijft

  Wat kinderen graag willen? Dat je van hen houdt..mijn oma maakte tijd voor een wandelingetje naar de bootjes maar ik ging ook mee als ze soms tussendoor moest werken. Ze nam altijd een aardigheidje mee als ze kwam bv een boekje of puzzel en ze maakte heerlijke boterkoek. Het mooiste wat ze deed was laten zien wat belangrijk is in het leven om dit door te geven en dat heeft niks met pretparken, vakantiehuizen oid te maken..Sommige HTML is toegestaan