Spring naar inhoud


Wie doet de afwas?

Beste Beatrijs,

Mijn vriendin en ik houden allebei van lekker eten en uitgebreid koken. Omdat wij maar een kleine keuken hebben, koken we zelden samen. Na afloop van zo’n heerlijk, uitgebreid diner, heeft de kok logischerwijs geen puf meer om af te ruimen, laat staan af te spoelen. Daarom hebben wij de volgende regel bedacht: degene die kookt is na het eten vrijgesteld van huishoudelijke klusjes.

Om als kok na het eten rustig te kunnen ‘uitbuiken’ vinden wij beiden heerlijk. Het probleem ligt hier: mijn vriendin en ik houden er nogal uiteenlopende kookstijlen op na. Ik spoel alle kookgereedschap meteen af en zet het in de afwasmachine, waardoor er na het eten alleen nog wat pannen, borden en bestek de machine in hoeven. Zij daarentegen hoeft maar een ei te bakken en de keuken ziet er al uit of ze voor een heel weeshuis heeft staan koken. Ik heb er dus altijd vrij veel werk aan om de zaak toonbaar te krijgen. Het alternatief – degene die kookt, ruimt op – staat mij evenmin aan. Is dit gezeur, wij kennen immers al de luxe van een afwasmachine, of is er wat aan te doen?

Pineut met opruimen

Beste Pineut,

Dit is geen kwestie van verschillende kookstijlen, maar van het verschil tussen iemand die kan koken (u) en iemand die het niet kan (uw vriendin). Wie de keuken achterlaat alsof er een bom is ontploft demonstreert een gebrek aan vaardigheid. Iemand die kan zeilen weet niet alleen hoe hij een boot over het water kan voortjagen zonder om te slaan, maar ook hoe hij de boot vaarklaar moet maken, hoe hij moet aan- of afmeren en wat voor knopen hij moet leggen. Zo is het ook met koken. Het bestaat voor de helft uit nederig opruimwerk. Let maar eens op hoe een goede kok te werk gaat. Als hij even niet in een pannetje hoeft te roeren, dan wast hij snel het gebruikte snijplankje of vergiet af en zet de spullen terug op hun plaats – en dus niet in de afwasmachine, waar ze teveel ruimte innemen. Ook lapt hij voortdurend de aanrecht schoon.

Het is belangrijk dat uw vriendin leert hoe ze moet koken, anders kunt u nog jarenlang de door haar gemaakte rotzooi opruimen. De mogelijkheid die u niet zint – de koker neemt ook het opruimen en afwassen voor z’n rekening – is toevallig wél de beste manier om het te leren. Daarvoor moet ze de hele kookcyclus op eigen kracht doorlopen: vanaf de aanschaf van voedsel tot en met het weer op orde brengen van de keuken na het eten. Alleen op die manier ervaart ze aan den lijve dat het loont om de tijd die met koken heengaat en waarin veel loze momenten zitten, nuttig te gebruiken.

Stel uw vriendin voor om het een tijdje zo te doen. Het betekent een paar weken extra inspanning voor haar, maar als ze de kunst onder de knie heeft, zal ze er haar leven lang plezier van hebben. En u ook. Als ze eenmaal kan koken, kunt u ook weer terugswitchen naar het systeem ‘de een kookt, de ander ruimt op’.

Artikelen in Eten en drinken, Etiquette, Liefde en relaties.

Gelabeld met .


1 reactie

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

  1. johannes schrijft

    Nou, ik ben het hier niet helemaal mee eens. Mijn vriendin kookt bijvoorbeeld heerlijk, maar is niet zo’n opruimer. Maar omdat zij zo lekker kookt vind ik het geen bezwaar wat meer op te ruimen. Ik vind het te ver gaan een ander een opruimregime op te dringen. Wat Beatrijs zegt geldt misschien voor professionele koks, maar daar gaat het hier niet over. Gewoon vragen of vriendin wat meer van te voren opruimt moet voldoen lijkt mij.



Sommige HTML is toegestaan