Spring naar inhoud


Katten in de tuin

Beste Beatrijs,

Onlangs zijn mijn vriendin en ik met onze kat verhuisd naar een buitenwijk met voor- en achtertuinen. Een kind-, maar ook diervriendelijke buurt dachten wij. Helaas werd ons enthousiasme iets getemperd toen onze poes voor het eerst naar buiten mocht en op onderzoek uitging in de tuin van de buurman. Deze kwam ziedend naar buiten gestapt en gaf ons te verstaan dat wij onze kat binnen moesten houden, omdat die in zijn tuin zou poepen of daar op een andere manier de boel zou verpesten. Wij waren enigszins verbouwereerd (‘Welkom in de straat’ was gezelliger geweest). Dat een kat naar buiten mag, lijkt mij vanzelfsprekend. Wat moeten wij met de buurman aan? Ik heb al aangeboden eventuele uitwerpselen zelf op te ruimen.

Verboden voor katten

Beste Verboden voor katten,

Uw buurman is een kattenhater. Dat is lastig. Zowel voor hemzelf als voor u. Er bestaat in ieder geval geen regel, ook niet ongeschreven, dat katten binnen gehouden moeten worden. Het is niet fijn voor de vogels, maar de kat maakt deel uit van de standaard Nederlandse tuinfauna. Ook al zou u de buurman tegemoet willen komen, het is eigenaardig als er allerlei katten in uw buurt door de achtertuinen patrouilleren, terwijl uw kat als enige huisarrest heeft. Alleen al vanwege de aanwezigheid van andere buitenkatten, kan de buurman u niet verbieden om uw kat ook buiten te laten lopen. Uw aanbod om uitwerpselen op te ruimen is op zichzelf aardig, hoewel het weinig zin heeft als er ook andere katten rondlopen.

Probeer er nog eens over te praten met de buurman met vriendelijkheid en redelijkheid – dat is eigenlijk het enige wat u kunt doen. Vermijd in ieder geval om de buurman nu al te bestempelen als een agressieve malloot, voor wie u moet wegduiken en met wie u niet op groetbasis verkeert. Beschouw deze minder prettige uitwisseling met de buurman als een valse start en begin opnieuw. Nodig hem uit voor een kopje koffie om kennis te maken. Praat eerst over koetjes en kalfjes en daarna pas over katten. Vraag wat precies zijn probleem met katten is. Soms kan het rustig aanhoren van iemands probleem al een gunstig effect hebben zonder dat er meteen wordt gecapituleerd voor een buitensporige eis. Want uiteindelijk mogen katten zich buiten ophouden – daar zal de buurman zich ook wel van bewust zijn.

Artikelen in Buren.

Gelabeld met .


6 reacties

Blijf op de hoogte, abonneer je op de RSS feed voor reacties op dit artikel.

 1. CH schrijft

  Waarom zou de buurman andermans kat in zijn tuin moeten accepteren? We tolereren ook niet andermans poepende hond, grazende ganzen of knagende konijnen in de tuin. Het is een door katteneigenaren verzonnen fabeltje dat alleen katten het recht hebben om overal rond te struinen. Eigenaren van dure raskatten hoor je hier uiteraard nooit over. Katten die buiten rondstruinen lopen bovendien de nodige risico’s. Aanrijdingen, vergiftiging, mishandeling, aanvallen door andere dieren. Op Facebook staan iedere week huilverhalen over zoekgeraakte/weggelopen katten. Waarom zou je die risico’s nemen? Maak je tuin of balkon kat-proof en zorg voor wat leuke klimtoestellen. Dan vermaakt de kat zich prima en heeft niemand er last van.

 2. Marie schrijft

  Er zijn verschillende apparaatjes te koop om katten buiten de deur te houden. Die maken een ultrasoon geluid als de bewegingssensor af gaat. Als de gemoederen oplopen kunt u overwegen om aan te bieden deze voor uw buurman te kopen.
  Eerder kunt u ook de buurman een plantenspuit geven. Als uw kat weet dat hij nat wordt gespoten als hij in de tuin van de buurman komt is de kans groot dat hij snel een fijner plekje opzoekt. Houd wel de buurman in de gaten dat hij niet gemeen doet tegen de kat – dan zou ik heel snel de politie bellen!

 3. Rina schrijft

  Er bestaan wel degelijk regels (flora- en faunawet) dat katten op eigen erf dienen te blijven, en dat de eigenaar moet voorkomen dat katten daarbuiten schade aanrichten.
  Dat hier niet op gehandhaafd wordt doet daar niets aan af.
  In 1996 heeft de maastrichtse rechtbank hier een uitspraak over gedaan die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat.

  En waarom is buurman meteen een kattenhater? Er zijn wel meer mensen bepaald niet gecharmeerd van katten in de tuin. Mensen die graag tuinieren, vogeltjes houden buiten of kleinere konijnen, mensen die een vijver met siervissen hebben enz.

  Mijn katten kunnen heerlijk naar buiten, maar niet verder dan mijn afgezette tuin. Waarom dit niet overwegen? Wat andere kattenbezitters uit de buurt al dan niet doen, zou natuurlijk geen maatstaf moeten zijn.

 4. Nina schrijft

  de beste manier om een katteninvasie in de tuin tegen te gaan is zelf een kat nemen (eigenlijk is een hond nog beter, maar dat terzijde). Dus eigenlijk mag de buurman blij zijn dat u een kat heeft, die zal zijn tuin annexeren als haar territorium en alle andere katten wegjagen. Heeft de buurman nog maar te dealen met 1 kat.
  Wil hij zelfs die ene kat niet dan kan ik hem van harte elektronische kattenverjagers aanbevelen. Je hebt er meerdere per tuin nodig, maar ze werken wel. Nadeel is dat er ook kinderen zijn die de hoge tonen horen en dat ook als heel naar ervaren.

 5. ibel schrijft

  ik heb ervoor gezorgd dat mijn kat de tuin niet uit kan. het is niet moeilijk of duur en er zijn verschillende opties. ik zou zeggen kies de optie die bij uw tuin past en maak uw tuin kat proof. iedereen blij, de kat geniet van het buitenleven, u hoeft zich geen zorgen te maken over aanrijdingen of mishandeling en de buurman heeft een kat minder in zijn tuin, en gebruikt uw oplossing misschien wel om alle katten uit de tuin te houden

 6. Helena schrijft

  Jeetje, wat een moeilijke man. Weert hij ook merels uit zijn tuin? Want die poepen er ook. Je moet er niet aan denken dat er eens een reiger overvliegt. Nee, deze man maakt het zich heel moeilijk. Als je in een woonwijk woont met rijtjeshuizen ontkom je er niet aan dat je wat van het leven van je buurtgenoten meekrijgt. Een kat die door je tuin wandelt, een blaffende hond, een per ongeluk jouw kant op geschoten straal van een waterpistooltje, een bal die over de schutting vliegt.Sommige HTML is toegestaan