Spring naar inhoud


Katten doen de afwas

Beste Beatrijs,

Wij hebben een gezin met vier kinderen, vijf kippen en twee poezen. Wij doen ons best voor een duurzaam huishouden. Aardappelschillen en groenteloof gaan naar de kippen. Soms hebben de poezen geluk met een stukje afgesneden vet. Na het eten zijn er pannen, juskommen, vette borden en bakjes met yoghurtresten die afgewassen moeten worden. Wij zijn spaarzaam met heet water en willen de vaat zo min mogelijk voorspoelen voordat deze in de afwasmachine gaat. Op zoek naar manieren om het watergebruik te reduceren bedacht ik het volgende: het vuile serviesgoed wordt even buiten onder het afdakje gezet en onze poezen likken alles keurig schoon. Er komt geen schuurspons of heet water aan te pas. Vervolgens gaat de vaat de afwasmachine in en komt er blinkend schoon weer uit. Mijn vrouw vindt het een smerig idee dat onze katten het serviesgoed aflikken en verbiedt mij deze efficiency-maatregel. Toch tref ik regelmatig etensresten aan in de (voorgespoelde en afgewassen) pannen, als de katten hun werkzaamheden níet hebben uitgevoerd. Wat denkt u van deze vorm van energiebesparing?

Duurzaam afwassen

Beste Duurzaam afwassen,

U laat uw katten de vuile borden en pannen aflikken om heet water voor de afwas te besparen. De inspanning die dit kost (de rotzooi buiten plaatsen, wachten tot het ‘schoon’ is, de zaak weer naar binnen dragen en tenslotte alsnog afwassen) lijkt mij in geen verhouding staan tot het opgeleverde rendement: een paar liter water minder. Als u zelf maar één minuut korter onder de douche staat, bespaart u al zeker tien keer zo veel water als met deze omslachtige kat-in-de-pot-actie. Maar enfin, elke bespaarde liter water is er natuurlijk één, kunt u riposteren. Desondanks zie ik niet zo veel in het spannen van huisdieren voor uw duurzaamheidskarretje. De hele procedure heeft iets buitengewoon onsmakelijks. Dit heeft te maken met het vermengen van dingen die niet vermengd horen te worden. In dit geval: kattentongen en serviesgoed/ pannen. Stel dat u zich misselijk voelt en u hebt de keus tussen een oude dweilemmer en oma’s antieke soepterrine. Zou u toch niet eerder de oude emmer naast uw bed plaatsen om in over te geven dan de soepterrine, ook al kan die laatste na bezoedeling weer helemaal spic en span worden afgewassen en schoongeboend?

Ik deel het bezwaar van uw vrouw: de praktijk om pannen door huisdieren te laten schoonlikken vormt een aanslag op de abstracte waarde ‘zuiverheid’. Een afwasborstel is een beter instrument dan een kattentong. Als uw katten grondiger te werk gaan dan de afwasser (mens of machine), moet men zich in uw gezin toeleggen op een betere afwastechniek. Dat mag best een paar liter water kosten. Dat kan moeder Aarde nog wel trekken.

Artikelen in Eten en drinken, Klassiekers.

Gelabeld met , .


9 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. Petra schrijft

    De resten die de katten tot zich nemen zijn te vet en zout voor hen. Uiteindelijk zou dit kunnen resulteren in hoge dierenartsrekeningen. En uiteraard in dierenleed, bijvoorbeeld door nierklachten.

  2. kok aan huis schrijft

    Onze kat krijgt af en toe een (klein) stukje vlees, niet met het doel te besparen maar omdat het beest steeds al bedelend rond je been hangt!

  3. Cacaroni schrijft

    Dit vind ik uitgesproken smerig, ook al was je de borden etc na afloop. Een (huis)dier dient ver te blijven van al dat wat ik gebruik om te eten.

  4. Merleyne schrijft

    Het heeft voor mij minder te maken met smerig dan met dierenleed! Natuurlijk vinden ze het erg lekker om de restjes uit te likken, maar het is helemaal niet goed voor katten! Zoals Petra al voor mij zei, het is te vet en te zout. Slecht voor de nieren, hart en vaten!

  5. Arts schrijft

    Als (mensen-)arts EN kattenliefhebber moet ik hier toch werkelijk zeggen dat ik het hygienische aspect hier stuitender vind dan het eventuele dierenprobleem (Nieren vaten etc). Alleen in de westerse wereld zijn onze katten en honden verwend met speciaal voer, elders waar ze als huisdier worden gehouden wordt er gewoon met de pot meegegeten! En die katten worden net zo oud!

  6. Renske schrijft

    Vangen die katten muizen om in leven te blijven of koopt mijnheer blikjes kattenvoer of zakken droog kattenvoer? Waarschijnlijk dat mijnheer de diertjes voert. Aangezien de spaardrift hier wel erg is doorgeslagen lijkt me het beter om de katten dan maar de deur uit te doen. Veel beter voor het milieu en de portemonee.

  7. Sandra schrijft

    Wat is er mis met 1 gootsteen, of desnoods een halve gootsteen met water om te spoelen, om vervolgens de vaatwasser te vullen? Veel van de vaat hoeft niet eens afgespoeld te worden. Moderne machines doen dit voor je! Om de katten de boel schoon te laten likken is onhygienisch en ongezond voor de katten. Zelf wat minder lang douchen, regenwater opvangen om de tuin te bewateren en een stopknop op het doorspoelmechanisme van het toilet levert vele malen meer op aan besparing en verduurzaming!

  8. Nadia schrijft

    Om even te antwoorden op hygiëne: Als iemand een washandje gebruikt om zijn achterwerk te wassen, wordt dit op 60 graden gewassen en vervolgens gebruikt door iemand anders. Met de vaat is dit net hetzelfde. Hier wordt alles op 65 graden in de vaatwasser gewassen. Wat er niet tegen kan is prul en gaat hier de prullebak in. Als tante Kato een vork tussen haar verschrikkelijk slechte tanden stopt en neefje Johan zijn bord aflikt, wordt dat ook netjes op 65 graden afgewassen. Waarom zou een kat of hondje (dat misschien een hygiënischere mond heeft dan oma) dan geen likje mogen nemen van een vies bord?

  9. Andrea schrijft

    Toen ik kind was vonden wij het ook heel gewoon dat onze katten soms de borden na afloop aflikten. We zetten ze daar voor op de grond en gunden hun dat van harte. WEL ben ik daardoor een keer ziek geworden, ik had flink last van spoel wormen. Die loop je makkelijk op bij deze gewoonte



Sommige HTML is toegestaan